Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Как да направим 2020 година финансово по-добра?

Как да направим 2020 година финансово по-добра?

С всяка нова година, получавате шанс да направите равносметка на нещата в живота си и да помислите как може да ги подобрите. Сумата по банковата ви сметка не прави изключение. Дали обаче, 2020 ще бъде годината, в която влизате в най-добрата финансова форма?

Често, хората признават с какви средства разполагат, колко печелят, с висок кредитен рейтинг ли са и т. н. В действителност обаче, финансовото благополучие се определя и от други фактори, които разказват повече за връзката ви с парите. Това включва, колко може да пестите на месец, дали сте подсигурени, в случай на спешна ситуация и в крайна сметка, дали имате свободата да взимате финансови решения, които ви позволяват да се наслаждавате на живота. Последното звучи страхотно, нали? За съжаление, не всеки може да постигне това. Но, разбира се има някои прости трикове, които могат да подобрят финансовото ви състояние. Най-важното е да имате реална представа от къде идват парите ви и къде отиват.

И все пак, не забравяйте, че дори и да не успявате да пестите достатъчно за бъдещето си, пак е възможно да планувате и осъществявате нещата, които ще ви направят щастливи. Бързите кредити онлайн предоставят добра възможност да се сдобиете лесно с пари. Добрата новина е, че са краткосрочни, тоест няма да се налага да изплащате кредит през половината част от живота си. Освен това, получавате сумата на момента.

В по-долните редове, ще ви дадем някои ценни съвети, как тази година, а и всяка следваща да бъде по-благополучна във финансово отношение.

Направете преглед на изминалата година

Преди да помислите занапред, първо е добре да анализирате финансовото си състояние през предходната година. Затова, отделете малко време от натоварения си график и се опитайте да отговорите възможно най-точно на следните въпроси:

• Колко спестихте?

• Колко пари инвестирахте в нещо?

• Прекалихте ли? За какво? Заслужаваше ли си?

• Имате ли дългове? Намаляват или се увеличават? Защо?

Отговорете честно. В крайна сметка, става въпрос за вашето благополучие. След като получите отговорите, обърнете внимание на нещата, които сте направили правилно и ги продължете. Там, където сте сгрешили, направете всичко възможно да не го повтаряте.

Планирайте бюджета си

Както повечето други неща в живота трябва да се планират, така и контролът над финансите е необходимо да бъде предначертан. Независимо дали започвате от нулата или имате някакви спестявания, всяка нова година, изисква нов бюджет. Създаването на план, ви насърчава наистина да погледнете къде отиват парите ви и да станете по-целенасочени, относно разходите си.

Има много удобни инструменти, достъпни онлайн, които да ви помогнат в този процес, но ключът към успеха е да вложите парите си там, където те ще имат влияние.

Бъдете отговорни към заемите си

Ако в момента имате дълг, всеки би ви казал, че изплащането му трябва да бъде основен приоритет за вас. Разбира се, бързото погасяване на заем е страхотно, но не и ако давате цялата си заплата за това. Независимо дали става въпрос за висок банков заем или бърз кредит, опитайте се да разпределите вноските си така, че поне половината от месечното ви възнаграждение да остава за вас.

Работете върху кредитния си рейтинг

Истината е, че наличието на отличен кредитен рейтинг, може да ви даде достъп до най-добрите лихвени проценти, което ще ви спести пари в дългосрочен план. Затова се уверете, че плащате навреме вноските си. Въпреки, че много от компаниите за предоставяне на бързи кредити, понякога са склонни да отпускат заем на хора с нисък кредитен рейтинг, все пак е важно да не сте от най-лошите платци.

Поставете си цели

Всеки знае, че трябва да спести пари, но без поставянето на конкретни цели, това може да се окаже трудна задача. Когато знаете, точно за какво ще похарчите парите си, е по-вероятно да започнете да оставяте някаква сума настрана и това да се превърне в навик. Имайте предвид, че целите ви могат да бъдат както малки, така и доста големи. Например, може да пестите за къща, за нова кола или просто за почивка през следващия уикенд. Най-добре да разпределите целите си на дългосрочни и краткосрочни, и предварително да планирате сумата, която ще отделяте всеки месец или седмица.

Увеличете доходите си

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи! Но нищо не губите, ако опитате. Има много пътеки, които може да поемете. Може да работите усилено, да попитате за допълнителни задачи или да се стремите към повишение в текущата си работа. Ако разполагате с повече време, помислете за допълнителен източник на доходи. Колкото и малки да са, с повече старание, усилията ви постепенно ще дадат резултат.