Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Как да се подготвим финансово за зимния сезон

Как да се подготвим финансово за зимния сезон

Заради нарастващата инфлация финансовите предизвикателства пред домакинствата стават по-големи с всяка изминала година. Обикновено най-тежкият период е отоплителният сезон. Добрата новина е, че има различни начини да се подготвим за тези месеци, за да минат те спокойно и без сътресения. По този повод искаме да ви споделим няколко съвета, които се надяваме да ви бъдат от полза.

Заменете старите електроуреди

Ако бюджетът ви го позволява, подменете старите електроуреди с по-висок клас модели, които са енергоспестяващи. Това включва бойлер, съдомиялна, пералня, хладилник и климатик. По този начин ще намалите сметките за ток в дългосрочен план, макар и първоначалната инвестиция да е по-голяма. Имайте предвид, че можете да купите уреди за домакинството с разсрочено плащане или с помощта на кредит.

Друг начин да намалите разходите у дома е да замените всички лампи с нажежаема жичка, ако все още ползвате такива, с LED технологии. Те не само че са по-издръжливи, но и значително намаляват консумацията на електроенергия. Освен това са щадящи за природата. Като цяло това е ситуация, от която всички печелят. Животът на LED крушките е десет пъти по-дълъг от този на предшествениците им, като средно те харчат около 5 вата.

Също така ви съветваме да не оставяте зарядното на телефона в контакта, когато не го ползвате. Изключвайте всички уреди, вместо да ги оставяте на стендбай. Това важи и за телевизора. Така ще спестите около десет на сто от разходите, които отделяте за ел. енергия на година. Ако живеете сами, по възможност отоплявайте само една стая от жилището.

Започнете с подаръците отрано

С изобилието си от празнични дни декември месец се нарежда на едно от челните места по утежняване на семейния бюджет. От една страна, сметките за електроенергия са значително по-високи с настъпването на отоплителния сезон. От друга страна е подготовката за новогодишните празници.

Освен за храната на трапезата, трябва да се погрижим за подаръците за цялото семейство. В дните преди Коледа отделяме немалки суми, за да зарадваме най-близките. По-често се купуват таблети, смартфони, дрехи, обувки и битова техника, което може да отвори дупка в бюджета. Според последни проучвания средно се харчат по 360 лв. за подаръци през декември.

Затова най-доброто, което можете да направите, за да не стартирате новата година на червено, е да започнете с покупката на подаръците отрано - още през октомври или ноември.

Друг съвет е да не се изхвърляте с подаръците. Помнете, че целта ви не е да демонстрирате финансовите си възможности, а да изразите любовта си с нещо малко и символично.

Направете профилактика на климатика

Преди да стартира зимния сезон, проверете климатичната система за проблеми. За тази цел трябва да извикате оторизирани специалисти, които да извършат профилактика.

Те ще инспектират вътрешното и външното тяло за неработещи части и ще направят основно почистване на целия уред. При нужда ще заредят с фреон. Оптималната работа на климатика е ключова за вашия семеен бюджет и може да ви спести много главоболия, затова не я пренебрегвайте.

Подобрете изолацията на жилището

Ако дограмата е стара, е възможно в нея да има пукнатини, които позволяват на топлия въздух да излиза навън и на студения да прониква в помещението. А това определено не е търсеният ефект. Затова е важно да вземете мерки. С няколко подръчни материала и малко средства бихте могли да уплътните прозорците и вратите, за да не се изпаряват парите ви през дограмата.

Планирайте разходите си

За да намалите разходите си, е важно да правите месечен отчет на всички харчове, както и да планирате бъдещи покупки. Първото ви помага да разберете къде отиват парите ви и къде можете да спестите, а второто - да ползвате средствата отговорно.

Препоръчително е да си правите списък за пазаруване и да се водите по него в супермаркета, вместо да пазарувате на сляпо. В противен случай рискувате да се сдобиете с много продукти, от които нямате нужда.

Преминете на друг вид отопление

По възможност използвайте алтернативи източници на отопление като слънчеви колектори, пелети, термопомпа и дърва. Методът на отопление зависи от района, в който живеете, броя на стаите, които желаете да отоплявате, както и бюджета, с който разполагате.

Понякога въпреки планирането и отговорното харчене, разходите ни изненадват. В такива случаи кредитите се явяват бърза и сигурна опция за справяне с финансовите предизвикателства, независимо от сезон