Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Да повишим заедно финансовата си култура

Да повишим заедно финансовата си култура

Кредитните компании често са фокусирани върху изясняването на задълженията на кредитополучателя, не обръщайки толкова внимание на правата му. Решихме, че никак не е лоша идея, да обобщим и разясним какви все пак са и правата на дадено лице, което получава пари назаем. Със сигурност, бързите кредити няма да изчезнат, защото хората се нуждаят от подобен финансов инструмент, следователно най-добрата опция е финансовата култура на хората да се повиши. Това включва, всички хора, възползващите се от кредити, да познават в детайли както правата, така и задълженията си. Нека да започваме.

Имате право да подберете вашия кредитор

Това условие си е направо задължително. Изборът на най-подходящ кредитор трябва да е добре обмислен, след като сте сравнили авторитетността на фирмата с останалите фирми, както и кредитните продукти, които предлагат с тези от конкурентите им. Много хора бързат да изтеглят кредит и се хвърлят към първата оферта, която им се стори изгодна. Ние, като фирма на пазара от редица години, ви съветваме винаги да сравнявате всички условия по даден заем. Не е достатъчно само да сравните лихвите между два кредита. Трябва да съпоставите и времето за връщане, таксите и т.н. Освен това, не е никак лоша идея да проверите какви са условията по предсрочно връщане на сумата, ако решите да я погасявате предсрочно.

По принцип спрямо регулациите на този вид услуги, задължително трябва да са описани повечето условия и данни по кредита още в рекламата. Ако обаче не са, имате правото да ги изискате от фирмата кредитор.

Мога ли да се откажа от кредита?

Представете си, че сте изпаднали в трудно финансово положение и сте кандидатствали за кредит. Получили сте одобрение и парите са преведени по сметката ви. В същото време обаче сте получили някакви пари от друго място и този кредит вече не ви е необходим. Тогава, точно както можете да се откажете от всяка една друга услуга в 14-дневен срок, така можете да се откажете и от заема. Без значение, дали сте го теглили на живо от офис на фирмата или е бил бърз кредит онлайн. Възможността за отказване важи и в двете ситуации.

Естествено трябва да възстановите цялата сума и да платите таксите. Също така да платите и лихвата, която се е натрупала за дните, през които сте задържали кредита при вас. Има и някои условия, които също трябва да имате предвид. Например, не можете да се откажете от заем, който е по-малък от 400 лв. Също така нямате право да се откажете и от кредит, който е подписан за период по-кратък от 3 месеца.

Можете ли да винаги да погасите един кредит предсрочно?

Няма вариант, в който някой да ви откаже да погасите бърз заем предварително. Условията тук включват обаче вероятността да дължите някакъв вид неустойка. Причината се крие в следното, когато теглите заем, вие плащате и лихва. Ако го върнете предварително, фирмата ще загуби лихвата, която би трябвало да се начисли при по-дългия период. Заради това много често, фирмите за бързи кредити начисляват допълнителни такси за предсрочно погасяване. Възможно е, тези такси да са доста високи и да не е изгодно да връщате изобщо сумата предварително. Това обаче, че не е изгодно, не означава, че не можете да върнете сумата.

И двете страни трябва да спазват условията

Подписвайки договор за кредит до заплата е необходимо и двете страни да познават подробно договора, условията и сроковете. Ако вие спазвате всички тези неща и фирмата го прави, то тогава ще изплатите кредита за нула време и дори ще забравите, че сте теглили такъв. Важно е никога обаче да не подписвате нещо без да го прочетете внимателно. Освен това е важно и да не си поставят подписа на празни листи и т.н.