Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Кой тегли повече кредити - мъжете или жените?

Кой тегли повече кредити - мъжете или жените?

Мъжете и жените се различаваме по стотици неща, като започнем от биологичните характеристики, минем през нагласите и реакциите и стигнем чак до тегленето на бързи кредити и приемането на кое е основателна причина и кое не е. В днешно време, почти няма човек без кредит, банков или такъв от фирма за бързи заеми, заради това и решихме с любопитство да проучим въпроса кой все пак тегли повече кредити - представителите на силния или на слабия пол. Нека да видим до какво достигнахме като резултат.

Какво показват данните?

Според статистическите данни, жените кандидатстват за повече кредити, спрямо мъжете. Разликата обаче не е особено голяма. Изключително интересен е фактът, че жените между 40 и 49 години кандидатстват за най-големите по размер спешни кредити без доход. Естествено, сумата е средноаритметична, но изненадата си остава. Според една от теориите, това се дължи на база на това, че жените вземат повечето решения свързани с домакинството. Не става ясно, дали вноските на последващ етап, са изплащани от общия семеен бюджет или дамите са разчитали на по-високи лични доходи.

Много интересен също е и фактът, че дамите са били по-активни, когато сумата е отивала за някакъв вид тържество или ваканция. Заявленията за кредити, изтеглени с тази причина, подадени от жени са 60%. Мъжете пък кандидатстват най-често за кредит, който да им послужи за покупка на автомобил или поправка на такъв. Тук процентът даже е по-голям - цели 79% от тези заявления са направени от силния пол.

Данните сочат и още нещо, което можем да го отнесем към повишаващото се значение на жените в работната среда - а именно, че преди 10 години, процентът на жените, теглили кредит е бил в пъти по-малък. Нека да разгледаме в дълбочина, дали това е лошо или добро.

Четири причини защо кредитите се отразяват по-зле на жените, отколкото на мъжете

1. От икономическа гледна точка и тази на пазара на труда, жените получават по-ниско заплащане. Процентите варират спрямо държавите, техните национални особености и религия, но навсякъде по света разликата е налице. Според данни, през 2018 г. разликата между заплащането на мъже и жени е била над 13% в България. Естествено, има обективни причини, поради които това число може да бъде обяснено, като например, че този процент е на база на по-малкото опит, който жените имат обикновено, защото губят време, докато са в майчинство.

2. От майчинството, произтича и втората причина защо кредитите за жените са по-трудни за изплащане. А именно това, че докато отглеждат дете, жените много трудно могат да си осигурят работа на пълен работен ден. Тоест за тях остават по-ниско платените позиции, тези в обслужването на клиенти и в публичния сектор. Освен това през последните години безработицата сред жените на възраст до 25 години е нараснала, докато броят на безработните мъже намалява. Ниският или нулев доход прави жените по-податливи на дългова спирала. Тоест, те по-трудно си посрещат разходите в едно домакинство.

3. В някои страни не е финансово оправдан разход, детето да посещава детска градина или за него да се грижи детегледачка, а майката да се върне на работа. В България има държавни детски градини и ясли, но тяхната бройка е доста ограничена и не всяко дете се класира за тях.

4. Според проучвания, на жените им отнема по-дълъг период време да изплатят дълговете си. Бързите кредити, като финансов инструмент, са предназначени точно за такива ситуации, когато по-добрата алтернатива е кредитът да се върне колкото се може на по-малко вноски, за да не се превръща във финансова тежест месеци наред. Кредитите пък до заплата са направо суми, които се връщат наведнъж, което е още по-благоприятна ситуация.

Колкото и да твърдим, че има абсолютно равенство между половете, данните показват леки разлики, които във финансово отношение се отразяват на решенията при кандидатстване за кредит. Тегленето на кредит не е лоша реакция към неочаквана ситуация, стига длъжникът да има план как ще изплати сумата обратно, независимо дали става въпрос за една или за ежемесечни вноски.