Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Няколко съвета как да управлявате дълговете си като богатите хора

Няколко съвета как да управлявате дълговете си като богатите хора

На всеки му се е случвало да чуе за някого, който е доста богат, но в същото време има и много кредити. Най-вероятно даже сте били изненадани, че даденият човек изобщо има някакви задължения, просто защото не се държи и не харчи, така сякаш изплаща вноски. Всичко това е благодарение на финансовата интелигентност на богатите хора. Нека да видим с какво се характеризира тя и как може и вие да я приложите в живота си.

За много хора изплащането на заем, може да изглежда невъзможна форма на дисциплина. Много финансови съветници посочват като приоритет да се плаща повече от дължимата вноска, за да се изплати заема по-бързо, което е метод, който също изисква огромно количество дисциплина.

Ефектът на снежната топка

Това е метафора за натрупване. Представете си, че имате един бърз кредит, по който плащате вноски 300 лв. и още един - с вноски 200 лв. Тоест, всеки месец отделяте 500 лв. от бюджета си. Когато изплатите по-малкия, този от 200 лв., е много важно да продължите да внасяте същата сума, само че вече по другия кредит. Така можете да си намалите периода на плащане на половина.

Същият ефект можете да го използвате и когато вече сте изплатили всички кредити. Съвсем спокойно можете да отделяте малка сума всеки месец, все едно още изплащате кредит, и след това да я използвате за нещо, което искате да си купите. Дори и да не ви стигне изцяло, ще се наложи да теглите бърз кредит в много по-малък размер.

Важен момент е да проверите, дали нямате такса, която да трябва да платите, когато погасявате предсрочно. Защото ако това погасяване ще доведе до повече разходи, то тогава няма смисъл от него.

Фонд спешни случаи

Богатите хора много често имат някакви запаси от спестявания. Може да не са в много големи размери, но съществуването им е факт. Добре е и вие да отделите някаква сума настрани, за да имате фонд за спешни случай. Хубаво е обаче, да не го харчите. Когато стигне някакъв адекватен размер, спрямо вашите разходи, например сметките ви за 2-3 месеца напред, да го задържите на това ниво. Ако случайно, точно тогава искате да си купите нещо, вместо да теглите от него, може да кандидатствате за бърз заем. Така хем ще имате новата придобивка, хем ще имате и пари настрани. Когато намерите добър кредит с добри условия, таксите и лихвите няма да ви притесняват като размер. За това пък вътрешното ви спокойствие, че сте финансово отговорни ще ви носи увереност.

Богатите хора не харчат за глупости

Независимо дали имат дълг и изплащат онлайн кредит, отговорните финансово хора, а вярваме, че това на практика води и до богати хора, си поставят цели и не се отклоняват от тях. Например когато решат, че искат да изплатят даден заем по-бързо, те не изхарчват парите за вноската, за да си купят нещо, което да им донесе моментна радост. Колкото и обикновено да звучи това правило, много хора не успяват да се справят с него. Точно тук е и проблема с финансовата дисциплина. Винаги трябва да си представяте основната цел, за която се борите. А тя може да е всякаква - повече придобивки, по-нова кола, ремонт на дома и тн.

Какво означава да си финансово отговорен?

Сигурно забелязахте, че на няколко пъти използвахме този термин. Това за нас не означава да си богат, а да си отговорен и разсъдлив, когато става въпрос за разходи. Старите хора имат един израз „той си прави сметката“ и макар този израз да носи нюанс на неодобрение, то всъщност това е най-важното, когато става въпрос за финанси - да си правите сметката.

Ако се чудите откъде да започнете, нашият съвет е да събирате касовите бележки и да засичате колко харчите и за какво точно. Като направите равносметка на края на месеца и ви се стори, че нещо от тези неща не е било правилно да си го купувате, тогава следващия месец не харчете пари за него. Това ще ви даде добра отправна точка на осъзнаване къде отиват парите ви и как да ги задържите при вас.