Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Защо да си плащаме вноските по кредита навреме?

Защо да си плащаме вноските по кредита навреме?

Животът е низ от обстоятелства и често се случва контролът да не е в нашите ръце. Когато става въпрос за финанси и за изплащане на вноски по кредит, тогава рискът се крие в невъзможността за покриването им. Никак не е рядкост, заблудата, че ако човек не си плати тока ще му го спрат, но ако не си плати вноската по кредита, нищо няма да се случи. За съжаление, това е далеч от истината и неизплащането на поетите финансови ангажименти води до последствия. По време на пандемията много от финансовите институции облекчиха своите клиенти, като не начислява такси и лихви по забавени кредити. Вноските обаче все още трябваше да се изплащат. Вече споменахме че има негативни последствия, ако длъжникът не е коректен към фирмата за бързи кредити. Нека да видим обаче какви са позитивните последствия, ако сте отговорни към вашите вноски и ги изплащате редовно.

Няма да имате лошо ЦКР

Лошото ЦКР е много неприятно последствие, което може да доведе до невъзможност да ви бъде отпуснат следващ кредит в бъдеще. Съществува регистър, където се вписват лошите платци и той се нарича Централен Кредитен Регистър. Ако сте записани в него, като некоректен платец, то тогава ще ви бъдат отказвани всякакви видове финансиране следващите 5 години. Данните се пазят за 5 години назад. Точно заради това е много важно да спазвате падежната дата по вашия кредит и да си покривате вноските редовно.

Ако изпитвате някакви непреодолими препятствия да платите дадена вноска, свържете се с фирмата ви кредитор и обяснете, в никакъв случай не се крийте. От фирмата кредитор със сигурност ще ви дадат няколко дни отсрочка или ще ви предложат някакъв вид рефинансиране на кредита ви, за да поправите ситуацията, в която сте попаднали.

Ще изградите лоялни отношения с фирмата ви кредитор

Фирмите за бързи кредити до заплата могат да ви предложат много добри условия, ако вече сте теглили кредит от тях и сте го изплатили без усложнения. Повечето компании имат промоционални условия за лоялни клиенти. Най-често те включват по-ниски лихви, никакви или съвсем минимални такси, по-дълъг период на изплащане с по-ниски вноски и др.

Изобщо, ако изградите лоялни отношения с финансовата институция и докажете, че сте добър платец, няма да имате никакви притеснения дали и при какви условия ще ви отпуснат следващ кредит.

Какво да направите, ако мислите, че ще закъснеете с вноските

Както казахме и по-горе, най-добре е да уведомите финансовата институция. Когато го направите, може те да ви предложат различен план за изплащане на вноските. Възможно е да ви предложат нов кредит за рефинансиране, благодарение на който да успеете да покриете първия и да ви остане малка сума за харчене. Естествено, този тип кредитиране се отпуска за по-дълъг период, спрямо за който е бил първия заем. Това обаче може и да не е такъв проблем, ако финансовите ви затруднения са временни.

Много хора по време на пандемията си загубиха работата, но временно. Веднага щом мерките намаляха, те си възвърнаха работната позиция и доходи. В такава ситуация опциите са рефинансиране или отсрочка.

Високата финансова култура е задължителен елемент, когато имате кредит. Необходимо е да знаете, кога какви суми изплащате, за какво отиват (главница или лихви), какви са условията по кредита ви, какво се случва, ако пропуснете падежната дата, какво се случва, ако цял месец не можете да покриете вноската и тн. Всички тези неща, в най-добрия вариант трябва да ги уговорите преди да подпишете договор за кредити без трудов договор. Ако обаче сте пропуснали да го направите може да ги обсъдите и след това и ако нещо не ви устройва да прегледате вариантите. Високата финансова култура означава отговорност и лоялност, които вървят заедно ръка за ръка. Означава и умно разпределяне на месечния бюджет и приоритизиране на по-важните разходи.