Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Можем ли да изтеглим повече от един бърз кредит?

Можем ли да изтеглим повече от един бърз кредит?

Бързите кредити са популярни, като спешно финансиране при непредвидени разходи. Всички знаят и добрите им страни и рисковете, които носят. Хората ги предпочитат, защото парите се превеждат до минути, срокът за връщане е кратък, а лихвите съвсем не са толкова високи, колкото повечето хора си мислят. Колко обаче кредити можем да изтеглим наведнъж? Можем ли да изтеглим кредит, докато все още плащаме стария? Ами ако вече имаме два кредита, можем ли да кандидатстваме за трети и да ни одобрят? От кого зависи, дали ще получа нов кредит или няма? Мога ли да променя отказа по някакъв начин, ако получа такъв? На всички тези въпроси, свързани с допустимата максимална бройка кредити, ще отговорим по-долу. Целта ни е хората да са информирани още при подаването на молбата за кредити.

Колко спешни кредити може да получи един човек?

Когато кандидатствате за втори кредит без да сте погасили първия, то тогава фирмата за бързи кредити започва да гледа на вас, като на рисков клиент. Естествено, това не е буквално, а от финансова гледна точка. Поради това, възможността да не получите веднага одобрение се увеличава. Тоест, те няма да ви откажат кредита, но ще ви предложат да рефинансирате - да покриете с новия кредит първия и остатъкът от сумата да използвате за належащите ви нужди. Другият вариант е от компанията да ви забавят одобрението, толкова дълго, че през това време да покриете първия взет заем. Нека да не забравяме факта, че повечето бързи кредити се дават за изключително кратки срокове и заради това, на нуждата от втори, без да е изплатен първият, се гледа, като висок риск.

Кой преценява дали да ми се отпусне кредит?

Това решение се взема на база на кредитната история, на размера на доходите и ще могат ли те да покрият още един кредит. Ако доходите на даден клиент са високи, но и има много кредити, които заемат близо 40% от нетните му доходи, то тогава вероятността да му бъде даден още един заем е нулева. Няма кредитна компания, независимо дали става въпрос за фирма за бързи кредити или за банка, която да иска да влоши финансовото състояние на свой клиент. Всички подобни институции искат, след отпускане на кредита, да имат възможността да си възвърнат сумата без да се налага завеждане на дела и усложнени процедури. Поради тази причина, фирмата за бързи кредити оценява колко финансово ще е тежък този нов заем за дадения клиент и на база на оценката му го отказва или отпуска. 

 

Как да вземем повече бързи кредити?

Случва се, хора да подадат документи в няколко фирми за бързи кредити едновременно и да бъдат одобрени във всичките. Това макар и да дава усещането, че са излъгали системата, никак не е правилно да се практикува, защото изплащането на всички вноски наведнъж след това, заедно с лихвите и евентуалното оскъпяване, ако се забави вноска, може да бъде непосилно. Освен това, макар и хората да си мислят, че кредитните институции не знаят, че те са кандидатствали на няколко места едновременно, това не е така. Фирмите им отпускат заемите след проверка в кредитния регистър, където това се отбелязва. Всъщност фирмите им отпускат кредити заради добрата им предишна кредитна история или редовните доходи или някое друго условие на което отговарят.

Ако все пак имате нужда от голяма сума за кредитиране, тогава помислете дали няма да е по-удачно да кандидатствате за потребителски кредит от банка, вместо от няколко фирми за бързи кредити.

Има ли все пак вариант да използвам няколко кредитни продукта наведнъж?

Има такива варианти и ще ги разгледаме по-подробно. Това е възможно, когато даденият човек, кандидатства за различни по вид кредити, които не надхвърлят максимума от 40% от доходите му за вноски, които трябва да се плащат следващите месеци. Най-честата ситуация, в която виждаме подобна комбинация е следната: бърз кредит и кредит на изплащане (стоков кредит). Това е честа практика и почти никога няма проблем при одобрението на стоков кредит, без значение към същата или към друга фирма за кредити. Логиката тук се крие зад факта, че стоковите кредити не са пари на ръка, а пари за закупуването на дадена вещ или техника. Тази сума направо се използва за плащането на сумата, като след това длъжникът трябва да я покрие в уговорен срок и лихва.

Вторият вариант е да имате кредитна карта и да кандидатствате за бърз кредит. И в този случай вероятността да ви одобрят е много голяма, защото кредитните карти са платежно средство, което почти всеки човек използва. Идеята им е да покриват ежедневни разходи и плащания, а когато човекът получи заплата, да си покрие разликата на минус. Много хора си мислят, че щом минималните вноски за покриване са толкова ниски при кредитните карти, могат да покриват само тях, но всъщност това ще им удължи периода страшно много. Ситуацията е абсолютно същата с овърдрафт сметките.

Последният вид заеми, които често се срещат, като комбинация, всъщност е най-популярната. Много хора имат ипотеки или са дръпнали големи заеми за обзавеждане, кола или имот. Тези заеми по никакъв начин не пречат да се кандидатства за бърз кредит, стига вноските да не надминават 40%.

Ами ако не мога да си връщам заемите?

Никой не е застрахован от загуба на работа, болест или някой огромен непредвиден разход. Когато нещо подобно се случи и клиентите стигнат до момент, в който нямат достатъчно налични пари да покриват всички вноски, най-добре е да се свържат с кредитната компания и да обяснят ситуацията, в която са попаднали. При подобни казуси, практиката е да се предложи на длъжника да обедини кредитите си и да изплаща само една единствена вноска. Ако е добре обмислено обединяването на задълженията, то трябва да е за по-ниска лихва или по-къс период от оригиналните задължения.

Кратък списък с хората теглещи най-често бързи кредити.

Можем ли да изтеглим повече от един бърз кредит?

Освен обединяване на задълженията, съществува и така нареченото рефинансиране на кредит. Това е нов заем, който се взема за да покрие първия, но при внимателно обмислени по-добри условия. За рефинансиране понякога се използва думата консолидиране.

Ако въпреки всичко не можете да плащате задължения по всички бързи кредити или решите, че ще е по-лесно да не ги плащате с надеждата, че кредиторите ще забравят за тях, то тогава следват няколко последствия. Първо, фирмата за бързи заеми ще отбележи ситуацията в Централния кредитен регистър, а след това ще ви предаде данните на фирма за вземания. Това обикновено е съвсем различна компания, която откупува дълга ви от кредитната компания и вие дължите вече на новата фирма. Те ще заведат дело, ще поискат запор на сметките ви и разпродажба на цялото ви имущество.

Как да избегнем всички тези неприятни последствия?

За да не се стига до такива последствия, обмисляйте добре какви кредити вземате и как точно ще ги върнете в срок. Освен това, преразгледайте причините, заради които ви трябва кредит и ако те не са спешни или основателни, се опитайте да не теглите такъв. Ако се нуждаете от голяма сума, кандидатствайте за друг вид кредитен продукт, а не за няколко бързи кредита. Бъдете отговорни към кредитният си файл, защото на база на него в бъдеще, кредитни компании и банки ще определят колко сте отговорни към парите и финансите си.