Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Как да бъдем финансово независими?

Как да бъдем финансово независими?

Има много митове и неправилни практики, когато става въпрос за финансово планиране на личните приходи и разходи. За съжаление, хората се подвеждат лесно по лоши съвети, заблуждавайки се, че ще им помогнат да станат финансово независими. Повечето хора са толкова незапознати с финансовите понятия, че мислят, че високите доходи ще ги направят богати. Друга много честа грешка е непресмятането на таксите и данъците, при правене на инвестиции. В тази статия ще се опитаме да хвърлим светлина върху точно тези области и да помогнем на хората да получат някои ключови прозрения, като се надяваме това да доведе до по-независим финансово живот.

Високият доход не означава богатство

Повечето хора вярват, че ключът към богатството е високо платената работа. Да, по-лесно е да натрупате активи, ако имате повече пари, които идват всеки месец, но по-важно за увеличаване на нетната стойност, е да харчите по-малко, отколкото изкарвате. Може да ви звучи като клише, но това е фундаменталната реалност на парите.

За да избегнете да бъдете в капан на разходите си всеки месец, трябва да осъзнаете, че доходите не ви правят дългосрочно богати. Тогава какво е богатството? Доходът очевидно е компонент от богатството, но богатството може да има различни определения. За много хора, богатството е чистата сума, която им остава, след като платят месечните си разходи. Освен това, то включва и притежанията - целият собствен капитал. Приходите минус разходите, всъщност е това, което остава на човек след като се разплати навсякъде.

Мислете дългосрочно

Дългосрочното мислене е важна характеристика за натрупване на богатство и постигане на финансова независимост. Естествено, за всеки отделен човек, терминът „дългосрочно“ означава различно нещо. Примерно, ако сте доктор, е трябвало да минете през дълги години обучение и специализации, преди да започнете да практикувате и да получавате някакви доходи от дейността си. Дори и тогава, получаването на редовна заплата, няма да ви направи богат. При дългосрочните планове е важно да подсигурите стабилен доход и след това да се опитате да набавите допълнителни средства. Страничните приходи са от голямо значение, защото именно те са това, което може да ви направи богати и да постигнете финансова независимост. В списъка със странични дейности влизат инвестирането в акции, облигации, отдаването под наем на паркоместа, апартаменти или др. Точно тези приходи, могат да позволят на човек, да излезе във ваканция и въпреки това да получава пари.

Разгледайте счетоводния си баланс (Приходите и разходите си)

Разглеждайки собствените си финанси, може да осъзнаете, че вече имате странични дейности, които ви носят някакви пари. В тази категория попадат всички дейности, които ви носят някакви дивиденти, но не извършвате труд в замяна. Колкото повече такива имате, толкова по-бързо ще постигнете финансова независимост.

Поставете си цели за достигане

Като цяло, реалната стойност на доходите ви се определя частично от сумата, която можете да инвестирате за постигане на финансова независимост. Задаването на подобна цел е от значение за запазването на перспективата ви за доход.

Вашето ниво на богатство може да бъде измерено и чрез вашето дългосрочно мислене и потенциална устойчивост. Финансовите консултанти са тези хора, които ще ви помогнат да реализирате целта си и да бъдете богати без да се налага да полагате извънреден труд. Напълно вероятно е, определяйки целта си, тя да ви се стори твърде непосилна - тоест сумата, която да определите, като богатство да е твърде висока. Това се получава така, защото разходите, които имаме целогодишно никак не са малко - такси за училище, университет, наеми, транспортни разходи, сметки, ипотеки, заеми и др.

Трябва да имате излишни средства за инвестиране

Както вече обсъдихме, единственият начин да се възползвате от инвестиционните възможности е да имате свободни пари за инвестиции. При успешното инвестиране има една критична точка, където възвръщаемостта на вложените активи става толкова висока, че задминава месечните ви приходи, които получавате от основната си дейност. След тази точка, всичко се нарича богатство. Това обаче отнема време и усилия.

Всеки ден трябва да правите малки неща, като например да намалявате разходите си, да генерирате допълнителен доход или да поставяте пари в сметка за пенсиониране и отсрочване на данъци. С времето тези усилия започват да се изплащат.

С появата на всяка нова възможност, можете да реагирате в по-голям мащаб от предишните си инвестиции. Това се нарича надграждане на инвестициите. Това е, когато лихвите, дивидентите и капиталовите печалби, които вашите пари са спечелили, започват да генерират своя собствена лихва, дивиденти и капиталова печалба. Има известна поговорка, според която печалбата не е нищо повече от инструмент за нова печалба. Значението на това твърдение понякога се загубва от простотата му. Тоест единственият начин да имате повече пари, останали в края на месеца, е да увеличите приходите си или да намалите разходите си. Това е всичко, можете да си го запишете, да го запомните или дори да си го татуирате - ако искате да си увеличите приходите трябва да намалите разходите или да увеличите самите приходи. Друг вариант няма.

Данъците и таксите имат голямо значение

Не всички доходи са равни. Къде и как държите активите си е това, което определя дали ще сте заможни или неприлично богати. Основната предпоставка е, че хората с малко или никакво богатство генерират много облагаеми доходи, докато онези, които в крайна сметка са финансово независими, генерират големи нереализирани печалби под формата на поскъпване на недвижими имоти, нереализирани капиталови печалби и печалби, реализирани чрез данъчно облекчение или безмитни сметки. Лекар, който печели $250,000 годишно ще плати към $95,000 данък печалба, докато същият този човек, ако ги е получил тези пари от пенсионен план няма да плати нито стотинка. Това означава, че и пенсионните планове трябва да се избират внимателно. Като цяло всяко решение обвързано с финансите е важно, без значение дали ви изглежда такова или не, на пръв поглед.

