Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Кредит без трудов договор: възможно ли е?

Кредит без трудов договор: възможно ли е?

В променящата се икономическа обстановка, някои финансисти вече намекват, че икономическите сили, доскоро определящи реда, вече не функционират по същия начин. Това може да доведе до сътресения в бюджета на всяко едно семейство. Малко по малко хората търсят по-голяма сигурност, което се проявява под много форми. Например, ограничаващото работно място вече е минус, вместо позитив. Повечето хора, освен да работят дистанционно, се опитват и да придобиват пари от няколко места, понякога те дори не са обвързани с трудови договори. Това е завидна форма на самостоятелност, която предишните поколения не са притежавали. Проблемът обаче идва при хората, които се нуждаят от кредит, защото по документи, лице без трудов договор се води безработно.

Кредитите без трудов договор са напълно възможни

Макар законодателството да е изрично в категоризацията си, едно лице, което не притежава трудов договор не означава, че не получава доходи. От гледна точка пък на кредиторите, няма никакво значение, откъде точно длъжникът ще получава доходи, стига да си покрива вноските редовно. Разбира се, стига дейността да е законна и морална.

Кандидатстването за бърз кредит за безработни при нас отнема само няколко минути. При първоначалното попълване на документи, информация дали лицето работи или не, не се изисква. На по-следващ етап обаче, някои фирми за кредити изискват трудов договор при работодател, за да си гарантират, че лицето ще е способно да върне дълга си. Това е стара практика, наблягаща на факта, че дори и лицето да загуби работата си, то ще бъде на трудовата борса и ще получава сума, която ще му позволи да не навлиза в дългова спирала.

Фирмите, които не изискват трудов договор, обръщат повече внимание на другите доходи на клиентите си. Много често това са доходи от пенсия, майчински, наеми или фрийланс работа, която е нерегистрирана като такава. Въпреки че изглеждат нестабилни, тези доходи често са по-стабилни от редовните, което веднага ги превръща в съществена част от бюджета на едно семейство или на самостоятелно живеещо лице.

Трудно ли се отпуска кредит на хора без договор?

Ако сте попаднали на правилния кредитор, отпускането на кредит, когато не притежавате трудов договор , никак не е трудно. Ще минете през обикновената процедура и ще бъдете попитани същите неща, каквито и всички останали. Някои фирми за бързи кредити предпочитат да се застраховат като поискат доказателство за някаква форма на доходи, дори и да не е трудов договор. Някои са предприели друга политика като по-високи лихви или допълнителни такси, за да се защитят от риска.

Когато уговаряте условията по кредита, винаги питайте за подобни изисквания и четете внимателно какво пише. За ваше успокоение е полезно да знаете, че няма кредитна фирма, която да желае да усложни финансовата ситуация на своите клиенти. Тяхната цел е да предоставят помощ и партньорство в замяна на лихва. Заради това и всяка фирма за бързи кредити се старае да работи с платежоспособни клиенти, които могат да плащат редовно сумите, които са изтеглили.

Финансовият свят се променя драстично. Докато преди няколко години, фирмите за бързи кредити бяха по-скоро табу, то днес повечето хора ги предпочитат пред банките. Улеснената им процедура за кандидатстване и липсата на тонове документи е нещото, което ги популяризира. На хората не им се чака и не им се вадят документи, когато знаят, че е по силата им да възстановят кредита, за който кандидатстват. Тази непоносимост се изрази в търсене на по-независими начини за финансиране и съответно нишата на небанковите финансови услуги излезе на преден план. Днес можем да заключим, че хората имат доверие в кредиторите. От другата страна и фирмите кредитори, като нас, не разочароват своите клиенти. Много често, дори изграждат лоялни програми и предлагат преференциални условия на тези, които ги потърсят за финансиране втори или трети път.