Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Най-честите грешки при рефинансиране на кредит

Най-честите грешки при рефинансиране на кредит

Да контролираш финансовото си положение никак не е лесна задача. Естествено много хора не се справят добре с нея и заради това, съществува кредитната история или така нареченото ЦКР. По този начин се следи, дали даден човек е достатъчно отговорен и дисциплиниран да води приходите и разходите си. Това обаче изобщо не означава, че отговорните хора нямат бързи кредити или вечно имат пари. Макар да звучи добре е просто заблуда. Какво обаче правят отговорните хора? Те познават в детайли условията, при които са взели допълнително финансиране и не позволяват нещо да влоши финансовата им ситуация, заради недоглеждане. Например, ако открият кредит, който е с по-добри условия, те незабавно го рефинансират. Нека да видим, кои са грешките, които не бива да се допускат, когато се рефинансира един кредит.

Защо е необходимо да се рефинансира заем?

На първо място искаме да отбележим, че не винаги това е необходимо. От икономическа гледна точка обаче ситуациите и финансовия пазар са изключително променливи и това може да доведе до подобряване или пък влошаване на условията при отпускане на кредитиране. Променя се инфлацията, лихвите, оценките на риска и др.

Причина 1: Случва се да има разлики между условията, които предлагат различните банки за една и съща сума пари. По този начин дадено лице може да се възползва от по-добрите условия, да погаси старото задължение и да изтегли ново с по-добра лихва или пък за по-кратък период.

Тук рискът се крие в недостатъчното преглеждане на условията. Макар на пръв поглед да изглежда, че дадени условия са по-добри, напълно възможно е да не са. Едва ли ще са по-лоши, но е възможно да са абсолютно същите, но вместо лихва, да има по-висока такса. За да се избегне подобна възможност съвет от нас е внимателно да се четат документите и да не се подписва нищо, което не е обмислено предварително подробно.

Причина 2: Представете си, че имате 3 малки кредита по 1000 лв., теглени от различни банкови или небанкови институции. Това на практика означава, че всеки месец ще трябва да ги плащате вноски на 3 различни места, с различни лихви и при различни условия. Да следите 1 кредит е лесно, когато обаче станат 3, задачата става с повишена трудност. Рефинансирането на няколко кредита и обединяването им в 1 е улесняване на процедурата.

Тук опасността се крие в това, сумарно лихвите и таксите от старите кредити да бъдат по-ниски от новият. Освен това е възможно на някой от трите стари кредита да има допълнителни условия за предсрочно погасяване и да дължите такса. Ако е такава ситуацията, много добре трябва да сметнете дали си заслужава разхода.

Причина 3: Необходима ви е малка сума, но вече имате един кредит и не искате да теглите втори. В такава ситуация, наистина най-добрия вариант е рефинансирането на стария кредит, но за по-голяма сума. Така от разликата ще остане малка част, която да може да се използва за възникналите допълнително разходи.

Рискът тук е в недоброто познаване на условията на новия кредит, както и в нарасналата вноска. Ако досега е било проблем да се изплаща старата вноска, то най-вероятно и изплащането на новата ще представлява трудност.

Можем ли да рефинансираме от същото място

Ако имате кредит при нас, можете съвсем спокойно да кандидатствате за рефинансирането му. Много вероятно е дори да получите по-добри условия, именно защото вече сте клиент на финансовата институция. Много често лихвата в такива ситуации е по-ниска и няма никакви допълнителни такси. Това е и основната причина, толкова много хора да използват този финансов инструмент, рефинансирането, за да подобрят финансовата си ситуация, макар и съвсем леко. При всяко положение, днес финансовите институции предлагат хиляди начини за финансиране, които могат да бъдат полезни за всяко едно лице. Най-важното естествено остава отговорността и доброто познаване на условията.