Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Фирмен кредит - спешен заем при затруднения в бизнеса

Фирмен кредит - спешен заем при затруднения в бизнеса

Микро Кредит АД е доверен приятел, винаги когато се нуждаете спешно от пари. Много от клиентите ни са се възползвали от услугите ни, дори неколкократно. Да изтеглиш заем е лесно и бързо начинание, което не отнема повече от няколко часа. Това обаче важи за физическите лица, които кандидатстват за бърз кредит. Какви обаче са алтернативите, ако не физическо, а юридическо лице има нужда от финансиране, тоест ако фирма се нуждае от пари?

Какво означава фирмен кредит?

Това е финансиране на фирма, която има нужда от средства. Най-разпространената ситуация е малка компания или ЕТ фирма да трябва да закупи стока, за която не са ѝ останали налични средства, поради други непредвидени разходи. За да продължи дейността си, тя трябва да вземе пари назаем. Набавянето на основните консумативи, суровини за производство или доставяне на стока са причините, за които се тегли най-често фирмен кредит.

Другата популярна ситуация е фирмата да не може да изплати заплатите на служителите си. Очаква се някакъв превод на средства от клиенти, но той се забавя по една или друга причина, а датата за заплати наближава. Така собствениците на малък и среден бизнес си набавят нужната сума за заплати чрез фирмен кредит, а като пристигне плащането го покриват с него.

Последната причина за теглене на фирмено финансиране е планирано разширяване или инвестиция в някаква нова дейност или проект. Това може да бъде инвентар, сертификационна програма, сграда, машини, оборудване и др. Това е малко по-рядко срещана ситуация, защото повечето хора избягват да правят инвестиции с пари, на които трябва да им се плаща лихва, но не е нещо невиждано. И в този случай се използва фирмен кредит.

Кой раздава фирмени кредити?

Банките са тези, към които хората се насочват за подобен род кредитиране. Техните процедури обаче никак не са леки. Всяка фирма, на която ще ѝ бъдат отпуснати средства от кредити без поръчител, трябва да мине през щателна проверка. Това означава, че се проверява бизнес планът ѝ, ако става въпрос за започване на бизнес. Проверяват се документите ѝ за работа, разрешителните, сертификатите, счетоводните документи за оборот, както и един тон още неща. Собствениците на малък и среден бизнес трябва да минат през цялата бюрокрация, без значение за какъв размер бизнес кредит кандидатстват. Дори той да е от рода на 500 лв. това не променя процедурата. Ако лицето кандидатства, като юридическо лице и държи да получи фирмен кредит, то тогава проверката трябва да е пълна.

Отделно, има допълнителни условия, на които фирмата трябва да отговаря. Някои от тях са, че тя трябва да е работила поне 6 месеца, като за този период има отчетен някакъв оборот. Не просто да е регистрирана и да не е функционирала. Ако фирмата не е регистрирана също не може да се кандидатства за фирмен кредит.

Банките проверяват освен дейността на фирмата и дали всичко е наред с нея и кредитната история на човека, който е кандидатствал. Тоест, точно както при потребителските кредити, така и при фирмените кредити се проверява кредитната история и тя влияе с пълна сила върху положителния или отрицателния отговор.

С какво трябва да се внимава при тегленето на фирмен кредит

Винаги най-важното условие при теглене на какъвто и да е вид кредит, е да се кандидатства за такъв, само с ясната представа как ще се върне. Това не е препоръчително, а задължително условие. Фирмените кредити не са изключение от правилото. Ако предполагате, че ще имате някакви продажби и ще съберете пари от тях, за да изплатите кредита, но не сте сигурни, по-добре не рискувайте. Винаги има възможност, да не направите продажби, нещо да се обърка, конкуренцията да ви задмине и тн. Пазарът е доста широк и винаги може нещо да ви изненада неприятно, когато сте поели такъв висок риск, като тегленето на фирмен кредит.

Второто нещо, което трябва да премислите, е дали не ви трябва фирмен кредит за лични нужди. Примерно за кредит за почивка, плащане на разходи, нова кола или нещо подобно. Ако е така, кандидатствайте за потребителски, не за фирмен. Не е добра идея, да използвате фирмата си, за да теглите финансиране. Може да се окаже пагубно, както за нея, така и за вашата лична кредитна история.

Какво правим, ако ни трябва съвсем малък размер кредит?

Ако се нуждаете от финансиране, което е до няколко хиляди лева, но не искате да се обръщате към банка, то можете да кандидатствате за потребителски кредит при нас, даже изцяло онлайн. Тогава ще пропуснете попълването на тонове документи и ще получите одобрение бързо ако отговаряте и сте съгласни с общите условия към договора за заем. Микро Кредит АД е фирма за бързи кредити и можем да отпуснем заем до 3300 лв., което е достатъчна сума, да посрещнете разходите по закупуване на стока, суровини или изплащането на заплати на един, двама човека. Всичко зависи от паричната сума, която е необходима за справяне с проблема. От страна на фирмите за бързи кредити, клиентите получават разбиране и вникване в ситуацията. Улеснената процедура за кандидатстване и ясни условия, пък е позитив, който спестява нервите, бюрокрацията, допълнителните разходи и времето, необходимо за организирането на пакета с всички документи, които би искала банката. Така че, не се колебайте, а потърсете кой е най-удобният заем за вашия случай.