Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Какво всъщност се крие зад термина главница?

Какво всъщност се крие зад термина главница?

Кандидатствайки за кредит неминуемо сте се сблъсквали с понятието главница. Често допускана грешка е хората да считат главницата за вноска, заради това решихме да обясним подробно значението на този термин. В тази статия ще обърнем внимание не само на главницата, ами и на лихвата, как се начислява, как се изплащат заедно с главницата и други интересни въпроси. Ако искате да научите повече или ви предстои да изтеглите кредит до заплата скоро, четете по-долу.

Какво всъщност се крие зад термина главница?

Ако трябва да му дадем синоним, най-добре е да наречем главницата заем, тоест това е точната сума, за която сте кандидатствали и сте получили одобрение. Ако са ви били необходими 800 лв. за спешни разходи и сте решили да кандидатствате за бърз кредит, то тази сума е главницата ви, когато го изплащате. Към нея се начислява и лихва, но тя е различно понятие и размерът ѝ зависи от размера на главницата.

Как се плаща главницата?

В семейния бюджет обикновено отделяме равни вноски за изплащането на бързия кредит, тоест всеки месец 200 лв., примерно, отиват за кредита. Тази сума обаче не се разпределя по равно, за да покрива главница и лихва. Те са в някакво съотношение, защото приоритет на кредитната институция е да събере лихвата. Тоест първите няколко месеца, по-голямата част от вноската ни отива за лихвата по кредита и по-малката за главницата. При бързите кредити без трудов договор за малки суми, лихвата е съвсем малка, така че тя се изплаща за 1 месец, максимум за два. При по-големите кредити, това може да продължи по-дълго време.

Ако искате да видите, при коя вноска за какво ще отиват парите ви, помолете кредитният специалист да ви разясни погасителния план. Този план се предоставя при всеки кредит и вие, като длъжник, имате правото да го разучите подробно. Важно условие е никога да не вземате какъвто и да е кредит, без да сте наясно с условията.

Самата лихва по един кредит може да се промени. Ако длъжникът изплати предварително голяма част от главницата, лихва се начислява само върху остатъка. Лихвата се счита за цената на един кредит. Освен нея, има и различни такси, така че големината на лихвата не е ясен критерии колко точно се оскъпява един заем. Съществува термин “годишен процент на разходите”, който включва лихвата, таксите и другите разноски по заема, ако съществуват такива.

Възможно ли е да не се плаща главницата временно?

Това зависи от кредитната институция, защото всяка има различни правила и разпоредби. Когато обаче се отпуска гратисен период, той обикновено е именно за главницата. Тоест, длъжникът не е нужно да изплаща вноските по кредита, а само лихвата за дадения месец. Както обаче се досещате, това не намалява по никакъв начин сумата за връщане. Ако той е изтеглил 1000 лв. и гратисният му период е 1 месец, той през него няма да върне нито стотинка от тези хиляда. За това пък следващите месеци, вноските му ще включват по-големи части от главницата.

Гратисен период се дава в много специфични случай. Ако обаче имате финансови затруднения и не знаете как да платите следващата си вноска към кредитната институция, по-добре се обърнете към нея и вижте, дали не може да договорите гратисен период. Той със сигурност ще ви помогне в краткосрочен план да възстановите баланса си във финансово отношение.

Възможно ли е да не се плаща лихва?

Много кредитни институции имат промоционални условия, които често включват по-ниска и дори нулева лихва. Ако кандидатствате за такъв кредит, вие не плащате лихва. Това обаче не означава, че кредитът не се оскъпява, точно обратното – той все още има такси, за които трябва да се погрижите. За разлика от гратисния период, ако сте получили кредит с 0% лихва, то това важи за толкова дълъг период, за колкото е упоменато, понякога това е и целият период на кредита.

Сами забелязвате, че условията по един кредит могат да бъдат много гъвкави и разнообразни. Важно е, да имате ясна идея какво изплащате, погасявайки една вноска и къде точно отиват парите ви. Ако нещо не ви е ясно или не можете да се ориентирате, от кредитната институция ще ви обяснят подробно. Всяка кредитна институция иска нейните клиенти да са финансово интелигентни хора, които вземат оправдани решения относно собственото си финансово състояние.