Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Какви кредити вземат различните поколения?

Какви кредити вземат различните поколения?

Всяко различно поколение гледа на парите по различен начин. Да имаш кредит днес е нещо съвсем нормално, даже по-скоро е странно, ако човек няма нито един. Преди 20 години, обаче това не е била толкова честа практика. Развиването на икономиката и кредитната система в страната определено допринасят за доверието при вземането на кредити. Освен това самите кредити вече са с условия, които са примамливи и подходящи за най-разнообразни цели - от бързи кредити и пари до заплата, чак до изгодни ипотеки, с които младите хора си купуват жилища. Има обаче разлика в отношението на всяко едно поколение към бързите кредити и като цяло към вземането на пари назаем. Ако сте израснали по време на Голямата депресия, например, най-вероятно сте някой, който се е научил да се живее практично, без много разточителства. А какви са другите типични характеристики за всяко поколение, ще Ви разкажем по-долу.

Кое поколение е с най-добър кредитен рейтинг?

Предвид това, че последното поколение, поколението Z, е от 1995 г. насам, тях няма да ги вземем предвид, защото голяма част все още не са навлезли във финансовият живот. Ще започнем от поколението на Милениалите (поколение Y), което е между 19 г. и 34 г. За съжаление, Милениалите са с най-лош кредитен рейтинг. По-старото поколение, поколението X, се представят малко по-добре, следвано от поколението на Бейби-бумърите, които са първенците. Бейби-бумърите са над 50 години, докато поколението Х са на възраст между 35 и 49 години.

• Милениали (поколение Y) - от 19 г. до 34 г.;

• Поколение X - от 35 г. до 49 г.;

• Поколение на Бейби-бумърите - над 50 г.

Кое поколение има най-много кредити?

Както може да се очаква, това са поколението, което е над 35 г., следвани от Милениалите. Причините са утежнените семейни отговорности на поколението Х. Те са на възраст, в която повечето от тях имат деца и издържат домакинства. Милениалите от друга страна се придвижват към този етап и съответно и техните разходи растат. Въпреки, че има и друга причина Милениалите да теглят бързи кредити, но за нея ще Ви разкажем по-надолу. Числата показват, че Бейби-бумърите връщат най-бързо кредитите си.

Защо Бейби-бумърите теглят кредити?

Всичко се обяснява с времето, когато това поколение е израснало. По тяхното време, работните места са били достатъчно, имало е за всички по равно и освен това всички са имали ясен път пред себе си. Съответно, те започват да харчат и свикват да имат определени неща. Тук, в България, макар и с по-ограничени възможности, всички са имали всичко нужно за преживяване осигурено или ако не осигурено, то изключително лесно достъпно. Днес, почти всички от тях са осигурени с дом, но работната сфера вече не е толкова благосклонна. Наближават пенсионна възраст, много от тях имат и родители за гледане и деца за осигуряване и това никак не прави финансовата им ситуация цветуща. Често се налага да теглят бързи кредити за спешни разходи.

Липсата на равен достъп до работа ги кара да чувстват все едно нещо несправедливо им е било отнето. Но за съжаление, икономиката сега е такава и няма да се промени. На Бейби-бумърите им остава да си следят кредитната история внимателно, да помислят за пенсионното си осигуряване и да внимават със заемите, които децата и внуците им вземат.

Защо поколението Х теглят бързи кредити?

Хората от това поколение имаха сравнително тежко детство. Най-често са деца на разведени родители, които сега вече се грижат за свое собствено поколение. Освен това, пазарът на труда е слаб, а техните родители масово не са ги подкрепяли финансово. Като цяло, икономическата криза на това поколение се отрази най-силно. Това е и поколението, което масово започна да използва кредитите. Не е рядкост, те да изтеглят един бърз кредит,след това втори и трети. Можем да наречем тези хора постоянно борещите се. За тях са важни парите, които могат да им послужат не толкова за престиж, колкото за покриване на разходи или купуване на нещо необходимо. Освен че имат най-много бързи кредити, те имат и най-много ипотеки и най-често рефинансират кредитите си. И всички тези пари са изхарчени за практичност и нужди, а не за луксозни стоки. Най-доброто, което могат да направят хората от поколението Х е да увеличат паричния си поток и да покриват кредитите си разумно. Могат да започнат от този с най-висока лихва или този с най-малка сума.

Защо Милениалите теглят кредити?

Също, като поколението Х и Милениалите нямат добър пример за подражание от финансова гледна точка. Много от тези млади хора все още имат кредити от университета и помагат и на родителите си да се борят финансово. Това ги прави една идея по предпазливи при използването на кредитни продукти. При тях обаче харченето не е на база практичност, а на база престиж и показване на статут. Съвсем спокойно можем да категоризираме това поколение, като „най-емоционално пазаруващото“. Тук има обаче една изненадваща черта, те пазаруват от намаления през по-голямата част от времето и на определени периоди имат отклонения с много скъпи стоки, които да им носят престиж. Естествено, това натоварва бюджета им и често се налага да им трябват пари бързо. За щастие, това е за сравнително малки суми, тоест не за жилища или автомобили.

Независимо от кое поколение сте и дали изписвате думата krediti по този начин, винаги можете да се възползвате от кредитен продукт, като кредит до заплата или да рефинансирате стар ваш кредит с нов с по-добри условия. Бързите кредити предлагат възможността за бързо справяне с финансовите проблеми и то без да е нужен превод на работна заплата или пък намиране на поръчители.