Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Какви са най-популярните заблуди при тегленето на спешен кредит?

Какви са най-популярните заблуди при тегленето на спешен кредит?

Много хора не са наясно как функционират банките. Финансовите ни системи днес са изградени върху оборота и покупко-продажбата на пари. Интересното е, че в ежедневието използваме парите да си купим някакви стоки, а когато влезем в банка, парите са стоката, която купуваме. От специфичния характер на парите произтичат и много заблуди. Нека да разгледаме какви митове и заблуди можете да срещнете и как да ги опровергаете с факти.

Кредитите са лесни и безплатни пари назаем

Не съществува финансова институция, която да раздава лесно бързи пари и да не иска нищо в замяна. Цената на всеки един кредит е неговата лихва. Сигурно знаете, че ако притежавате депозит в банка, там лихвата представлява парите, които се трупат върху вашите спестявания. Тоест банките печелят от лихвата по кредитите и „губят“ от лихвата по депозитите. Печалбата им е всичко, което остава между двете суми. Естествено това е много опростен модел, като тук могат да се добавят и таксите, които една банка събира за обслужване, преводи и тн. Фирмите за бързи кредити обаче не предоставят депозити нито пък лихви по тях. Следователно, тяхната печалба идва само от лихвите по кредитите и от таксите. Това също е много генерален поглед, защото много често именно фирмите за бързи кредити, предоставят бързи кредити без лихви и такси.

По-лесно се връщат по-ниските вноски за по-дълъг срок

Дългият срок безспорно намалява размера на вноската по даден кредит до заплата. Идеята обаче, че това е безплатно е абсолютен мит. Колкото по-дълъг е срока, толкова повече лихви се трупат и длъжника трябва да ги изплаща. Всяка година се състои от 12 месеца, като за всеки един от тях се начислява лихва, така че добре преценете колко е максималната вноска, която можете да плащате и изберете нея.

Освен това, винаги когато можете да платите по-висока сума като вноска го правете. Добре е да проверите обаче преди това, дали имате условие за предсрочно плащане. Ако нямате наказателни лихви и такси, покривайте кредитите по-бързо, за да си намалите лихвите.

Обезпечението е достатъчно

Има кредити, които изискват обезпечение от страна на клиента, под формата на някакво имущество. Това оставя впечатлението на длъжниците, че те не трябва да имат висок доход, ако притежават имущество. За съжаление, двете неща са незаменими. Банките и кредитните институции не извършват покупко-продажби на имоти, когато това се наложи, то е по-скоро в техен ущърб, следователно винаги преценят дохода за връщането на вноските, а на обезпечението се гледа като на много краен вариант.

Като допълнение към тази логика е и фактът, че ако един длъжник не може да изплаща вноските си и му бъде отнет имота, но цената на имота е по-ника от дължимото, финансовата институция продължава процедура по вземане на остатъка. Съвет от нас е, никога да не приемате обезпечението, като причина да не плащате кредита.

Лихвите при дългите кредити са фиксирани

Това също рядко е вярно и е по-скоро маркетингов трик. При дългогодишните кредити, лихвата макар и фиксирана може да се промени при специфични условия, като промяна в пазара или основния лихвен процент. При бързите кредити онлайн до 2000 лв. за няколко месеца е доста по-вероятно наистина лихвата да е фиксирана. При всяко положение, четете дребните шрифтове когато подписвате документите за кредит.

Има страшно много митове, които владеят представите на хората, какво представлява всъщност един кредит. Важно е винаги добре да четете условията и да не се залъгвате по даден слух, докато не го видите написан черно на бяло. Това означава, че ако някъде пише, че лихвата ви може да се промени при висока инфлация и вие се подпишете на това, не може да се сърдите, че сте мислели, че всички кредити са с постоянна лихва. Бъдете внимателни и не гледайте несериозно на кредитите и изобщо на парите назаем. Отговорното и интелигентно кредитиране ще ви даде възможности, а не ограничения, така че се възползвайте смело от него.