Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Кредитите онлайн се ползват все по-голямо доверие от потребителите

Кредитите онлайн се ползват все по-голямо доверие от потребителите

Ако обмисляте да вземете личен заем, може би сте забелязали, че e възможно да кандидатствате при нас и онлайн. Но можете ли да се доверите на кредитор, когато не посетите физически офис и не разговаряте на живо със служител?

Въпреки че винаги трябва да сте предпазливи при споделянето на информация онлайн, много от онлайн кредиторите са надеждни и работят в регулирана индустрия. За разлика от големите банки, онлайн кредиторите обикновено са специализирани в определен вид финансиране, като например спешни заеми, пари до заплата и др. Те работят с клиенти, които традиционните банки могат да подминат. Като кредитополучател бихте могли да се възползвате от по-достъпните онлайн кредити, ниски лихвени проценти и бърз процес на кандидатстване и финансиране.

Разлика между онлайн кредиторите и традиционните кредитори

Онлайн заемодателите обикновено са fintech компании, много от които стартираха и се разраснаха в годините след кризата от 2009 г. Някои онлайн заемодатели си партнират с банки за финансиране на заемите, докато други използват различни източници на финансиране, като например модел "peer-to-peer", който свързва инвеститори и заемополучатели.

Онлайн заемодателите на лични заеми се отличават от традиционните заемодатели по няколко начина:

· Те се фокусират върху един или два продукта. Един онлайн заемодател може да предлага само един продукт, като например бърз кредит до заплата, а не пълна гама от банкови услуги. Някои от тях обаче са се разраснали и предлагат повече от един продукт, като например кредити на вноски.

· Те автоматизират голяма част от процеса на разглеждане на заявленията и подписване на договорите. Фокусът пада върху технологиите, автоматизацията и използването на алтернативни данни. Всичко това позволява на онлайн кредиторите бързо да вземат решение, когато кандидатствате за заем. Въпреки че този метод на одобрение на заема може да изнерви някои кредитополучатели, авторитетните кредитори, като нас, могат да направят процеса безопасен и ефективен.

· Те работят с голямо разнообразие от кредитополучатели. Банките са склонни да предлагат лични заеми само на най-кредитоспособните кандидати, ако изобщо предлагат такива. Някои онлайн заемодатели работят предимно с тези, които имат отлични доходи, но други се фокусират и върху обслужването на хора с нисък кредитен рейтинг.

Онлайн заемите стават все по-популярни

Онлайн заемите са сравнително нови в сравнение с другите видове заеми и представляват малък процент от общия потребителски дълг в България. Въпреки това, личните заеми се открояват като най-бързо растящата категория дългове. Experian установи, че броят на сметките за лични заеми се е увеличил с 11% от 2018 г. до 2019 г. През 2019 г. 1 на всеки 6 човека е имал бърз кредит.

Ръстът на онлайн финтех компаниите дава на потребителите лесен достъп до лични заеми и отчасти е причина за този ръст. Много хора откриват, че могат да спестят пари, като използват спешен заем за обединяване на кредити , които са с по-висок лихвен процент или за финансиране на големи покупки.

Как да намерите надежден онлайн заемодател за личен заем

Има фирми, отпускащи кредити, които притежават физически офиси и онлайн система, точно както нас. Ние сме познати в цялата страна, но ако попаднете на компания, която е малко известна и искате да направите допълнителна проверка, можете да:

1. Потърсите новини за компанията онлайн, публикации за успехите ѝ, неуспехите или неуредените съдебни дела на компанията.

2. Прочетете онлайн отзиви. Често можете да намерите отзиви, в които се обсъждат плюсовете и минусите на различни компании. Съдържанието на ревюто може да ви помогне да вземете решение, когато избирате между кредитори със сходни оферти.

3. Попитайте приятели, роднини и колеги. Макар че вашето финансово положение може да е различно от тяхното, да попитате близките си за препоръки за компании, които са използвали и на които имат доверие, може да ви помогне да се чувствате по-комфортно. Все пак ще трябва да направите собствено проучване, за да се уверите, че компанията е стабилна.