Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Какви рискове крие кредитирането?

Какви рискове крие кредитирането?

Винаги сме били лоялни и откровени с нашите клиенти, заради това и сега ще продължим да бъдем такива, като ви отговорим абсолютно прямо, че когато става въпрос за пари винаги има рискове. Нещо повече, когато става въпрос за кредити през тази година, рисковете са двойно по-големи. Как да се справим с тях, без да им позволим да ни повлияят на трезвата оценката на финансовата ни ситуация.

Поставете си граници

На първо място е важно да обмислите какви граници трябва да си наложите. Ако харчите прекалено много за дрехи, уикенди или нещо подобно, помислете си колко добра би била ситуацията, ако спрете да го правите. Помислете за това как бихте се чувствали, ако даже ви останат допълнително пари, защото не сте ги похарчили. Когато теглите бърз кредит, може да придобиете за кратко усещането, че разполагате с достатъчно пари и това да ви подтикне да похарчите повече за неща, които не са ви нужни. Това усещане е заблуждаващо и не трябва да му се поддавате.

Границите са хубаво нещо и ще ви помогнат много в подобна ситуация. Естествено, ще е необходимо да използвате и малко дисциплина. Можете даже да си направите план какво трябва да похарчите и за какво точно и да действате по него.

Автоматизирайте разходите

Един от най-рисковите елементи са лошите решения. Хората имаме навика да вземаме лоши решения, когато сме притиснати от някакви обстоятелства, време или някой ни предложи нещо, което не сме очаквали и сме неподготвени с отговор. В подобни ситуации често харчим пари за лоши инвестиции, покупки, вещи и услуги, които не ни трябват.

Ако искате да спестявате пари или всеки месец да отделяте точно определена сума за вноска по даден кредит, тогава най-добре автоматизирайте процеса. Трябва да мислите за тези суми, все едно те са вече похарчени, макар и да ги имате в сметката си или в портфейла си.

Опитайте се да получавате доходи от различни места

Ако разчитате на един единствен доход, то рискувате да възникне проблем, ако го загубите. Ясен пример за това беше ситуацията по време на пандемията Ковид-19. Много хора загубиха работата си, а с нея и единствения си доход. Резултатът днес е, че много от тези хора вече имат поне 2 източника на приходи, като по този начин са сигурни, че ако се повтори ситуацията ще им остане поне 1. Рисът в тази ситуация е по-нисък. Когато даден човек има кредит до заплата, но го изплаща всеки месец, той зависи до голяма степен именно от доходите, които получава. Ако те носят висок риск и кредитът носи такъв.

Фокусирайте се върху процеса, а не върху резултатите

Ако имате заделени 100 лв., които ще ви послужат да си платите месечната вноска по кредита, но в същото време забележите, че любимият ви магазин има разпродажба, ще трябва да се преборите с желанието да придобиете вещ. Когато се фокусирате над процеса, тогава можете да си представите, как с малко дисциплина след няколко месеца ще сте изплатили абсолютно всичко по кредита си и ще се чувствате добре. Алтернативата остава да изхарчите парите за вноската, да получите бърз резултат - дреха, обувки или чанта, но след това да се изправите и пред последствията и да са ви нужни още пари за вноската.

Заключение

Да имате висока финансова култура е трудно. Ако обаче се заредите с позитивен поглед към бъдещето, малко дисциплина и търпение, съвсем лесно можете да сведете рисковете от вземане на кредит до минимум. Изгответе си план и го следвайте, представяйте си често колко добре се справяте и ще видите, че наистина ще се справите добре с разпределянето на бюджета и харченето на пари. Трябва само да вложите малко време и да се настроите правилно.