Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Как да разберем дали тегленето на кредит е за нас?

Как да разберем дали тегленето на кредит е за нас?

Има няколко неща в живота на човек, които трябва да бъдат внимателно обмислени. Едно от тях е тегленето на кредит. Вземането на пари назаем, независимо дали е малък бърз кредит или голям ипотечен, е важна финансова стъпка, която може да доведе до всякакви последствия - някои, от които доста неприятни. Няма нищо срамно в това да не сте наясно с всички условия на един бърз заем, нито в това да не сте премислили всеки един аспект. Заради това изготвихме кратък наръчник, който да ви помогне да разберете ще успеете ли да покривате вноските, ако теглите кредит и изобщо по силите ли ви е това финансово бреме. Нека да започваме.

Да имаме повече пари или да покрием само разходите

Винаги този е бил най-големия въпрос, дали след като покрием непредвидените разходи, трябва да ни останат и пари за харчене или спешните кредити без доход трябва да покриват само това, което не ни достига. Нашият съвет е винаги да кандидатствате за толкова, колкото са ви необходими и ако искате да ви останат някакви пари за свободно харчене, тогава нека те да са съвсем малко. Проблемът е, че всяка сума, която ни бъде отпусната, след това ще трябва да я връщаме. Тоест, бъдещите ни доходи ще бъдат ограничени, защото ще трябва да изплащаме вноски.

Има ли най-подходящ размер вноска?

Това зависи строго от вашия месечен доход. Ако предпочетете да плащате по-високи вноски, но за по-кратък период от време, тогава трябва месечния ви доход да е достатъчно висок, за да ви остават и средства за други разходи. Тук е добре да обмислите варианти и при които ще ви се наложи да посрещнете неочаквани разходи. Лихвите са по-ниски при по-кратките срокове.

Правилната идея, която трябва да ви води е не идеята каква максимална сума можете да отделяте за вноска всеки месец, а каква ще ви е комфортно да отделяте без да ви утежнява финансовата ситуация драстично.

Бъдете сигурни, че сте разбрали всички условия

Независимо дали подписвате договор за кредит от банка или от фирма за бързи кредити, е наложително да сте разбрали в пълнота всички условия. Всеки един лист от договора е важен, така че никога не гледайте с лека ръка на документацията. В договора са описани всички възможни ситуации и какво се предприема след тях. В това число влиза изплащането на кредита преди датата на падежа, невъзможността за изплащането на вноските, завеждането на дело и тн.

Опитайте се да сте адекватни за финансовата ви ситуация

Не всяко домакинство или лице си прави бюджет. Макар и това да е добра практика, много хора са в абсолютна неяснота колко харчат на месец и за какво отиват парите им. Например, много голяма част от разходите на едно домакинство отиват за храна и битови продукти. Ако хората, обитаващи това домакинство не са наясно точно колко от месечните им доходи са необходими, за да си покриват всички разходи, то те със сигурност няма да имат адекватна оценка.

Спрямо българските практики е допустимо, вноската по кредит да достига до 50% от приходите ви. Това обаче за много хора е непосилно, защото ще ги принуди на лишения. Това е ситуация, в която не трябва да изпадате.

С кое може да направите компромис и с кое не?

Животът без кредит е лесен. Можете спокойно да разпределяте парите си за каквото ви скимне. Когато имате обаче задължение към кредитна институция или банка, това вече не е така. Представете си, че имате кредит на вноски, който е 200 лв. на месец. Сега си представете, че нямате такъв кредит, а сметката ви за тока например е с 200 лв. отгоре. Ще успеете ли да се справите с такава сметка? А с такава вноска всеки месец? Това са все въпроси, на които трябва да си отговорите преди да кандидатствате за кредит. Ако знаете, че си позволявате неща, от които нямате нужда и планирате да не го правите, с оглед на това да можете да си покривате вноските, тогава помислете добре, дали наистина сте готови на тези компромиси.

Заключение

Изключително важно е да мислите за бъдещите месеци. Няма по-добър финансов съветник за вашата финансова ситуация от вас самите. Само вие знаете какви разходи правите, кога можете и не можете да се лишите от нещо и какъв проблем би създало едно лишение за вас. Така че, правилната и адекватна оценка на вашата ситуация ще ви отговори на въпроса дали е добра идея да теглите кредит.