Контролирайте си времето

Наличието на пълен контрол над времето е често основен фактор за постигане на финансова независимост. Възможно е, все още да не сте достигнали до онзи момент, в който да можете да поддържате начина си на живот без допълнителна заплата, но ако вече контролирате времето си, то това означава, че сте на прав път.

Ако влизайки в офиса, където работите, се усещате така все едно отваряте коледен подарък, това е знак, че сте на път към финансова независимост. Това е усещането, когато сте намерили професията, която ви носи удоволствие. Ако освен удоволствието съумеете да сте и дисциплинирани в управлението на бизнеса си, то тогава вие имате огромно преимущество пред конкуренцията си, защото можете да работите много повече от стандартния работен ден - не, защото се налага, а защото продуктът или услугата, която предлагате, ви изпълва с енергия и си обичате заниманието.

Оценките нямат връзка с богатството и финансовата независимост

Оценките, които сте изкарвали в училище, нямат нищо общо с това, дали ще съумеете да станете богат и финансово независим. Това не означава, че образованието няма смисъл, точно обратното - то е от огромно значение. Но многото дипломи не са предпоставка за богатство.

Защо тогава родителите и учителите продължават да повтарят на децата, че няма да бъдат успешни, като пораснат, ако имат четворки в училище? Статистически погледнато, тези хора сами не са успели да станат финансово независими и нямат и представа как се случва това. Много от тях се подлъгват от идеята, че високите оценки означават богатство. За съжаление, този тип хора измерват аналитичната интелигентност, без да вземат предвид креативността. А именно креативно интелигентните хора успяват да внедрят иновации, социални постижения, както и да намерят решения на места, където другите с предимно аналитично мислене не успяват.

 

 

Много хора не успяват да осъзнаят, че повечето милионери носят сини дънки, гащеризони или работни ризи, а не костюм и вратовръзка. Те ядат McDonald's и Burger King и живеят в обикновени, добре установени квартали.

Статистически, ако искате да познаете кой ще бъде богат и финансово независим, по-вероятно е да намерите такъв ученик в класа по дърводелство, който е платил за собствената си кола, получава прилични (но не и зрелищни) оценки, има работа и се радва на това, което прави, отколкото да изберете някой от първенците на университета. За много хора, това изглежда нелогично, но е факт.

Финансовата независимост изисква и двамата брачни партньори да са дисциплинирани

Независимо колко усилия полагате, ако половинката ви не е финансово независима, повечето ви усилия ще отиват на вятъра. Омъжете се за грешния човек и емоционалната, финансовата и социалната такса, която ще трябва да платите, ще надвишава всеки напредък, който ще направите в кариерата си. Най-лесният пример за такова поведение е, че докато вие изкарвате пари, половинката ви ще ги харчи и вие никога няма успеете да постигнете финансова независимост.

 

За да изградите истински живот, трябва да имате подкрепата, която ви позволява да поемате рискове. Сигурността, че независимо какво се случва, винаги ще има някой, който да ви чака вкъщи и да ви обича безусловно ще ви даде силите и спокойствието да действате смело във финансово отношение.

Може да звучи изненадващо, но огромният успех се основава на правилния темперамент и психология. Как можете да се съсредоточите върху работата си и да създадете живота, за който винаги сте мечтали, ако се притеснявате за ситуацията у дома?

Пазарните ниши, които не са бляскави, най-често са най-доходоносни

Според специалисти, предприемачите могат да имат голям успех, ако се насочат към по-пренебрегвани икономически ниши. Често тези ниши са изключително доходоносни, но не са харесвани, тоест няма вероятност да си спечелите приятели на коктейл, като разкажете за бизнес идеята си. Повечето от големите пари са в индустрии, като управление на отпадъците, бързите храни, магазините за дрехи, свещите или корабоплаването.

Интересна е историята на Сам Уолтън, който е отворил първият магазин за левче в Арканзас. Той е имал простичката идея да осигури на американците достъпни стоки за бита. Отварял е магазин по магазин, като за нито един не е имало червен килим и така до днес, когато този вид магазини вече са навсякъде.

Собствениците на бизнес представляват непропорционално голям сегмент от бройката на милионерите в света. Трудно е да се повярва, но има голяма вероятност най-известният водопроводчик във вашия град да има многократно по-висока нетна стойност в сравнение с най-високо-платения лекар. Част от причината за това е концепция наречена капитализирана печалба. Друга причина е, че лекарите са принудени да купуват символи за статут, за да убедят пациентите си, че са успешни и това им набавя разходи. Това обаче не се налага на водопроводчика. Той може да вложи повече пари в пенсионните си сметки и в дългосрочен план да има повече милиони, защото отпушва тръби, а не артерии.

Не давайте заем на непродуктивни роднини

Винаги е грешка да се дават заеми на роднини, които не са в състояние сами да генерират доходи или които са постоянно във финансови проблеми. Помислете за това, което стимулирате и поощрявате с един такъв бърз кредит. Ако не ви хареса - не го давайте!

Ако имате три деца, едното стане адвокат, едното лекар, а третото си стои вкъщи и харчи пари от кредитната си карта, която вие покривате, тогава ясно ще видите разликата. Първите две се издържат сами, докато третото живее под вашия покрив, яде от вашата храна, за която вие сте платили и никога не си намира работа. Това поведение се нарича неблагонадеждно и е много вероятно, третото ви дете винаги да остане под вашия покрив. Всеки път в който, това дете ви поиска пари назаем, си спомнете, че не това е основния проблем - основният проблем е неговата неспособност да управлява собствените си финанси.

Управлението на парите, пресмятането на приходите и разходите, харченето на по-малко от нетната печалба, контролираното време и добре подсигурените инвестиции - всички тези неща ще ви помогнат да станете финансово независими.