Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Ще ми отпуснат ли кредит с лошо ЦКР?

Ще ми отпуснат ли кредит с лошо ЦКР?

Кандидатстване за кредит с лошо ЦКР

Независимо дали имате лошо или добро ЦКР, можете да кандидатствате онлайн за кредит. Фирмите за бързи кредити изискват попълване на малко документи и предлагат една доста улеснена процедура по кандидатстване. Заявките се обработват до няколко минути и кандидатстващият получава обратна връзка дали е одобрен за желания кредит.

Много хора считат, че бързите кредити предлагат финансиране, но на прекалено висока цена, тоест лихвите са по-високи. Истината е, че лихвите не са много високи и ако вие имате влошено ЦКР и кандидатствате в банка за кредит, от там най-вероятно, ако не получите отказ, то ще получите условия за финансиране с по-висока лихва. Банките действат по този начин, защото ще ви преценят, като високо рисков кандидат предвид кредитното ви минало. В подобна ситуация е напълно вероятно да получите предложение за по-ниска лихва от фирма за бърза кредити, отколкото от банка. Но дори компаниите за бързи кредити имат строга политика за клиентите с влошено ЦКР и стриктно проверяват всеки клиент и неговата кредитна история. 

Сами виждате, че има много тънкости, които на пръв поглед остават незабелязани и необмислени, особено когато даден човек няма добра финансова култура. Ще ви изброим някои специфични ситуации и какви са възможните изходи, ако сте в една от тях.

Имате трудов договор, но и лошо ЦКР

Повечето банкови институции изискват доказване на доходите, като това изискване е с етикет задължително. Ако вие не можете да докажете, че работите на пълен работен ден, то кредит няма да ви бъде отпуснат. Освен наличието на такъв, банките изискват и той да не е нов, тоест да сте на тази позиция дълъг период от време. За различните банки, исканият период е различен, но най-често е около година. Към него не се причисляват шестте месеца изпитателен срок, който имат повечето длъжности. Тоест, ако сте минали изпитателните месеци и сега сте подписали трудов договор, много вероятно е банките да ви откажат кредит. Ако пък имате договор за трудови правоотношения от година или две - тогава няма от какво да се притеснявате. Специфичен вариант е този, в който дадено лице има работа на пълен работен ден, но преди време е имало лоши кредити и ЦКР-то му не е добро. В такава ситуацията, банките също най-вероятно ще откажат отпускане на кредит, защото на лицето ще се гледа като рисково. Ако сте в такава ситуация, най-добрият вариант е да кандидатствате за бърз кредит, но въпреки това  трябва да сте подготвени, че лошата ви кредитна история може да се окаже причина за отказ на вашата молба за кредит.

Вече имате един необслужван кредит и сте в безизходица, а ви трябват пари

Наличието на един лош кредит не е приятна ситуация. На практика това означава, че сега, ако кандидатствате за втори - той ще ви бъде отказан от почти всяка кредитна институция, включително и в компаниите за бързи кредити. Тук обаче има изход и той се крие в рефинансирането на необслужвания кредит. Това означава същото - да кандидатствате за втори кредит, но с условието, че покриете със сумата първия и разликата използвате да задоволите потребностите, които имате в сегашния момент. Така ще заличите лошия кредит и ще получите парите, които са ви необходими. Много хора имат странични доходи, като пенсия, наем или притежават някакви акции. На база на тези доходи може да кандидатствате за бърз кредит. Фирмите за спешни заеми отпускат кредитиране, дори да имате и само такъв тип допълнителни доходи.

Нужни са ви пари, но имате лошо ЦКР от кредит преди 4-5 години

Това е много често срещана ситуация, при която дадено лице се озовава в задънена улица. В миналото, лицето е имало определени обстоятелства, които са го възпрепятствали да покрива редовно взетия заем, но днес те не съществуват и лицето има стабилни доходи от достатъчно дълго време. За съжаление, в България ЦКР-то се пази за срок от 5 години и всичко в този период се взема предвид от банките. Някои фирми за бързи кредити обаче избират да се фокусират само върху последните 2 или 3 години и кредитната история на лицето от тогава.