Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Всичко за потребителския кредит на едно място

Всичко за потребителския кредит на едно място

Най-популярният вид кредит е точно потребителският. Може да се каже, че той е родителят на всички останали кредити. Хората обикновено теглят потребителски кредит, когато знаят, че ще им трябват допълнителни пари в скоро време или имат план да ги изхарчат за нещо определено. Потребителските кредити помагат за реализиране на някакви идеи и дори за покриване на допълнително възникнали разходи, които обаче не са спешни. В тази ситуация, потребителският кредит не върши работа. Какво точно представлява той, какви са условията му и алтернативите му, ще разгледаме по-долу.

Кога и откъде теглим потребителски кредит?

Когато се озовете в ситуация на нужда от пари, но те не ви трябват точно на секундата, тогава потребителският кредит е точно за вас. Ако обаче не можете да чакате и Ви препират срокове, тогава трябва да потърсите някоя от алтернативите, защото той няма да Ви свърши добра работа. Представете си, че искате да се сдобиете с нова кола, това се превръща в необходимост, но все пак не е спешен разход. Тогава трябва да кандидатствате за потребителски кредит. Сумите са много различни, но най-често са от 2,000 лв. до към 20,000 лв. Неслучайно споменахме купуването на нова кола, защото това е най-честата причина за теглене на такъв вид кредит. Освен това хората вземат потребителски кредит и за планиран ремонт, да купят голям подарък на някого, да покрият голяма сметка или да организират тържество, като бал или сватба.

Кой предлага потребителски кредити?

Този кредитен продукт принадлежи на банките, те са го създали и те го предлагат. Естествено, има различни видове потребителски кредити, спрямо това коя банка го предлага. Ако попаднете на потребителски кредит, който се предлага от фирма за кредити, а не от банка, това означава, че е по-скоро вид бърз кредит, който има някакви допирни точки с потребителския.

Какви са характеристиките на потребителските кредити?

Както вече споменахме, видът на кредита зависи от институцията, от която го получавате. Правилото е следното, ако теглите потребителски кредит, едно е сигурно - ще трябва да изчакате няколко дни, за да получите парите. Освен забавянето, което се налага, заради проверките, които ще Ви бъдат направени, ще трябва и да имате добра кредитна история и минимален осигурителен доход. Тези неща банките ги изискват, за да разберат 2 неща. Първо, ще имате ли възможност да върнете взетия потребителски заем и второ, в миналото имали ли сте проблеми с невърнати или забавени кредити. Спрямо това, банковата институция ще знае, дали да Ви има доверие и дали да Ви отпусне исканата сума. Освен всичко това, банките проверяват и разходите на клиентите си, тоест дали точно в този момент имат останали кредити за изплащане, в какъв размер са те, ако има такива, дали плащат наем, лизинг и др. Ако едно нещо от всички тези условия не изглежда правилно и лицето е имало проблем в кредитната си история, тогава със сигурност заем ще му бъде отказан.

Случва се банката да има и допълнителни изисквания към клиентите си, за да си подсигурят връщането на сумата. Примерно, изискват наличието на поръчител, когато сумата е по-голяма. Така, ако длъжникът не може да върне сумата, поръчителят е длъжен да го направи. Друго допълнително изискване може да бъде сключването на застраховка „Живот“, особено при клиенти, които имат опасна длъжност.

Как се тегли потребителски кредит?

Това не е труден процес, но е малко тромав. Големите банки имат структура на правомощия и Вие подавате документи, които трябва да минат през няколко нива. Първоначално някой трябва да Ви обясни условията на кредитите и да попълните документи за какво кандидатствате. Ако го направите в края на седмицата има вероятност, те да не изпратят документите Ви за одобрение до началото на другата седмица. Когато най-накрая това се случи, тогава минават 2-3 дни за да може да проверят финансовото Ви състояние, кредитната история и доходите, които сте заявили. Възможно е да мине и повече от седмица преди да получите отговор на кандидатстването Ви. Точно поради тази причина Ви казахме, че потребителските кредити няма да Ви осигурят бързи пари.

Ако сте одобрени, ще получите само част от сумата, защото ще са си удържали за различните такси. По принцип това задължително трябва да Ви го споменат, когато кандидатствате за определен размер сума. Но няма да е зле, ако са пропуснали, да попитате допълнително.

За какъв друг кредит можете да кандидатствате?

Потребителските кредити си имат своите почитатели, но ако се нуждаете от спешни пари, тогава те няма да са Ви от помощ. Можете да потърсите бърз потребителски кредит или онлайн такъв. Условията отново зависят от различната компания, но скоростта на получаването на заема е в пъти по-добра. Повечето фирми одобряват до края на същия ден, а има и такива, които отпускат заем в рамките на няколко минути. Относно изискванията - те също са по-добри. Фирмите за онлайн кредити и за бързи потребителски кредити не изискват доказване на доходите или допълнителни документи. Те се нуждаят само да видят личната Ви карта и да попълните бланката за кандидатстване. Ако услугата е онлайн, тогава бланката се попълва в уеб сайта на компанията. Заемът, който можете да получите, може да бъде и кредит до заплата. Него ще трябва да го върнете веднага, като получите заплата или друг вид ежемесечен доход. За онлайн заема пък трябва да имате банкова сметка, по която да Ви пратят парите, ако не притежавате такава или не искате да я използвате, тогава ще трябва да получите сумата от каса на EasyPay или от офис на компанията. Сами виждате, че да се изтегли кредит не е никак трудно, въпросът е да се избере най-добрия вид, подходящ за Вашата ситуация.