Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Да изтеглим ли кредит за да платим сметките?

Да изтеглим ли кредит за да платим сметките?

Битовите сметки са един от най-големите ни разходи през месеца. Много хора разпределят семейния бюджет, чак когато им излязат сметките и видят, какво ще им остане. Това само по себе си означава, че битовите разходи са голямо перо от разходите, даже най-голямото. Ако обаче се появи неочакван разход, който домакинството трябва задължително да покрие, тогава сметките остават неплатени. В тази ситуация, хората търсят бърз кредит до заплата, който да им помогне да изплатят всички задължения на време. Редно ли е обаче това и какви са позитивите и негативите от това финансово решение, ще разгледаме по-долу.

Какви са битовите сметки?

Ценообразуването на ток, парно и вода е сложен механизъм, който включва не само цената на услугата и ресурсите, ами и мита, ддс, обслужване на мрежа и др. Още през лятото се обяви, че тази зима ще има промени в цените. Ще се вдигнат цените и на тока и на парното. За всеки регион на България, цената на тока се различава, но дневната тарифа ще бъде около 22-23 ст., а нощната към 12 ст. Цената пък на парното за София ще се увеличи с малко над 3%, за Пловдив и Бургас около 8%, за Габрово - 9%, в другите области е сравнително ниско. Това е последица от увеличените цени на природния газ, който страната ни купува от „Газпром“. Както сами виждате, когато едно домакинство е многочленно и само един или двама от него работят, тогава сметките може да се непосилни.

Какво да направим, ако не можем да си платим сметките?

Тази ситуация никога не е приятна. Има доста хора, които имат спестявания и първата им реакция е да посегнат към спестяванията си. Това обаче не е особено добра идея, когато им се трупа лихва върху спестовната сметка и теглейки от нея ще я развалят. Друга реакция е да поискат пари от приятели или роднини. Това също е лоша идея, защото тези отношения могат много лесно да се разрушат, ако длъжникът забави да върне заема. Добра алтернатива е да се кандидатства за бърз кредит за ниска сума, която да покрие задължението.

Представете си, че имате вече два кредита, които изплащате редовно и сега сте в безизходица и ще Ви е нужен трети. Ако обаче сте имали в миналото пропуснати плащания и то няколко, банката ще Ви откаже нов кредит. Хубавото на бързите кредити е, че те няма да Ви откажат заем, когато най-много Ви е нужен. Трябва да кандидатствате за сумата, за която Ви е задължението, и да обясните как мислите да върнете заема. Това ще Ви реши проблемите временно.

Какви са позитивите, ако теглите бърз кредит за ток, парно или вода

Първото нещо, което най-вероятно и Вие сте се сетили е, че няма да Ви спрат услугата. Ако може да се живее без телефон, заради неплатена сметка, то да живееш без ток не е толкова лесно.

Вярно е и това, че парното и водата няма как да Ви ги спрат, обаче при тях се начислява лихва и ако не последва плащане може да повдигнат дело срещу Вас.

Всички бързи кредити са краткосрочен вариант и не тежат на семейния бюджет дълго време. Има много бързи кредити, които се дават до заплата, тоест трябва да ги върнете до 1 месец. Точно те са прекрасен финансов инструмент за покриване на такъв вид месечни разходи. Кредитите до заплата имат улеснена процедура, приемлива лихва и често можете да кандидатствате за тях и онлайн.

Какви са негативите, ако теглите бърз кредит за битови разходи?

Когато имате сметка, която не можете да покриете и теглите заем, трябва задължително да знаете, откъде после ще върнете парите. Ако сумата е по-голяма, отколкото Ви остава, като чист доход, след като платите всички останали сметки, тогава най-добре ще е, да я върнете за няколко месеца, а не за един. Това означава, че кредитът до заплата няма да е най-подходящият вариант за вас, а примерно ще Ви послужи по-добре бърз кредит за 2-3 месеца.

Друг негатив е, че ще трябва да платите лихва. Определено, това е разход, който бихте си спестили, ако вземете пари от приятели или роднини, но пък плащайки лихва ще сте сигурни, че отношенията ще се запазят професионални, докато с роднините това не е много сигурно.

Редно ли е да вземете кредит за сметки?

Ако сметките Ви са високи и пред вас няма друга добра алтернатива, по-добре вземете кредит и ги изплатете, отколкото да Ви спрат услугата. Кредитните институции винаги подхождат с разбиране и разсрочват плащанията, така че да не пострада семейния Ви бюджет.