Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Централен Кредитен Регистър и вашата кредитна история

Централен Кредитен Регистър и вашата кредитна история

Централният Кредитният Регистър е мястото, където се пази кредитната история на всички хора, които са теглили кредити от регистрирани институции - банки и фирми за кредити. Този регистър се поддържа от БНБ и до него се допитват всички фирми преди да отпуснат заем. Така, те знаят, дали клиентите им са казали истината какви кредити имат и дали са ги покривали редовно в миналото. Кредитният регистър пази данни за 5 години назад и ако през това време клиентът е забавял плащания или изобщо не си е покривал задълженията, се води с лошо ЦКР. Кредитен регистър имат почти всички държави.

Какво показва една проверка в Централния Кредитен Регистър?

В него се пази информация за всички минали и настоящи кредити, както и всички нови кредити от последния месец. Ако има закъснения по изплащането на вноски е отбелязано колко са били те. При проверка на лице, неговите кредити се разпределят в 4 групи - редовни, под наблюдение (закъснение между 31 - 90 дни), необслужвани (90 - 180 дни) и загубени.

Кредитните институции редовно подават информация до кредитния регистър, така че вероятността едно лице да е теглило кредит и да не е отбелязано в него е нулева. Освен да подават информация, кредитните фирми и изискват такава под формата на справка. Тази проверка на ЦКР не нарушава Закона за личните данни, защото информацията, която предоставя, е само в коя група попадат кредитите, колко са на брой и откога са. В някои държави в Европа, подобна справка се прави не само, когато се кандидатства за заем, ами и при започването на работа и наемането на апартамент. Тоест, трябва да се гледа на проверката на ЦКР, като нещо обичайно.

Кредити, независимо от ЦКР (Централен Кредитен Регистър)

Може ли да получим нов кредит, ако имаме лошо ЦКР? Никак не е рядкост, да се тегли кредит без ясната представа как ще се върне. Това създава проблем както за кредитора, така и за длъжника. Забавянията на вноски неминуемо се отразяват на кредитната история на лицето. Ако пък то забавя плащания най-редовно, тогава налице е сериозен проблем. Банките и кредитни фирми не раздават пари безвъзмездно. Лесните процедури и бързото одобрение, не са за сметка на неоправдано кредитиране. Те искат да са сигурни, че давайки дадена сума, ще могат да си я възвърнат в бъдеще. Това е и причината много от банките да изискват допълнителни гаранции, като поръчител, трудов договор и др. При фирмите за бързи кредити тези изисквания отпадат, защото тяхната политика е за по-лека процедура, но това отново не означава, че биха отпуснали финансиране, което знаят, че няма да си получат обратно.

Ако обаче лицето е имало основателна причина за забавянията си по кредитите и след това е било изрядно в остатъка, то тогава фирмите за бързи кредити отпускат заем. При бързите кредити, за разлика от банките, съществува човешкият елемент и те се интересуват не само от кредитния регистър, ами и от ситуацията и причините за неговото влошаване. Ако клиентите са откровени за ситуацията и тя е била временна, то най-вероятно ще получат финансиране. Възможно е, да е с по-висока лихва или сумата да е по-ниска, но ще получат парите, които им трябват. Следователно, фирмите могат да отпуснат кредит, независимо от наличието на лошо ЦКР.

Бързи кредити за хора с лошо ЦКР

Хората с лошо ЦКР нямат много избор откъде да теглят заем, защото на повечето места не одобряват молбите им. Когато банките видят, че даден клиент е имал проблем с покриването на предишните си кредити, това за тях е ясен сигнал, че той ще е некоректен и отказват финансирането. Поради тази причина, алтернативата пред хората с лошо ЦКР са бързите кредити. Те са заеми, давани за по-кратък период с по-висока лихва. Това ги прави високо ликвидни и подходящи и за хора, които са с влошена кредитна история.

Има една условност - лицата, които са с много тежко финансово положение и няма да имат никаква възможност да покрият кредита, обикновено получават отказ при кандидатстване. Фирмите за бързи кредити не целят умишлено да влошат финансовата ситуация на клиенти, които вече имат проблеми с кредитите. Когато фирма за бързи кредити се усъмни, че ще навреди повече, отколкото ще помогне, ако отпусне заем, отговоря на кандидатстването с отказ. Това се налага, когато лицата не са осъзнали сериозността на финансовото си положение и кандидатстват за пореден кредит, а предишните им са в графа необслужвани. Всичко това, става ясно от справката в Централния Кредитен Регистър.

