Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Възможно ли е лихвите по кредитите да намалеят следващите месеци?

Възможно ли е лихвите по кредитите да намалеят следващите месеци?

Малко след като всички се уплашихме от инфлацията и затруднените доставки на ресурси, икономическата и финансовата обстановка започна да се успокоява. Инфлацията се задържа на едно ниво, ЕЦБ вдигна леко лихвите и постави план за тяхното постепенно увеличаване следващите месеци. Тези механизми проработиха и сега като че ли стоим пред възможността лихвите всъщност да започнат да падат или в най-лошия случай да задържат сегашните си стойности без увеличение. Нека да видим как се стигна до тук и добра идея ли е да предприемете обединяване на кредити без поръчител .

Теглим повече бързи пари

Данните в страната показват изключително интересни тенденции при така наречените кредити без поръчител, каквито са и нашите кредитни продукти. Те са се увеличили и то с повече от 10% на годишна база. Освен това, кредитите, които са били обединени или рефинансирани също показват прираст. Над 20% показват статистиките при кредити за рефинансиране на други кредити.

За сравнение кредитите, които се теглят за покупка на апартамент, са намалели. За разлика от останалите, при тях лихвите съвсем леко са се повишили. Когато пазарът усети подобна тенденция, хората се отдръпват и отлагат покупката на жилище.

Заради това пък се влагат повече и по-големи суми в кредитите за ремонт на основното жилище. Не са малко българите, които през последните месеци са кандидатствали за заем за ремонт или за закупуване на някакъв уред. Предимно финансирането, към което се насочват хората, е под формата на бързи кредити и кредити без трудов договор .

Кредитите са в по-голям размер

Задържащото се ниво на лихвите, предразполага към теглене на по-голям размер кредити. Освен това и повишената инфлация дава основа за харчене на по-големи суми за един и същи обем стоки и услуги. Следователно кредитите са в по-голям размер, не заради по-високите лихви, а заради по-високите нужди на населението.

Да рефинансирате ли кредит именно в този момент?

Ако сте се изправили пред необходимостта да кандидатствате за кредит, но вече имате един или два за малки суми, всички ще ви препоръчат да рефинансирате или да обедините кредитите си. Наистина това финансово решение е по-добро, отколкото да изтеглите още един пореден. Преди обаче да преминете към кандидатстване за рефинансиране или обединяване е необходимо първо да проверите, дали условията на новия кредит са по-добри от условията на тези, които вече притежавате. В случай че са, то тогава пристъпете към кандидатстване. Ако пък не успеете да се ориентирате, тогава се свържете с наш консултант и той ще ви разясни какво точно трябва да предприемете и какви са ви възможностите за добро финансиране.

Винаги е разумно да рефинансирате, докато лихвите са в застой, но въпреки това може да има и допълнителни условия, които да променят тази закономерност. Всеки кредит се разглежда индивидуално и неговите лихви и такси могат да бъдат различни спрямо лицето и неговата история. Също така, често фирмите за кредити предлагат промоционални условия, които са по-добри от обикновените им. Така привличат стари и нови клиенти, да се възползват от новите им кредитни продукти.

Бързите кредити са изключително подходящи, когато сте в ситуация, в която се нуждаете от спешни пари. Те се отпускат с лесна процедура и одобрението се дава до няколко часа в работни дни. При рефинансирането на кредити, процедурата е абсолютно същата. Отново кандидатстването е бързо и лесно, точно както и одобрението. Рефинансирането може да се направи и за малко по-голяма сума, която да ви даде спокойствието, че имате свободни пари за допълнителни разходи. Някои хора я използват, за да си отделят спестявания настрани, а други я харчат за спешни разходи. При всяко положение тази сума не трябва да е твърде голяма, за да не се обезсмисли рефинансирането на предишния кредит.