Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Как да изтеглим заем, ако нямаме постоянен трудов договор?

Как да изтеглим заем, ако нямаме постоянен трудов договор?

В България много хора не работят на постоянен трудов договор и по документи не получават стабилни доходи. Тези хора, точно както и всички останали, имат нужда от заем от време на време, когато ги застигне непредвиден разход. Както традицията повелява, първо се насочват към банките, обаче оттам им отказват пари, защото нямат гаранция, че ще успеят да върнат сумата. Тези хора попадат в безизходица и започват да търсят други варианти. Благодарение на една сравнително нова ниша във финансирането - бързите кредити - тези хора могат да получат пари, които да им помогнат. Фирмите за бързи кредити, като Микро Кредит, отпускат кредити на клиенти, които не разполагат с постоянен трудов договор. Естествено, има разлика в сумите, които може да отпусне една банка и една фирма за бързи кредити, но когато се появят спешни разходи, обикновено и по-малките суми стигат за тяхното покриване.

Може ли да се тегли заем, ако липсват изцяло доходи?

Може, само че ще трябва клиентът да докаже, че изобщо има някакви приходи. Това може да са пари, които идват от пенсия, социални плащания и даже лихви по депозити от някакви инвестиции. Не всички фирми приемат подобен род гаранции, но Микро Кредит го правят. Една от основните мисии на компанията е да обръща персонално внимание на клиентите си и да им влиза в положение, въпреки че нямат постоянен трудов договор.

За какво обаче трябва да се помисли преди да се кандидатства за бърз кредит?

Въпреки че, някои компании са готови да отпуснат финанси без трудов договор, това не означава, че парите не трябва да се върнат. Заради това, най-добре е човек още с кандидатстването за даден кредит да има ясна представа кога и как ще го изплати обратно.

• Трябва да знаете как ще върнете кредита. Компаниите за кредити одобряват, само ако има шанс кредита да бъде изплатен. Никоя компания, банкова институция или не, не би поощрявала свръхзадлъжнялостта нарочно. Ако кандидатствате за заем от 400 лв. за 18 месеца, а получавате 600 лв. от социални плащания, то тогава фирмата за бързи кредити ще ви отпусне кредита. Ако обаче кандидатствате за 2000 лв. за 12 месеца, вероятността да ви бъде отказан заем е много по-голяма;

• Макар спешните кредити без доход да имат добри условия, които позволяват свободен достъп до тях, те често имат и допълнителни изисквания, с които трябва да се съобразите. Много фирми изискват при този тип кредити да се посочи и гарант на кредита. Освен това клиентите трябва да имат валидна лична карта и да са навършили пълнолетие;

• Бързите кредити са все пак кредити и изискват да се изплащат вноски на дадено число всеки месец. Това е и основната причина компаниите да търсят клиенти с работна заплата, защото тя се изплаща на същия принцип. Така са се появили и автоматичните плащания, които се случват на точно определена дата. Ако нямате пари в сметката си, превод не може да се осъществи. Получавайки заплата на предходна дата по същата сметка, това може да се избегне.

Какво ви трябва за да кандидатствате за кредит без доход?

По-горе споменахме, че кредитната компания може да има допълнителни изисквания, ако не разполагате с трудови доходи или разполагате с минимални такива или те са само част от месечните ви приходи. Както сами се досещате, банките изискват цял набор от документи в този случай и най-често въпреки всичко отказват финансирането. При небанковите кредитни институции, ситуацията не е такава. 

Какво може да се наложи да представите на фирмата за кредити?

• Трябва да посочите някакви доходи - от майчинство, пенсия, наем, инвестиция и др.;

• Кредитната компания със сигурност ще провери финансовата ви история, но не се плашете, защото дори и да имате някакви забавяния на кредитни вноски в миналото, те може и да не се вземат предвид;

• Наличието на някакви активи, като движимо или недвижимо имущество може да ви даде по-висок шанс за одобрение.

От Микро Кредит одобряват клиенти, които са без постоянен трудов договор. Компанията е избрала нейните кредитни продукти да се предлагат без да е нужно клиентите да попълват тонове документация при кандидатстване и без да са необходими поръчители. Заемите без трудов договор се отпускат за период от 1 месец, така че клиентите трябва да имат точна и ясна представа кога ще възстановят сумата.