Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Кредит без трудов договор - възможно ли е?

Кредит без трудов договор - възможно ли е?

Tревожността от липсата на пари е нещо, с което много хора се сблъскват. Тази година започна доста динамично, но по-скоро в негативна насока. Много малки и средни фирми срещнаха огромни проблеми да продължат дейността си и се отказаха. Много хора си загубиха работата и се оказаха изправени пред финансови проблеми. Кой би предположил, че ще се случи така? Когато човек си загуби работата и бъде уволнен или освободен от работа, неговият трудов договор се прекратява. Това в България е едно от изискванията да получите кредит - да имате трудов договор на пълен работен ден.

Тук има деликатен момент, защото от една страна, ако вие имате трудов договор и получавате заплата, най-вероятно няма да са ви необходими средства. Ако обаче нямате трудов договор и доходи, ще са ви необходими пари, с които да посрещате ежемесечните си разходи и точно тогава ще кандидатствате за заем.

От страна на банките обаче, този казус е променен. Причината е, че когато нямате трудов договор на пълен работен ден, вие няма да имате откъде да погасявате вноските по кредита, ако ви отпуснат такъв. Макар и да получавате доходи от отдаване под наем на някакво имущество, дивиденти от земи или акции, тези неща не се броят за трудов договор на пълен работен ден. Това е и причината повечето банки да отказват заеми при липсата на такъв.

Тук идва ред на фирмите за бързи кредити и тяхната основна идея. А именно да предлагат кредити, които да послужат на хората, неможещи да получат друго финансиране. Тоест, дори и да нямате трудов договор и да сте си загубили работата, можете да кандидатствате за кредит. Единственото необходимо условие е да имате представа как ще изплащате вноските.

Много хора са склонни да повярват, че фирмите за кредити раздават кредити безплатно. Това обаче не е вярно. Всички фирми за бързи кредити в България функционират спрямо българското законодателство и изисквания. Отпускат кредити само на хора, за които имат причина да вярват, че ще си връщат вноските редовно и отговорно.

Какво трябва да предостави едно лице, ако иска да получи кредит?

Изискванията на фирмите за бързи кредити са сравнително прости. Ако сте навършили пълнолетие и имате българска лична карта, можете да кандидатствате за кредит. Не е необходимо лицето да предоставя купища документи. На фирмата кредитор не са им необходими допълнителни неща освен данните на лицето. Те проверяват дали лицето има лошо ЦКР и дали има обоснована причина за отказ да получи кредит.

Дори и лицето да има лошо ЦКР, но данните да са от преди 4 години, отново е възможно да получи заем. Причината е, че ако преди 4 години е имало някакви независими от лицето причини, които вече не са налице, тогава няма реална причина, фирмата кредитор да се съмнява в акуратността му. Тоест няма причина и да не му отпусне заема, за който кандидатства.

Някои фирми, в тази ситуация, предлагат кредит с по-висока лихва, за да намалят риска. Това обаче не е практика при всички фирми за кредити.

Кои са другите практики, които вече са остарели и не се използват?

Освен изискването за трудов договор, има и още практики, които фирмите за бързи кредити не прилагат. Не изискват собственост на имущество, която да послужи за гаранция за сумата. Това е много стара практика, която вече не се използва. Наличието на собственост се е използвало, когато клиентът няма трудов договор и няма как да докаже доходи.

Друга остаряла практика е намирането на гарант. Гарантите са близки хора, роднини или приятели, които гарантират пред фирмата кредитор, че дори и длъжникът да не може да покрие заема си, те ще го покрият. Това винаги е била неприятна практика, която не носи позитиви за никоя от страните. Не всички хора обаче могат да намерят гарант, който да отговаря за тях, следователно възможностите им за получаване на кредит намаляват.

И двете процедури и гарантите и наличието на трудов договор, както и доказването на имущество са все прекалено обвързващи изисквания. Фирмите за бързи кредити имат за цел да отпускат кредити, чрез бърза и лесна процедура, а не чрез дълга, бавна, изпълнена с проверки процедура.