Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Кое е правилното отношение към парите

Кое е правилното отношение към парите

Всеки има някакво отношение към парите, към тяхното спестяване, харчене и изкарване. Така е устроен света, че още докато сме деца свикваме да броим стотинки за дъвки, да смятаме колко струва една или друга игра. Съответно няма как да не се оформи и някаква нагласа към парите. За съжаление, спрямо уроците, които сме усвоили волно или неволно, тази нагласа може и да бъде доста грешна и в последствие да не ни позволи да си управляваме разумно финансовото положение. Нека да видим какво всъщност е правилното отношение към парите и къде стоят кредитите в цялата картина. Нека да започваме.

Собствената отговорност

Много хора отказват да поемат зрялата роля на възрастни и да обмислят приходите, разходите и бюджета си. Сигурно няма да повярвате, но повечето от хората изобщо не знаят колко точно пари са им разходите на месец и следователно нямат ясна представа дали ситуацията е добра, лоша или много лоша. Те се справят с различни спешни разходи, като обикновено обвиняват за това други хора или правителството. Собствената отговорност не се отнася до това, даден човек винаги да е готов за всяко неочаквано събитие. Това е невъзможно. Собствената отговорност е възможността, когато настъпи такова събитие, човек да съзре възможност, а не само проблем и да направи нещо, за да поеме обратно контрола.

Представете си как колата ви се чупи и трябва спешно да я занесете на автосервиз. В подобна ситуация можете да обвините пътищата или да си спестите това време, да прецените, дали имате достатъчно налични средства за ремонта и ако нямате, да кандидатствате за бързи кредити до заплата. Отговорността се крие и в това да осъзнаете колко точно време ще ви е необходимо да покриете бързия кредит и дали няма да е нужно да вземете някой друг час допълнителна работа. Освен това, при ремонта, можете да платите за по-качествени части, макар и да са по-скъпи, с идеята следващият път да не ви се развали колата в най-неподходящия момент.

Учете и си поставяйте цели

Ученето не означава, да се подготвяте цял живот за изпити, а да се стремите към развитие, чрез промени. Съответно, можете да контролирате промените само и единствено, ако вие ги задвижвате, а това става като си поставяте цели и ги гоните. Ако се чудите какво е общото между това и парите, то спомнете си, че почти всяка цел, която сте си поставили е била по един или друг начин обвързана с пари. Например, поставяте си за цел да си купите кола. Преди това обаче трябва да изкарате шофьорски курсове, а те имат съответната цена. Тоест за да си постигнете крайната цел ще са ви нужни пари. Ако искате да постигнете дадена цел бързо, но нямате събрана сума, то винаги може да кандидатствате за кредит онлайн. Трябва само да сте уверени, че ще можете да покривате вноските през следващите месеци.

Има различни видове хора, които акцентират на спестяването и се чувстват завършени, ако постигнат целите си благодарение на парите, които са спестили. Има и друг тип хора, които предпочитат да изтеглят бърз кредит и след това да връщат вноски всеки месец, отколкото да чакат да съберат нужната сума.

Кредитите нещо лошо ли са?

Ако имате добър поглед какво представляват парите и каква е тяхната основна функция, следва да имате добър поглед и върху всички бързи кредити. На практика, произходът на една сума пари няма толкова важно значение стига да поемате отговорност за нейното умно харчене и възстановяване в срок. Всеки един кредит може да бъде полезен финансов инструмент, ако попадне в ръцете на умел човек. Съответно може да бъде и причина, даден човек да изпадне в дългова криза, но ние се надяваме, че тези случаи ще са все по-малко и по-малко в бъдеще.