Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Високата заплата, която все не стига

Високата заплата, която все не стига

Заплатата е вид месечно възнаграждение, което освен финансова сигурност, ни дава и усещането за добре свършен труд. Много често обаче хората попадат в едни финансови капани, които ги карат да усещат, че това, което изкарват никога не е достатъчно. Макар стремежът към повече, да е чисто човешка черта, има все пак някои поведения, израз на този стремеж, които са по-скоро капан, отколкото полезен инструмент. Нека да видим защо се получава така, че хората, които имат по-високи заплата, често се нуждаят от допълнително финансиране, като пари до заплата. Изготвихме кратък материал за възможните капани, който сме убедени, че ще ви бъде от полза. Четете по-долу.

Връзката кредит висока заплата

Много финансисти използват теорията, че теглейки кредит, ние си вземаме пари от бъдещето. Колкото и романтично да звучи, реалността е, че понякога това вземането от бъдещето ни е нужно, а понякога е просто прищявка. Разликата е в причините и мотивацията. На първо място трябва да отбележим факта, че поколението, което днес е в работоспособна възраст, предимно харчи пари, за да показва статус. Това означава, че понякога желанията изпреварват паричните му постъпления. Тук се крие и причината, това поколение да не открива нищо нередно да финансира почивките и забавленията си с бързи кредити и изобщо с пари назаем. Увличайки се обаче в този механизъм на разпределяне на парите, хората стигат до една ситуация, в която имат много големи разходи само по покриването на вноските.

За това обаче не допринасят само кредитите, ами и кредитните карти, стоковите кредити, ипотеката и ако добавим и кола на изплащане и е напълно възможно всички тези разходи да надминават 50% от доходите на лицето. А когато става въпрос за човек, който получава висока заплата, той се усеща длъжен да си вдигне и стандарта на живот. Истината е, че понякога този стандарт е прекалено висок, за да го получим наведнъж, под формата на толкова много скъпи вещи.

От гледна точка на банките и на кредитните фирми, те в очите на човек с висока и стабилна заплата, виждат добър кредитополучател, който има възможност да си покрива вноските. Тези хора, често дори стигат до момент, в който си влошават ЦКР-то именно заради неумението си да си правят сметката. Високата заплата подлъгва.

Естествено, тук имат вина и маркетинговите тактики на банките. Понякога те сами предлагат кредитна карта с по-висок лимит например, защото получават данни, че лицето получава високи доходи.

Количество спестени средства

Повечето финансисти съветват да спестявате поне 10% от доходите си, когато започнете работа. Целта е когато решите да закупувате имот или да имате деца да сте подготвени финансово. Има обаче тънък момент в тази практика и той е фактът, че различните хора започват да пестят по различно време. Има хора, които теглят кредити, за да завършат образованието си, карат специализации и тн. Те не могат да отделят от доходите си за спестявания и започват да пестят на много по-късен етап. Те е необходимо да отделят много повече, когато в даден момент решат, че в бъдеще ще са им нужни парични средства. Причината е, че им остава много по-малко време до момента, в който ще са им необходими пари, с които да си купят къща или пък да пестят за деца.

Изграждане на финансов план

Безспорно семейната среда е едно от най-важните неща, които влияят в отношението на подрастващите към парите. Поколението на нашите родители много разчиташе на грижата на държавата и не намираше за нужно да се подсигури. От друга гледна точка, заради българската история и народопсихология, те нямаха и доверие на нищо друго освен на физическото събиране на пари, което както знаем от икономическа гледна точка не води до нищо добро. Сега обаче, когато това поколение е по-скоро в пенсионна възраст, те разбират, че всъщност държавата не може да им осигури животът, който са очаквали. За съжаление, това грешно възпитание са го предали на децата си, които днес се борят с реалността, повече носеща несигурност, отколкото потвърждаваща уроците на родителите им. Един от тези уроци например е това, че когато човек си намери работа, той трябва да е скромен и да си я пази, докато се пенсионира, заради това и трябва да се учи много, за да може да си намери работа.

Създаването на личен финансов план, помага да се изчистят заблужденията и хората да се доверят на собствените си усилия, за да изградят добри спестявания и кредитна история. Благодарение на планирането, те могат да контролират по-добре разходите и да си поставят цели, които впоследствие дори и да се наложи да кредитират, то няма да е пагубно за семейния бюджет, а само допълнителна помощ.