Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

С кредит или без кредит?

С кредит или без кредит?

Или 8 неща, които може да направите сега, за да подобрите своето финансово състояние

Едва ли има човек в България, който може да каже че няма изтеглени кредити за апартамент, кола, ремонт или почивка. Едва ли има човек, който може да се похвали с отличното състояние на личните му финанси. Но да вкарате в ред своите финанси не е чак толкова трудно, просто ви трябва начална точка.

Предлагаме ви 8 стъпки, които ще ви помогнат да подобрите своето финансово състояние:

  1. Първо погасявайте разходите си. За да може да направите правилен разчет на парите, с които разполагате, първо трябва да погасите битовите си разходи и задълженията си по бързите кредити. Така ще си спестите изненадата в средата на месеца, когато се окаже, че сте пропуснали някоя вноска по кредит.
  2.  Определете си цел. Финансовите ви цели могат да бъдат много, но за да може да ги достигнете трябва да им дадете числово измерение и падежна дата, към която трябва да съберете определената сума. Дали ще събирате пари за нови обувки или за някоя много по-скъпа покупка, няма значение. Важното е да определите целта и да се стремите към нея, защото просто да спестявате е трудно.
  3. Четете. Високата финансова грамотност може да ви донесе само позитиви. Различните финансови специалисти предлагат различни методи за подобряване на личните финанси, с колкото повече от тях се запознаете, толкова по-лесно ще ви е да откриете вашия личен метод.
  4. Отделете време за вземането на решение. Когато става въпрос за финансови решения, особено за големи суми, е добре да изчакате и да отделите време за вземането на решение. Всеки е изпадал в ситуация, в която му се е искало да направи някоя голяма покупка, макар и непредвидена. Но ако успеете да отделите време и да премислите необходимостта от нея, ще останете изненадани колко много пари може да спестите така.
  5. Дръжте парите си далеч. Ясно е, че колкото повече пари имате в брой в джоба си, толкова по-голяма е вероятността да ги похарчете. Опитайте да обуздаете този порив като не носите много пари със себе си. Дръжте своите спестявания по сметка, не само защото вероятността да станете жертва на крадец е по-малка, но и защото така ще трябва да преодолеете няколко стъпки в банката преди да извършите тегленето.
  6. Подобрете доходите си. Не пренебрегвайте възможностите за подобряване на доходите си. Преговаряйте за по-високо заплащане в шефовете си и се възползвайте от всяка възможност да поемете страничен проект, който може да ви донесе допълнително възнаграждение.
  7. Развийте собствен бизнес. Изграждането и управлението на собствен бизнес понякога коства повече разходи и усилия. Но има възможности за собствен бизнес, които предлагат редица предимства. Развитието на онлайн бизнес например ще ви позволи да дори да превърнете лаптопа, който току що сте си купили, в актив на новата ви компания и да го освободите от ДДС. Тегленото на онлайн кредит  в подобна ситуация е напълно основателно.
  8. Правете нещата сами. Някои случаи на пестеливост, като това да си направите собствен сапун, не си струват времето и усилията. Но има други ситуации, при които ако правите нещата сами ще спестите добра сума пари. Помислете за всички ситуации, в които трябва да платите на някой друг да свърши някоя работа в дома или градината ви– боядисването на хола, косенето на тревата или нещо подобно. Ако свършите тези задачи сами, не само ще спестите пари, но и ще сте се забавлявали.

Има много неща, които може да направите, за да подобрите финансовото си състояние, но не трябва да забравяте, че положението не е „всичко или нищо“. Не е нужно да работите до изнемогване и да спестявате всеки допълнителен лев, постъпил в бюджета ви. Това е подход, на който бихте издържали много кратко време. Понякога промените на едно или две неща, може коренно да промени отношението ви към личните финанси.