Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Как да се научим да спестяваме?

Как да се научим да спестяваме?

Всеки иска да разполага с повече пари. Често получавайки дадена сума от заплата или друг приход, тя се изплъзва толкова бързо, че почти губим представа за какво сме я изхарчили. Има все пак три начина, чрез които можем да разполагаме с достатъчно пари, ето кои са те:

  • Да ги получим, като възнаграждение за идея или труд;
  • Да ги спестим;
  • Да ги вземем назаем от приятел или фирма за бърз кредит.

Докато при първите два начина парите са ваши, то при третия, ако теглите заем, след това трябва да връщате вноски. Това никак не е лоша идея, ако практически нямате значителни спестявания и доходите ви са далеч от достатъчни, за да покрият разхода, който се е появил. Бързите кредити до заплата са създадени, за да помагат точно когато заплатата и спестовните сметки не могат. Нека да видим обаче възможно ли е да се пести дори и с малки доходи. Ето какво са открили учените за навиците на пестене. Четете по-долу.

Заделяйте суми настрани, дори и да са много малки

Много често хората решават да спестяват, отделят голяма сума, след което я изхарчват и стигат до извода, че спестяванията не са за тях. Правилният подход обаче е точно обратният, да заделяте съвсем малки суми постоянно. Отделяйте по 2 лв., по 5 лв., когато се сетите и се опитайте да бъдете последователни в усилията си. Правете го с идеята не че спестявате, а че изграждате навик. Това е много по-могъщ инструмент от самото спестяване.

След като посвикнете с това месец-два, може да преразгледате бюджета си и да прецените, дали може да заделяте повече. Ако не сте сигурни откъде да започнете или колко можете наистина да пестите, може да последвате съвета ни по-долу.

Съвет: Започнете, като спестите 1% от месечния си доход и увеличавате с 1% всеки месец.

Някои механизми за по-добро спестяване

За някои хора най-добрият начин за спестяване е да имат краткосрочни и дългосрочни цели. В идеалния случай на пестене, ще успеете да заделите сума, за да покриете разходите си за живот от 3 до 6 месеца. Така, дори и да ви застигнат непредвидени обстоятелства и разходи, ще можете да ги посрещнете леко. Важно е обаче да не посягате към спестяванията си за всяка прищявка.

Трябва да гледате на тях, като на забранени, чужди пари. Не е забранено обаче да ги използвате за целите, които сте си поставили преди да почнете да пестите. Много вероятно е именно тези цели да са ви подтикнали към тази крачка. Дори и да не разполагате с всички необходими средства, за да придобиете това, което искате, можете да кандидатствате за заем, но вече неговата сума да е далеч по-малка, защото ще имате и спестявания, с които да си помогнете.

Поставете под въпрос всичко, за което харчите

Уверете се, че покупките ви съответстват на това, което искате в живота. Ако знаете, че ваканцията е по-важна за вас от пакетите с любимите ви закуски, може би е време да намалите нежеланата храна в полза на спестяването за желаната ваканция. Всеки разход трябва да бъде добре обмислен. Можете преди да похарчите пари за нещо, да се запитате, дали то ще ви доближи до целите ви и ще ви направи по-щастливи. Ако отговорът е по-скоро не, тогава не харчете пари за тази стока. Естествено, тук изключваме битовите разходи, вноските по кредити и други подобни разходи.

Съвети за пазаруване

Един от най-ясните начини да вземете решение за покупка е да определите колко часа работа ще ви отнеме, за да си я позволите. Например, ако печелите 25 лева на час и искате да си купите чанта за 200 лв., трябва да помислите добре, дали тази чанта струва осем часа от живота ви. Също така помага да се определи гратисен период за покупки, преди да ги направите. Ако нещо струва повече от 50 лв., оставете си поне 24 часа преди наистина да го купите. През тези часове може да откриете, че всъщност не го искате чак толкова много.

Като цяло, когато сте внимателни, а не импулсивни при пазаруване, тогава спестяването става лесен и дори приятен навик. В обратната ситуация обаче води до неуспешно заделяне на пари, чувство за вина и разочарования.