Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

За какво не трябва да теглите бързи заеми

За какво не трябва да теглите бързи заеми

Бързите заеми са голямо удобство, което помага на все повече хора да разрешат различни финансови ситуации. Те служат като спасителен пояс при възникване на непредвидени разходи и ако се използват разумно, могат да спестят редица проблеми. Но има обстоятелства, при които не е препоръчително да се вземат такива. Ето в кои ситуации ви съветваме да избягвате задълженията.

Купуване на подаръци

Рождени дни, Коледа, имени дни, детски тържества и сватби - всяка година е съпътствана с безброй поводи, които повеляват да се вземе подарък. Като че ли умуването какъв да бъде подаръкът не е достатъчно стресиращо, на всичкото отгоре сумата може значително да натовари семейния бюджет, особено когато има струпване на събития. Знаем, че някои сезони предразполагат към повече харчене, какъвто е и зимата , но се опитайте да не го правите.

Ако не можете да отделите средства за така желаните подаръци, не се изхвърляйте. Помислете за нещо малко, което да не затруднява и без това сложното ви финансово състояние. Не прибягвайте до бързи заеми за подаръци.

За предпочитане е да подготвите семейството и приятелите си да нямат очаквания към вас. Просто ги уведомите предварително, че не можете да похарчите толкова пари за подаръци в този момент. По този начин ще снемете един огромен товар от плещите си, като същевременно ще спестите пари за по-важните неща.

Планиране на почивка

Много хора обичат да отскачат до любимите си места през уикенда, от една страна за да разнообразят ежедневието, от друга - за да се отдалечат от забързания ритъм на града. Други си позволяват краткосрочни ваканции до по-далечни дестинации.

Нормално е след стресиращи периоди да търсите отдих на по-спокойно място. Но ако в момента не разполагате с необходимите средства, не е удачно да вземате бърз заем, за да задоволите потребностите си.

Има едно изключение и то е ако попаднете на страхотна оферта, която ще ви спести немалко пари в дългосрочен план. Както знаете, намаленията се предлагат за ограничено време и ако в момента такава оферта не е по джоба ви, идеята за бърз кредит не би изглеждала толкова лоша.

И все пак е важно да имате предвид, че ще трябва да покриете задълженията си на падежна дата. Затова анализирайте финансовото си състояние и подходете с благоразумие към ситуацията. Ако не сте убедени, че можете да се справите, определено не трябва да вземате заеми.

Демонстриране на висок стандарт на живот

С навлизането на социалните мрежи в живота ни много неща се промениха. Вече е нормално да гледаме инфлуенсъри, които излагат живота си на показ ежедневно. Те с охота демонстрират как ползват висококачествена козметика и пазаруват в най-скъпите магазини, през уикендите са на спа, а вечерно време посещават най-добрите клубове в града.

Повлияни от желание да получат одобрение и валидация, много хора се опитват да имитират този висок стандарт на живот, като си купуват последен модел смартфон, по-мощна кола, чиято поддръжка не могат да си позволят, скъпи вечери в луксозни ресторанти и т.н.

Вземането на заем в неспирен опит да покривате тези стандарти може да доведе само до неспособност за обслужване на кредита. Помнете, че много често инфлуенсърите получават продукти и услуги безплатно с цел реклама.

Посещение на казина

За съжаление, не са малко хората, които живеят с илюзията, че хазартът може да им донесе лесни пари за кратко време. Безотговорно е да се теглят кредити за залози. Това не е инвестиция, която има възвращаемост, а рисковете многократно надхвърлят възможностите за печалба.

Изплащане на друг бърз заем

Не е препоръчително да теглите онлайн кредити или друг вид, за да покриете други краткосрочни кредити. Ако вече имате задължения към определен кредитор, най-доброто решение е да се свържете с представител на компанията и да обсъдите варианти за разсрочване на вноските. Служителите могат да ви дадат ценни съвети за това как да постъпите, за да не изпадате в дългова криза.

Подписване на договори за някаква услуга

Ако в този момент не можете да си позволите да сключите договор, свързан с финансови задължения, като телевизия и телефон, най-добре е да го оставите за близкото бъдеще, когато ще сте по-подготвени от финансова гледна точка.

Идеята на бързите заеми е да покрият основни нужди или да се разрешат спешно възникнали финансови проблеми. Става въпрос за разходи, без които не можем, като покриване на сметката за ток или ремонт на колата.

Подписването на договор за услуга за телевизия или телефон не влиза в тази категория. Да, телефоните са необходимост, но ако нямате исканата сума за сключване на договор, изчакайте докато я съберете, преди да се обвържете с още едно задължение.

В противен случай ще навлезете в цикъл, от който трудно можете да се измъкнете. Винаги подписвайте договори само и единствено ако сте уверени в способността си да плащате вноските навреме.