Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

За какво трябва да помислите преди да изтеглите кредит

За какво трябва да помислите преди да изтеглите кредит

Парите винаги са имали огромна роля в животите ни, която не бива да се подценява. Те определят статут, притежания, добро име, бизнес инвестиции и др. Общо взето наличието на пари винаги се е считало за нещо желано. Не са редки обаче и ситуациите, в които не е важно дали парите са дошли от заем или са реално притежавани. Ако даден кредит е бил изтеглен с идея и цел, а не за да може лицето да покаже социален статут, който не притежава, то тогава в този кредит няма нищо нередно. Решението да кандидатствате за пари назаем е необходимо да дойде на база на план и цел. Планът трябва да определя как ще възстановите сумата, а целта - за какво точно ще използвате парите. Нека да видим какво още трябва да обмислите преди да вземете решение за кредит. Нека да започваме.

Оценете доходите, които получавате

Типично за повечето хора е да бъдат оптимисти и колкото това да е симпатично, когато става въпрос за финансов въпрос е по-скоро капан. Преди да кандидатствате за даден размер бърз кредит онлайн задължително трябва да погледнете рационално на парите, които получавате от заплата, бонуси, наеми и др. Ако последните няколко месеца на края на периода винаги сте оставали без пари много вероятно е да не можете и в бъдеще да си позволите с тези доходи да покривате вноски по кредит. Повечето кредитни компании няма да одобрят искането ви за кредит, ако вноската е повече от 40% от заплатата ви. Това обаче не означава, че вие с останалите 60% можете да изкарате месеца безпроблемно. Напълно вероятно е да имате твърде много разходи, които да вземат голяма част от месечните ви приходи. Всичко това ще ви стане ясно, когато си дадете реална оценка на доходите и не се самозаблуждавате.

Спрямо добрата оценка на бюджета ви ще можете да прецените и колко да е голяма вноската ви. Ако плащате прекалено ниски вноски, може лихвата ви да е по-висока. Ако пък вноските са твърде големи, то може да се превърнат в непосилни и да е необходимо след това да ги обсъждате наново с кредитора ви. Много от фирмите за бързи пари, когато имат клиент, който изпитва някакви финансови трудности, уговарят с него нов размер на вноските по кредита му, които той да може да покрива по-лесно. Ако и вие срещнете някакви проблеми с плащането на вашия кредит, трябва да се свържете с фирмата кредитор и да обсъдите вариантите.

Алтернативната цена на една вноска по кредит

Алтернативна цена е термин, който се използва в икономиката, за да обозначи, че с определена цена може да се платят няколко различни неща. Тоест ако вие плащате 300 лв. месечно за кредит, може вместо това, да ги давате за друг разход, например да живеете в друга квартира или пък да изплащате кола.

До каква степен е разумно точно с тези 300 лв. да изплащате заем, зависи само и единствено от целите, които сте си поставили. Ако сте си заложили приоритети и сте използвали парите от кредита за тяхното постигане, тогава това е било добро решение. Ако обаче сте изтеглили кредит, който не е послужил за нищо подобно и в крайна сметка, единственото, което е останало от него е ангажимента да покривате вноските, то най-вероятно ще си вземете урок и следващия кредит, за който ще кандидатствате ще е много по-добре обоснован.

Най-лошият вариант

Добра тактика е преди да изтеглите кредит да премислите кое е най-лошото нещо, което може да се случи с доходите ви. Тоест, както по-горе споменахме, не само че не трябва да сте оптимисти, ами даже точно обратното. Колкото по-песимисти сте, толкова по-подготвени ще сте за различни сценарии. Представете си, че трябва да си смените работата, че 2-3 месеца останете без месечно възнаграждение, че не получите бонуса, който сте очаквали и тн. Ако след всички разиграни сценарии все още мислите, че макар и по-трудно ще се справите с изплащането на вноските, то тогава кандидатствайте смело, за вида кредит, който сте избрали.