Спешни кредити за лица с лошо ЦКР

На всеки му се случва да изпита финансова трудност от време на време. Не е изключено да се случи нещо непредвидено, което да изисква допълнителни разходи. Спешните ремонти за дома и колата са типичен пример за неочаквани разходи. Когато се появи подобна ситуация, а кредитната история на клиента е влошена, банките веднага отхвърлят кандидатстването за заем. Единствените, които се отзовават със съпричастност са фирмите за спешни кредити.

Това е така, защото лицата с лошо ЦКР може да са имали разбираема причина за забавените вноски. Освен това, Централният кредитен регистър пази данните 5 години, тоест ако е имало проблем със забавяния на вноски преди 4 години и 6 месеца, едва ли сега същият ще е налице. Кредитната история може да се подобри, но е нужно постоянство.

Лошото ЦКР има 5 години давност, това означава, че ако сте имали забавяния по кредит преди 7 години, това няма да бъде отразено в справката към кредитните институции. Ако обаче сте имали забавяне съвсем скоро, то не можете да направите нищо за да остане това скрито. За това пък можете да сте последователни в следващите си плащания, което ще покаже, че не сте безотговорни към изтеглените пари.

Освен това, при кандидатстване за бърз заем до заплата, не си и помисляйте да излъжете или прикриете нещо от данните ви, независимо колко лошо ЦКР имате. Няма финансова институция, която да заподозре, че сте неискрен и да ви отпусне спешен кредит. Обратното обаче може да се отрази положително - винаги избирайте честността пред премълчаването.

Друго, което трябва да имате предвид, ако кандидатствате за спешен кредит с лошо ЦКР е да кандидатствате само за сумата, която ви е нужна. Не искайте допълнително пари отгоре и това ще е знак, че сте отговорни с финансите си и лошото ЦКР е било плод на независещо от вас стечение на обстоятелствата.

Да подобрите лошо ЦКР не е лесно, но не се отказвайте, защото това ще определи как институциите гледат на вас, като платец. Това може да ви е от огромна помощ, при спешна нужда от пари, която не търпи отлагане.

Кредити без трудов договор с лошо ЦКР

Много често банките и кредитните институции изискват наличието на трудов договор, за да си гарантират възвръщаемостта на дадена сума. Това обаче ограничава лицата, които не работят на трудов договор и няма какво да покажат, като документ. По този начин те са изключени от таргет групата и не могат да получат кредит, когато се нуждаят от такъв. Кои форми на приходи не изискват постоянен трудов договор:

  • Майчинство;
  • Пенсия;
  • Приходи от отдаване под наем на имущество;
  • Временен трудов договор;

Всички изброени по-горе не се регулират с постоянен трудов договор и лицата не могат да се възползват от кредитите с изискването за такъв. Въпреки че тези приходи са стабилни, банките рядко правят компромиси с изискването за документа.

От друга страна фирмите за бързи кредити са готови да предоставят кредит без трудов договор и с лошо ЦКР, именно защото приемат гореизброените за приходи. Това, което повечето фирми за кредити изискват са някои допълнителни условия - по-висока лихва, друг вид гаранция или др. Крайният резултат обаче е, че на хората с лоша кредитна история и без трудов договор не им е отказано финансиране.

Кредити онлайн с лошо ЦКР

Кандидатстването за онлайн кредит е услуга, която навлезе последните години. Безспорно това е най-удобният и лесен начин за набавяне на бързи парични средства. Много хора се притесняват, че ако имат влошена кредитна история и кандидатстват онлайн за кредит ще им бъде отказано. Истината е, че на кандидатстването и подаване на документи в офис и на подаването им онлайн, се гледа по един и същи начин и няма никакво разграничение. Когато лице подаде онлайн молба за кредит, тя е разглеждана и в най-кратък срок лицето получава отговор. Ако лицето е с лошо ЦКР може условията по заема да бъдат променени, но кандидатстването му онлайн няма да бъде пренебрегнато.

