Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Трябва ли да се страхуваме да теглим кредити?

Трябва ли да се страхуваме да теглим кредити?

Колко нарицателни сте чували за човек, който е изтеглил кредит? Той обикновено е наричан обвързан, обречен, заробен и др. Защо хората гледат толкова предубедено на тегленето на кредити и имаме ли нужда от смелост, за да кандидатстваме за такъв? Всичко това и още любопитни неща ще разгледаме по-долу.

Тегленето на кредит е финансов инструмент

Кредитите имат дълга история преплетена с развитието човечеството, независимо дали става въпрос за пари в сегашната им форма, злато, стоки, храна, ресурси или друго. Като добавим и стоковите и фондовите борси, картината става още по-голяма и сложна. Кредитирането е вид прехвърляне на пари между различни собственици с гаранцията за тяхното връщане в по-голям размер, тоест с печалба. Понякога обаче тази печалба, лихвата, която се начислява е твърде голяма и тогава казваме, че кредитът е прекалено скъп. Днес, държавите имат изградено законодателство, което не позволява лихвите да са прекомерно големи, за да се ограничат некоректните практики.

Ако Вие се нуждаете от кредит, то няма да сте нито първия, нито последния. Ще се чувствате ли обвързан или поробен? Не само, че няма да се чувствате така, ами точно обратното. Получавайки необходимата сума има голяма възможност да се почувствате освободени от финансовата тежест и да Ви падне „камък от врата“. Защо тогава хората говорят по този начин? Един от най-големите човешки страхове е страхът от обвързване. Изплащането на кредит означава, че няколко месеца длъжникът ще трябва да плаща вноски. Точно от тази гледна точка, бързите кредити са най-добрите кредити, защото периодите за връщане са доста кратки и това обвързване трае съвсем малко. Тоест само за 2-3 месеца, а понякога и само за един единствен, човек връща заема и забравя, че е теглил. В подобна ситуация, нарицанието „поробен с кредит“ е меко казано не на място.

Нашият съвет е винаги да се доверявате на регистрирани фирми за бързи кредити и да не вземате заеми от лихвари или съмнителни заложни къщи. Също така, не трябва да си давате личните документи на такива хора или пък други важни документи, като паспорт, нотариални актове, дебитни и кредитни карти и др. Нужно е да гледате на спешните кредити отговорно и да знаете предварително как ще покриете взетите назаем пари. Както всеки финансов инструмент и този трябва да се управлява с доза разум. Можете да си изготвите месечен бюджет, като включите не само месеца, през който ще вземете кредита, ами и следващите, когато ще го връщате. Освен това, трябва да определите каква част от заема ще се изхарчи първоначално, каква част е взета за общи нужди и ще остане ли нещо допълнително.

Нужна ли е смелост, за да теглите кредит?

Смелостта не е нещо, което просто така се появява от въздуха. Ако имате финансови проблеми и изскочи вариант да ги решите, смелостта няма да е точно обект на размисли. По-скоро ще се нуждаете от организация, за да отидете до офис или да кандидатствате за бързи пари. Смелост ще Ви е нужна, ако сте на път да вземете рисково финансово решение, но тегленето на кредит, от регистрирана финансова институция, не влиза в рисковата група. Особено, ако заемът е краткосрочен и е с твърда лихва или без такава. Да, това също е възможно, много заеми са без лихви и са за срок от 40 дни. Кредитните компании не са врагове, а партньори, които могат да бъдат от изключителна полза в трудни моменти. Много отдавна фирмите, които раздават спешни кредити не са лошите в тази ситуация. Цялото им демонизиране е останало в миналото, когато е имало много нелоялни практики, които са оставили лошо име на целия бранш. Днес това е само лоша слава, която не отговаря на прозрачността на процесите при тегленето на бързи кредити.