Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Какви са знаците, че имате финансов проблем?

Какви са знаците, че имате финансов проблем?

За съжаление, финансовите затруднения са често срещани в живота на човек. Понякога, те могат да бъдат причина да се чувствате зле, потиснати и депресирани, което от своя страна влияе на цялостното ви здравословно състояние. Ако всеки път, когато ви сполетят парични проблеми, имате навика да изпадате в депресия, то незабавно трябва да промените нещо. Да, всъщност това става навик, който влияе отрицателно и на ума ви, като го прави неспособен да мисли върху реалните неща. Много хора са недоволни от живота, заради финансовото си положение. Важно е да запомните, че не притеснението ще реши проблемите ви, а отговорът на въпроса как да се справите с тях. Преодоляването на затрудненията, спестяването на повече пари и изплащането на скъп дълг, ще повлияят не само на джоба ви, но и на цялостното ви настроение. Колкото по-малко се тревожите за финансите си, толкова повече можете да се наслаждавате на живота. Освен това, в днешно време съществуват лесни и удобни начини за справяне със финансовата криза. При неочаквани обстоятелства, винаги може да се обърнете към небанковите институции, които предлагат заеми. Бързият кредит е ефективно средство, което би могло да ви помогне в трудни времена.

Знаците, че имате финансов проблем

Закъснявате с плащането на сметките си - ток, вода, телефон, отопление и други;

• Пропускате често да платите вноската по кредита;

• Налага се да харчите по-малко пари за неща, които са необходимост, като храна, например;

• Увеличавате дълговете от кредитни карти или заеми;

• Изпитвате страх да не останете на улицата, защото сте изостанали с наема или с погасяването на заема;

• Парите не ви стигат за покриване на месечните разходи и нуждите ви.

Защо не трябва да се тревожите при финансови проблеми?

1. Парите са важна част от съществуването ни, но не са целият живот. В наши дни материалните неща, заемат толкова голяма част от ежедневието ни, че нищо не изглежда по-важно от това. Когато се съсредоточите толкова много върху едно нещо, става невъзможно да виждате красивите неща. Може би, ако прекарвате повече време с близките и приятелите си, ще започнете да осъзнавате, че проблемът не е толкова голям, колкото вие сте го възприемали. Добър начин за справяне със стреса е да се отдадете на това, което обичате да правите. Намерете си хоби, като рисуване, четене, запишете се на курс по йога или просто прекарайте една неделя сред природата. Ако се огледате наоколо, ще видите, че има неща, които са много по-важни от финансовите ви проблеми. Разбира се, когато бюджетът, с който разполагате не е достатъчен за месеца, е повод за притеснение. Но, ако последните три месеца не сте се отдавали на спокоен разговор с партньора си или не обръщате нужното внимание на семейството си, това би било по-притеснително. Вместо да се концентрирате само върху паричните затруднения, намерете време за други, по-значими неща в живота.

2. Определете приоритетите си. Изкуството да определяте приоритетите си, може да реши много от вашите проблеми. Понякога, заради глупави навици и импулсивни покупки, може да си докарате парични затруднения, а от там и излишно главоболие. През повечето време, хората не успяват да приоритизират разходите си. Опитайте се да направите списък за пазаруване и списък на разходите ви за месеца. Купете това, което ви е необходимо. В много случаи, хората действат импулсивно и пазаруват неща, само защото са ги намерили на изгодна цена, а реално нямат нужда от тази покупка. Друг важен момент е да поемате задължения, които са поносими за джоба ви. Например, ако вземете заем с много високи месечни вноски, които не може да изплащате, ще си докарате проблеми. По-добре е да изтеглите по-дългосрочен кредит, който да не се отразява толкова на бюджета ви.

3. Нищо не е постоянно, дори и финансовите проблеми. Най-вероятно, от дете сте запознати с факта, че „нищо не е постоянно в живота“. Това се отнася и за паричните ви затруднения. Колкото и големи да са проблемите ви, са предопределени да преминат, а вие ще трябва да продължите напред. Недостигът на парите, определено може да ви причини много притеснения, но вие трябва да положите усилия да подобрите ситуацията. Съвършенството може и да не дойде на момента, но това не значи, че трябва да се отказвате. Вместо да се депресирате, заради ситуацията си, опитайте да помислите за реални решения и възможен изход.

4. Не всеки проблем е по ваша вина. Колкото и могъщи да сме хората, ние все още сме уязвими за много ситуации. Финансовите кризи са едно от тях. Те са като природни бедствия, които никога не са под наш контрол. Трябва да спрете да се обвинявате и да се чувствате зле. Всеки човек допуска грешки, важното е да си вземете поука от тях.

5. Винаги може да вземете бърз кредит. Вместо да изпадате в депресия, заради недостигът на финанси, може да се възползвате от възможността да вземете бърз кредит. По този начин, безпроблемно може да решите временни парични проблеми. Хубавото на бързия кредит е, че получавате парите веднага. Няма нужда от излишни попълвания на документи, чакания, одобрявания и т. н. Освен това, периодът за погасяване е гъвкав и се определя от самите вас. Бързите кредити са много лесни за вземане и абсолютно всеки може да се възползва от тях, дори и хора с не много добра кредитна история.

Как да поемете контрол върху парите си?

Съставете си план. Ако харчите повече, отколкото месечната ви заплата позволява, вероятно ще имате нужда да планувате добре бюджета си. За начало, запишете всичките доходи и разходи, които имате. След това извадете разходите от доходите и ще получите бюджетът, с който може да разполагате. В началото на всеки месец съставяйте план, за това как ще изразходвате средствата си. Разбира се, има месеци, в които се налага да похарчите повече, а до заплатата ви остават няколко седмици. В такъв случай, може да се възползвате от бърз кредит до заплата, който ще ви помогне да си стъпите на крака до следващото плащане.

Намалете месечните си разходи. Въпреки, че може да не сте в състояние да ограничите фиксираните разходи, като наем, сметки и други, опитайте да намалите тези, които са променливи - забавления, ненужни дрехи и аксесоари, и т. н. Ако имате кредити, може да ги рефинансирате или обедините при по-изгодни условя, като по-ниски лихви и такси. Ако все пак, изпитвате затруднения с някои фиксирани разходи, винаги може да вземете бърз кредит, с който лесно ще решите проблема. Предимството при тях е, че получавате парите на момента, без да се нуждаете от поръчители или деклариране на доходи.

Спрете да се храните навън. Търсите ли лесен начин да поемете контрол върху променливите си разходи? Ограничете храненията си навън. Да вечеряте в ресторанти е наистина по-лесно и приятно, но това може да повлияе лошо на бюджета ви. Опитайте се, поне няколко пъти в седмицата да приготвяте храната си вкъщи.

Спрете да си купувате излишни дрехи, козметика и аксесоари. Жените са склонни да дават много пари за неща, които реално не са им необходими. Прегледайте добре козметиката и гардероба си и помислете какво се налага да си купите и какво не. Ако вече разполагате с няколко лосиона за тяло, определено няма нужда да инвестирате в още един, само защото има страхотен аромат, на който не можете да устоите.

Рефинансирайте стари кредити. Ако сте подписали договора си за заем преди дълго време, има реална възможност да можете да го рефинансирате при по-изгодни условия. По този начин ще плащате по-ниски лихви и такси.

Парите могат да бъдат като магнит, но вие не трябва да позволявате на този магнит да абсорбира щастието ви. Работете упорито, дайте всичко от себе си и оставете останалото на съдбата.