Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Как да изплатиш по-бързо заема си

Как да изплатиш по-бързо заема си

 Кредитите често са необходимост, без която не можем, ако искаме да си купим нещо ново или пък трябва да покрием непредвиден разход. Ако пък сте попаднали в ситуация да изплащате няколко кредита без поръчител, то със сигурност познавате усещането за стрес. Решихме да ви препоръчаме 5 метода, които да ви помогнат да изплатите заемите си по-бързо и да постигнете финансова независимост. Нека да видим кои са те.

Необходимо е да увеличите плащанията си

Плащането на по-голяма сума от минималната е изключително полезно за намаляване на времето, което ще ви отнеме да изплатите заема. Не ни разбирайте погрешно, не ви съветваме да плащате двойно или тройно, в повечето случай е достатъчно само да закръглите вноската. Например, ако плащате 120 лв. вноска, може да я закръглите на 150 лв. Когато разпределите плащанията си разумно, можете да планирате бюджета си. Закръглянето на сумата ще ви помогне да покриете главницата по-бързо. Както може би знаете, лихвата се плаща ежемесечно и колкото по-бързо изплатите главницата си, толкова по-малко месеци ще плащате и лихва. Така общите разходи по заема ви ще спаднат.

Спрете да харчите прекалено много

Този съвет може да се тълкува по много различни начини, тъй като зависи от начина ви на живот до голяма степен. Ако имате студентски заем и го изплащате, тогава може дисбалансът да е на база прекалено високи разходи, а не на прекалено много харчене. Като добавите и един бърз онлайн кредит до 2000 лева и може да стане доста сложно. В подобна ситуация, вариант е да пробвате да свиете размера на останалите разходи, като скъпи почивки, покупки и т.н. Преценете кои разходи са излишни и ги спрете максимално бързо. Парите, които остават ги насочете към плащанията на вноските ви. Ако живеете сам, помислете дали не е удачно да си намерите съквартирант, който да ви плаща наем и да покривате част от разходите си с тази сума.

Вложете допълнителните си доходи в кредитите

Ако получите допълнителни доходи е важно да не ги похарчите за нещо, а да ги вложите към вноските по кредита. Тези доходи могат да бъдат абсолютно всякакви и от допълнителна работа и от печалба и др. Устоявайки на желанието да похарчите парите за нещо, ние ви обещаваме, че след това ще бъдете доволни, че сте покрили бързия си кредит. По този начин, вие ще отделите парите за нещо значимо и ще бъдете финансово отговорни, което ще ви донесе ползи в крайна сметка.

Втора работа

Ако имате свободно време, в което не правите нищо, можете да го използвате, за допълнителна работа. Така ще си осигурите допълнителни доходи точно когато са ви най-необходими. Не е задължително да работите през цялото време на две работи, само достатъчно време, за да придобиете финансова независимост. Ако сте готови да се откажете от част от свободното си време в краткосрочен план, това може да ви е от огромна полза в дългосрочен план.

Откажете се от абонаментите

Изобщо не е тайна, че маркетинг специалистите и търговците предпочитат да ви продадат абонамент, за да може да си осигурят постоянни плащания за даден продукт или услуга. Това обаче не трябва да е нещото, което да ви подлъгва, когато основната ви задача е да спестите максимално много пари. Напълно възможно е да не ви е нужна дадената услуга всеки месец, а само от време на време, но вие да плащате за нея ежемесечно. Такъв абонамент може да е за вестници, за телевизии, за допълнителни пакети интернет и подобни услуги. Преценете кое не ви е необходимо и го премахнете от разходите си. Като направите това ще придобиете и по-голямо спокойствие за това, че не харчите пари за несъществени неща. Изобщо финансовата отговорност и бързото покриване на кредитите минава през задължително намаляване на ненужните разходи.