Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Рефинансиране на кредит - всичко което трябва да знаем

Рефинансиране на кредит - всичко което трябва да знаем

Все повече и повече хора се възползват от възможността да изтеглят кредит и да финансират тяхна бизнес идея или да си купят нещо, което иначе не биха могли да си позволят. С нарастването на изтеглените кредити расте и предлагането на най-разнообразни условия към тях. Това означава, че конкуренцията между банковите и небанковите кредитни институции, като фирмите за бързи кредити нараства. Рефинансиране на кредит означава точно това, да изтеглиш нов кредит, за да покриеш стар такъв. Ако пък изтеглиш нов, за да покриеш няколко стари - тогава вече говорим за обединяване на задълженията. Двете понятия са близки, но не са еднакви.

Как се рефинансира кредит?

Първо, трябва да се спрем на видовете рефинансиране. А те са точно два - тегли се кредит от фирмата кредитор или от друга фирма (банкова институция или фирма за бързи заеми).

Първият вид се използва, когато имате кредит към банка или фирма за бързи кредити и предоговорите нов кредит от същата институция за по-висока сума. Много хора вземат по-голям заем, за да покрият стария, но и да им останат някакви допълнителни средства. Това се прави само и единствено, ако условията по новия кредит са по-добри - вноските са по-ниски, няма допълнителни такси или лихвата е по-ниска за същия период на изплащане. Всичко това се проверява и чак тогава се подписва нов договор.

Вторият вид също е покриване на кредит, чрез нов кредит, обаче тук той идва от нова финансова институция. Рисковете са доста и това решение трябва да се вземе внимателно, като се проучат всички условия предлагани от банката или фирмата за бързите кредити. Тук трябва да се помисли и дали първият кредит има такса за предсрочно погасяване и ако тя се заплати, колко неизгодно би било. Отделно, новият кредит върви с такси и нови условия за лихвите, така че и тези неща трябва да се разгледат под лупа. На същия принцип се извършва и обединяването на задълженията. Обикновено от друга банка и фирма за бързи заеми се тегли сума равна на всички задължения и така длъжникът трябва да плаща само една вноска вече с една лихва. Това е улеснение за хората и е възможно обединяващият кредит да е с малко по-ниска лихва от останалите.

Какво предлагат банките и фирмите за спешни кредити?

Предвид огромния пазар и гъвкавите условия, кредитните институции са си намерили начини как да задържат своите клиенти и да привличат и нови. Много фирми за бързи кредити предлагат бързо одобрение, което е от съществено значение, когато сроковете ви притискат. Ако ще се начисли допълнителна лихва или такса, времето наистина е едно от най-важните неща. Освен това много от фирмите за бързи пари нямат такси за кандидатстване и разглеждане на документите. Има банки и кредитни фирми, които предлагат допълнителни средства, когато се кандидатства за рефинансиране, като целта на тези допълнителни средства е да покрият допълнителните разходи по рефинансирането на първия кредит. Това е примамваща оферта, стига да не оскъпява много втория кредит.

Кой може да се възползва от рефинансиране?

Почти всички могат да рефинансират заемите си. На рефинансирането трябва да се гледа, като теглене на още един заем, тоест то ще се случи, само ако човекът отговаря на определени условия, като това важи и при кредитите без поръчител, и постоянен трудов договор. Най-важното от тях, е да има добра кредитна история и да си е плащал съвестно вноските по всички кредити последните 5 години.  Ако сте били изпълнителни и сте си водили правили финансовите дела, то лесно ще намерите опции за рефинансиране. Ако обаче не сте си покривали вноските навреме, закъснявали сте, пропускали сте и дори имате неизплащани кредити, то тогава има голяма възможност рефинансирането да ви бъде отказано.