Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Какви видове кредити могат да се вземат в България?

Какви видове кредити могат да се вземат в България?

Кредитът е част от вашата финансова мощ. Той може да ви даде възможност да получите нещата, които са ви необходими на момента, като кола, жилище или пък може да ви помогне да платите битови сметки и стари задължения. Независимо от това каква е причината да предприемете тази стъпка, първо трябва да се запознаете с различните видове кредити, които могат да ви бъдат предоставени и условията, които да очаквате. Това ще ви помогне да получите ясна представа от какъв заем имате нужда и към коя институция да се обърнете.

Според проучвания, една трета от населението на България има задължения към банки или фирми за бързи кредити. През 2017 г., у нас са регистрирани над 2 милиона кредитополучатели, като през 2019 г. се наблюдава ръст на бързите кредити с повече от 10 %.

Защо имам нужда от кредит?

„Заемите са необходима част от живота на мнозина“, казва Кейти Рос, американски кредитен консултант. Те могат да дадат възможност за изграждане на богатство, като позволяват на хората да правят неща, като плащане за университет, купуване на дом, както и увеличаване на доходите си. Достъпът до кредит може да бъде много полезен и при спешни случаи. Ако възникнат непредвидени разходи или се нуждаете от нещо, което не можете да си позволите, възможността да заемете, може да се окаже вашият спасител.

Кредити според срока за погасяване

Най-общо заемите се делят на:

• Краткосрочни;

• Средносрочни;

• Дългосрочни.

Първите се отпускат за срок до една година и у нас са известни още като бързи кредити. За период от една до пет години, се дават средносрочни заеми, а последният вид са за 20 или повече години.

Видове банкови кредити

За да вземете кредит от банка е необходимо да отговаряте на някои условия -да сте назначен на постоянен трудов договор, да декларирате месечен доход и да имате чиста кредитна история. Обикновено одобрението и получаването на парите, изисква време. Видовете кредити, които предлагат банките у нас са:

• Ипотечен кредит. Този вид заем е едно от най-отговорните и дългосрочни решения, в живота на човек. Те обикновено се използват за покупка на жилище, като за тази цел сте заложили друго недвижимо имущество. Ипотечните кредити се вземат за дълъг период от време, до 35 г. и сумите по тях са високи. Таксите и комисионните могат да варират при различните банки. Невинаги най-изгодният на пръв поглед заем е най-доброто решение за вас. От ключово значение е ГПР (Годишен процент на разходите), който варира при различните банки.

• Потребителски кредит. Те са едни от на-разпространените. При тях обезпечението невинаги е собственост и невинаги се изисква поръчител. Потребителските кредити обикновено са с по-висока лихва и по-кратък период за погасяване. Могат да бъдат няколко вида - без поръчител, срещу залог на парични средства, кредит за свободни професии, потребителски кредит за студенти.

Бързи кредити

Те са друг тип кредити, които се характеризират с по-бърз период на отпускане. При сегашния взрив на интерес, този вид заеми набират доста висока популярност у нас. Те се предоставят от небанкови финансови институции, като одобряването и получаването на средствата става в рамките на същия ден. Компаниите за бързи кредити предлагат малки суми пари (от 100 до 5000 лв.), като срокът им за изплащане, също е по-кратък (от 6 месеца до една година). За тези кредити без трудов договор не се изисква поръчител, обезпечение или попълване на допълнителни документи. Процедурата по кандидатстването е максимално опростена, като единственото, което ви е необходимо е документ за самоличност.

Видове бързи кредити

Бързите заеми, които предлагат небанковите институции са:

• Кредит до заплата. Това са малки суми, отпуснати за кратък период от време. Обикновено, хората ги връщат след получаване на следващото месечно възнаграждение.

• Кредити на вноски. Изплащането става на равни месечни вноски, като лихвата за целия период е фиксирана.

• Кредит без поръчител. Поръчителят е лице, което отговаря за изплащане на задължението, в случай, че кредитополучателя не издължи, взетата сума. Фирмите за бързи кредити не изискват поръчител, при кандидатстването.

• Кредит без трудов договор. Още едно от предимствата на тези заеми е, че може да бъдете одобрени, без представяне на трудов договор и стаж.

Кандидатстването за всеки вид кредит става само срещу лична карта. Обикновено фирмите предлагат отстъпки и промоции, за редовни и коректни клиенти. Ако сте били лоялен платец, е възможно да се договорите и за удължаване срока на изплащане.

Начини за вземане на бърз кредит

Кандидатстването  за спешени кредити без доход може да стане в офис на кредитора, чрез попълване на онлайн форма или чрез обаждане по телефона и заявяване на кредита. Документите обикновено се разглеждат на момента, а сумата може да бъде получена веднага в брой или на посочена от вас банкова сметка.

Може да внасяте сумата в офиса, по банков път, чрез каса на EASYPAY или да плащате на представител на фирмата, в удобно за вас време.