Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Полезни съвети как да планираш семейния си бюджет

Полезни съвети как да планираш семейния си бюджет

Изминалите месеци със сигурност повлияха лошо на дългосрочното планиране. Има два типа хора, когато става въпрос за планиране - едните са свикнали да си предначертават цяла година напред, а другите - едва следващите няколко часа. Типично човешка черта е ако планираме нещо и то се провали, следващият път да не си губим отново времето с планиране. Това обаче, колкото и да звучи правилно по време на ситуация, която много трудно може да бъде предвидена, толкова и не е най-добрият подход, когато става въпрос за финанси. Планирането на семеен бюджет, дори и когато сме в пандемия и през цялото време обстановката и налаганите мерки се променят, е абсолютно задължително. Нека да видим защо.

Планирането ви дава сигурност

На първо място ще поставим спокойствието от идеята за план. Хората сме устроени така, че постигаме само неща, които преди това сме си ги представили под една или друга форма. Когато планираме семейния бюджет за няколко седмици напред, това ни дава спокойствието, че сме подготвени поне за част от нещата, които могат да ни застигнат като разходи. 

Планираният бюджет може да се променя

Важно е да отбележим че бюджетът, който сте определили, може и трябва да се променя, когато това се наложи. Ако обаче ни позволите, ще отбележим един малко известен факт, който повечето хора забравят: Вече създаденият бюджет се променя много по-лесно, отколкото несъществуващият такъв.

Много хора залагат в месечния си бюджет допълнително перо за непредвидени разходи, което използват само в краен случай. Ако не се случи нищо непредвидено, те използват това перо от останали средства или за спестявания или за погасяване на бързи кредити онлайн без доказване на доход. Това е изключително хитър ход, който може да помогне за по-бързото погасяване на вноските по кредитите, да намали лихвите и непряко да подобри ЦКР.

Как да планираме бюджета ни?

Може да подходите по много различни начини. Ще изброим най-важните моменти и практики, които да приложите. Можете например да се отнесете към парите в домакинството ви така все едно планирате бюджет на компания.

Вариант 1

Тук е важно да отбележите кои са приходите и очакваните разходи. За най-добро прогнозиране може да вземете разходите от същия период миналата година. Например, ако миналата година, март месец сметката за тока ви е била 150 лв. е най-добре да планирате същата сума и за тази година март месец. Същото се отнася и за останалите битови сметки. Естествено, може да заложите в плана и дори малко по-висока сума, ако се съмнявате, че поради някаква причина сметките ви от миналата са били по-ниски.

След като горе долу определите размера на разходите е добре да засечете кой разход кога излиза. Битовите разходи са лесни, тук обаче може да представлява трудност да определите бюджета за храна и дневни разходи. Нашият съвет е да заложите сумата по седмици и ако от някоя седмица не успеете да го изпълните, да се прехвърли в перото за извънредни разходи. Не забравяйте да включите в разходите и вноските по кредити, както и тези по кредитни карти.

След като сте готови с разходите е необходимо да опишете и приходите. Най-добре е да използвате календар, където да отбележите и техните дати. След това трябва внимателно да обмислите с кои приходи кои разходи ще покриете.

Вариант 2

Втори лесен вариант за определяне на семейния бюджет е да отговорите на няколко въпроса. В основата на този метод стои стремежът към цел или към няколко цели. Например, поставяте си цел да спестите на края на месеца 100 лв. Изхождате от идеята да ви останат 100 лв. след като покриете всички разходи и започвате да смятате. Въпросите, на които трябва да отговорите са защо, какво и как. Защо искате да направите някаква промяна? Каква точно искате да е тя и как ще я постигнете.

Тук можете много лесно обаче да се объркате и да забравите за главната цел, така че постарайте се да се сещате за нея всеки ден. Освен това е необходимо да определите период, който да ви ограничи и да не започнете да отлагате. Добре е да знаете, че правилно взетите финансово решения днес, ще ви донесат позитиви и чувство за удовлетворение утре.

Какви проблеми може да срещнете?

Много често даден човек изготвя бюджет, но не всички от домакинството го спазват. Добре е всички да работите като екип и ако на някой му излязат непредвидени разходи, останалите да го покрият. Като цяло, ангажираността трябва да е от цялата семейна единица, а не само от 1 от нейните членове.

Не следите и не помните къде сте похарчили пари. Най-добре е в тази ситуация да си събирате касовите бележки, за да имате ясна представа къде отиват парите ви. Ако искате ги снимайте само и ги хвърляйте и после смятайте от снимките, ако искате ги лепете на тетрадки, при всяко положение отчетността се нуждае от информация.

И на последно място, както вече споменахме, много лесно може да забравите защо го правите и да започнете да не влагате толкова усилия. Заради това е най-добре да си припомняте всеки ден основната идея и да се гордеете от постиженията си до момента.