Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Кредити по време на криза

Кредити по време на криза

Пандемията от коронавирус и финансовите щети, които нанася, поставя хората под голям стрес и безпокойство. Но както казва великият американски тенисист Артур Аше: „Започнете от там, където сте. Използвайте това време, което имате. Правете каквото можете“.

Мисълта, че може да ви съпътства голямо негативно събитие, като загуба на работа или болест, и това да повлияе сериозно на вашите финанси, може често да ви държи будни през нощта. Рискът нещата да излязат извън контрол би бил по-малък, ако сте правилно подготвени. Ако обаче, никога не сте изграждали спешен фонд, сега определено няма време да се преборите с това. Вместо да изпадате в паника, по-добре проверете с какви ресурси разполагате и се научете как бихте могли да ги използвате ефективно.

Как кризата влияе върху хората?

В периода 2008-2009 г., светът претърпя една от най-тежките финансови и икономически кризи, след Голямата депресия през 30-те години. Бързият глобален икономически спад сериозно наруши икономическия растеж в световен мащаб и предизвика значителни пропуски в напредъка. Повишената безработица, загубата на доходи и повишената уязвимост са сред доминиращите социални въздействия на всяка една криза.

По време на финансова икономическа криза домакинствата често приемат стратегии за справяне, като например, промяна в разходите на домакинството. Това обаче може да повлияе негативно на образованието, здравето и храненето.

Важно е внимателно да прецените всички възможни съкращения на бюджета и би било разумно да избягвате тези, които в крайна сметка може да ви навредят повече, отколкото да ви помогнат.

Потърсете външна помощ

Не се притеснявайте да потърсите финансова помощ, било то теглене на кредит или рефинансиране на стар. Още повече, че в момента банките и фирмите за бързи кредити предлагат доста добри условия. Прегледайте офертите на различните кредитори и проверете от кои опции може да се възползвате. Повечето от компаниите за бързи кредити предлагат и онлайн услуги. Ако загубите работата си или доходите ви паднат значително, тегленето на дългосрочен банков заем, може би не е най-доброто решение. Небанковите институции за бързи кредити предоставят възможност за бързо и лесно получаване на финансова помощ, като с парите може да разполагате още в деня на кандидатстването. Този вид кредити обикновено са краткосрочни, а дължимите суми не са много високи. Вероятността да го изплатите безпроблемно е по-голяма, отколкото при дългосрочните заеми. И все пак, избягвайте да натрупвате повече от 2 или 3 кредита.

Проследете кредитите си

Кредитът е инструмент, а инструментите са необходими. Малко са хората днес, които не са се възползвали от тази възможност, а някои дори имат повече от един заем. В период на криза обаче, изплащането на всеки един от тях, може да се окаже доста трудно и стресово. Проследете всички ваши кредити и кредитни карти, и помислете дали може да рефинансирате или обедините няколко, в един. По този начин ще си спестите не само време, но и разходите по всички лихви. Освен това, повечето кредитори предлагат по-доби условия при рефинансиране на стари задължения.

Взимайте кредити, които сте в състояние да изплатите

Ако нямате резервни пари за допълнителни разходи, по време на криза, най-лесно е да разчитате на кредити, защото те могат да ви предложат помощ в най-тежките финансово моменти. Няма нищо страшно да кандидатствате за кредит, важно е само да имате реалистичен план за изплащането му. Уверете се, че доходите през следващите месеци ще са ви достатъчни както за личните ви нужди, така и за дължимите вноски. Избягвайте да вземате необмислени решения, когато те се отнасят за теглене на заем или за финансовото ви здраве. Ако планирате да кандидатствате за кредит, не забравяйте да проучите и разберете правилно условията, с които се съгласявате.

Пазете се от измама

Много от измамници се възползват от кризата, като злоупотребяват с потребителите на кредити. Бъдете подозрителни към съобщения от хора, които се представят за кредиторски фирми, за ваши работодатели или от благотворителни организации. Не отговаряйте директно на изпратени имеили или телефонни обаждания. Вместо това използвайте номера или имейли, за които сте сигурни, че са точните.

Какво да правите, ако не можете да си платите вноската по кредита?

Редовното и навременно плащане на вноската е наистина много важно. Какво става обаче, ако нямате възможност за това и се стигне до забавяне? Най-добрият вариант е да преговаряте с вашата банка или фирма кредитор, какви действия могат да бъдат предприети, за да не се стига до неприятности. Може да помислите за рефинансиране на кредита с по-висока сума. По този начин ще покриете стария и с останалите пари ще може да разполагате свободно. Използвайте тази възможност само и единствено, ако сте сигурни, че все пак ще се справите с плащанията по новия заем.