Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Отказан кредит на вноски - какво да направим?

Отказан кредит на вноски - какво да направим?

Ако са Ви отказали бърз заем на вноски, а вие не сте очаквали, не се тревожете. Ще разгледаме какви са възможните причини за този отказ и ще Ви насочим какво можете да направите, за да подобрите ситуацията. Има неща, които трябва да избягвате, за да можете да вземете още един кредит в бъдеще.

Какво ще Ви кажат, ако Ви откажат кредит на вноски?

Когато кандидатствате за заем в България, компанията ще Ви провери досието в ЦКР. Ако там забележат нещо смущаващо във вашата лоялност при връщането на стари или настоящи кредити, то тогава може да получите отказ. Ако проблемът наистина е бил в ЦКР, то тогава можете да си проверите кредитната история, дали няма нещо сбъркано.

Ако забележите грешка във вашия кредитен файл, трябва да се свържете с институцията, която е подала информацията за вас към кредитния регистър и да ги помолите да подадат вярната информация.

От повечето институции ще получите просто отказ без причина. Ако обаче заявите желание да разберете каква е причината, тогава те ще Ви дадат тази информация.

Възможно е и да не е нещо свързано с лошо ЦКР, а да нямате достатъчно доходи, за размера на кредита, който кандидатствате. В тази ситуация имате две опции или да кандидатствате за по-малък размер кредит или да потърсите друго място за кредити, където нямат изискване за доказване на доходи.

Не продължавайте да кандидатствате

Ако Ви е отказан заем, помислете много внимателно, преди да кандидатствате за още един. Всички заявления за кредит, които правите - успешни или не - ще се покажат във вашия кредитен файл. Няколко заявления за кратък период от време може да накарат кредиторите да смятат, че сте отчаяни за пари. Това може да повреди допълнително кредитния Ви рейтинг. Вашият кредитен рейтинг влияе дали можете да получите кредит и колко можете да вземете заем. Това може да повлияе и на лихвения процент, на който можете да вземете кредит.

Какво да правя след това

Ако търсите заем, за да финансирате покупка Ако търсите кредит за финансиране на покупка, например закупуване на автомобил, погледнете кредитния си рейтинг. Ако ситуацията не е добра, помислете, дали покупката, която желаете Ви е нужна или е нещо, без което можете и да минете. Много често купуваме неща за престиж, без реално да имаме нужда от тях.

Кредити на вноски

Вземането на бърз кредит до заплата може да бъде сравнително скъпо. Добрата му страна е че може да бъде добро решение, за да си решите временните финансови проблеми. Има много бързи кредити, които без лихва, както и такива с преференциални условия. Освен това фирмите за бързи кредити много често не държат толкова много на добрата кредитна история.

Не използвайте нерегистрирани кредитни компании

Заеми никога не трябва да се вземат от фирма, която не е регистрирана, като кредитна институция. Така Вие излагате и себе си и имуществото си на риск. Винаги проверявайте фирмата кредитор предварително - дали са известни, дали присъстват онлайн, дали има хора, които вече са теглили пари от тях и тн.

Предложете гаранция или обезпечение

Ако Ви е отказан кредит, кандидатствайте за нов, като предложите някакво обезпечение. Има много голяма вероятност от фирмата кредитор да погледнат на вас с по-добри очи, ако им предложите някакъв вид обезпечение, като сигурна гаранция, че ще върнете заема, дори и да имате лошо ЦКР. Това е добър вариант и ако искате да смъкнете лихвата по някакъв кредит.

При всяко положение не се отчайвайте, ако Ви бъде отказан кредит без поръчител и без превод на работна заплата. Разберете каква е причината и се опитайте да я решите или да се докажете, като финансово стабилен клиенти и усилията Ви няма да останат незабелязани.