Самото онлайн кандидатстване има безброй позитиви. В България почти всеки има достъп до интернет, което прави онлайн платформите за финансиране задължителни. Системата за подаване на документи на Микро Кредит изключително интуитивна и лесна за ориентиране. Както може би знаете, съществуват хора, които запомнят и разбират по-добре визуално, отколкото, ако някой просто им обяснява. Това дава огромно преимущество на онлайн системите за молби за заеми, защото клиентите сами определят периода на връщане и големината на сумата. Всичко това им е представено по интерактивен и лесен начин, така че да разберат без усилия как се формира месечната вноска, която трябва да плащат.

Много хора, които живеят далеко от офисите на кредитните институции, се възползват от услугата, за да си спестят време от пътуване. Това е друга причина кредитите онлайн да стават все по-популярни. Независимо дали тези хора са с лошо ЦКР или не, тяхната молба се отбелязва в системата и се разглежда точно толкова бързо, колкото и останалите молби, които са заявени в офис.

Има и още една причина, кандидатстването онлайн да е толкова предпочитано. През уикендите и почивните дни банките и офисите са затворени, но клиентите имат възможността да кандидатстват онлайн. В първия работен ден, в рамките на 1-2 часа, молбата ще бъде разгледана и клиентът ще получи отговор. За съжаление, нуждата от пари не се съобразява с почивните дни. Даже доста често през уикендите харчим повече от предвиденото и се сещаме чак след това, че през седмицата ще ни трябват допълнително пари. С възможността за онлайн кандидатстване през уикендите и почивните дни се набавя необходимата сума навреме.

Напоследък се забелязва и тенденцията по-младите хора да избягват личното общуване, за сметка на електронното. Системата за онлайн кандидатстване е преимущество и за тази група от клиенти. Ако дадено лице изпитва срам от влошената си кредитна история, то спокойно може да кандидатства за кредит електронно.

Обединяване и уреждане на кредити с лошо ЦКР

Не е тайна, че повечето хора имат поне 2 кредита, изтеглени при различни условия. Може даже всичките кредити да са от различни банки и фирми за кредити. Това превръща погасяването им в задача, отнемаща няколко часа всеки месец. Освен това, хората, които имат повече от 1 кредит често избират първия внимателно, четат всички условия и клаузи, а следващите ги теглят без почти никаква информираност, просто защото спешно им трябват пари. В тази ситуация, някои от кредитите може да са с неизгодна лихва, период или такса. Клиентите имат възможност да кандидатстват за нов заем, който да покрие всички останали и да изплащат само него. Това се нарича обединяване на кредити.

Обединяването на няколко кредити се прави, за да се изплаща една единствена вноска, вместо няколко такива. Това се препоръчва, когато условията на общия кредит са по-добри от условията на тези, които се обединяват. Ако не са по-добри, то трябва да са поне същите. По този начин клиентите могат да си намалят лихвите, периода на изплащане или таксите. Лошото ЦКР в този случай не е изключение, защото много често се случва така, че клиентите търсят възможност за по-добри условия, когато не могат да се справят с настоящите вноски. Ние от Микро Кредит предлагаме обединяване на кредити с лошо ЦКР. Хубаво е обаче, ако клиентите не са изчакали последния момент в който, кредитите им са преминали в графа необслужвани, защото това е знак за безотговорност. Ако вашата ситуация е подобна, недейте да чакате последния момент да си обедините кредити. Още когато осъзнаете, че имате нужда от по-добри условия, потърсете възможност за обединяване. В противен случай кредитната ви история може да се влоши драстично. Макар и бързите кредити да предлагат финансиране при обединяване на кредити с лошо ЦКР, те ще откажат такова, ако заподозрат, че клиентът е безотговорен към финансовата си ситуация. Допълнителното утежняване на задлъжнялостта на клиент не е от полза за никого.

Друг вариант на уреждане на кредит с лошо ЦКР е рефинансирането. Това означава да се покрие един кредит с друг. Отново се преценява, дали условията по новия договор са по-добри, отколкото по първия. Дали лихвата е по-ниска, срокът по-дълъг и таксите намалени. Всички тези неща, определят, дали решението за рефинансиране е правилно. Доброто преценяване на условията може да намали разходите драстично, недостатъчното обмисляне обаче може да завърши с изплащане на по-голяма сума за по-дълъг период. Точно както при обединяването на кредити и тук е възможно длъжникът да има лошо ЦКР и заради това да търси рефинансиране. Тоест в тази ситуация, лошото ЦКР си е очаквано.