Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Мъжете или жените харчат повече

Мъжете или жените харчат повече

Двата пола действаме по различен начин, когато стане въпрос за организация и управление на парите. Макар всеки човек да има негови индивидуални особености, общите черти между половете никак не са малко. Решихме да разгледаме подробно въпроса за разликите при харченето на пари. Четете по-долу до какви заключения стигнахме.

Отношение към пазаруването

Според едно проучване на Wharton School of Business, мъжете купуват, а жените пазаруват. Жените са по-склонни да гледат на пазаруването като развлекателна дейност, докато повечето мъже просто искат да направят покупката и да излязат по-бързо от магазина. Прекарвайки повече време по магазините, жените по-лесно откриват добрите сделки. Това с пълна сила важи и при тегленето на бързи кредити. Жените като че ли са по-внимателни и проучват по-дълго време, кои оферти и условия са най-изгодни.

За какво правят разходи двата пола?

Според данните, ергените харчат повече от жените, които не са омъжени, но разликата е съвсем малка. Много важно е да се отбележи и че на световно ниво, жените изкарват по-малко пари, спрямо мъжете, което означава, че разликата може да идва и от по-високите доходи. Интересен факт е, че мъжете харчат два пъти повече за алкохол, отколкото жените. За храна разликата е около 30% повече в полза на мъжете.

Кой харчи повече за дрехи?

Колкото и да не ни се вярва, данните показват че мъжете и жените харчат една и съща сума за обувки. За дрехи обаче жените надвишават разхода на мъжете с около 20%. Освен това, жените са много по-склонни да вземат пари назаем, за да се сдобият с нова дреха. В това число се включват и заемите от бързи кредити и финансови институции.

Кой харчи повече за автомобила?

Мъжете надминават жените в тази категория, като разликата е близо 30%. В това число влиза не само купуването на автомобил, ами и неговата поддръжка и консумативи. Единствено, при застраховките, данните показват, че слабият пол е готов да подписва застраховка за два пъти по-голяма сума.

Кой харчи повече за здравеопазване?

Жените са склонни да харчат малко повече, когато стане въпрос за здраве. Това се обяснява с природата на жените, които са по-организирани и по-предпазливи. Всъщност данните показват именно това, жените плащат повече за профилактични и допълнителни прегледи, както и за хранителни добавки.

Кой харчи повече за козметика?

Тук няма да изненадаме никого, като кажем, че на първо място са жените. Разликата е малко над 150% , като в тази статистика са включени не само продуктите за баня, ами и гримовете. Има множество проучвания, които предполагат, че жените са много по-внимателни купувачи, отколкото мъжете. Спрямо данните, 71% от жените казват, че последният артикул, който са купили онлайн, е бил в разпродажба, в сравнение само с 57% от мъжете. Освен това 74% от милениалите признават, че търсят купони, отстъпки и промоции, преди да направят поръчка.

Какви са финансовите цели на двата пола?

Що се отнася до спестяването и до изкарването на пари, мъжете и жените са склонни да имат различни приоритети. Мъжете най-често гледат на спестяванията за почивка като на основната си финансова цел, последвана отблизо от изплащане на дълга по кредитната карта. Жените обаче приоритизират изплащането на кредитите и кредитните карти, спрямо останалите разходи. Както споменахме по-горе, те са и тези, които правят по-задълбочени проучвания в условията на различните видове оферти за кредити. Това ги прави по-прецизни и по-отговорни към финансовите разходи на домакинството.

Въпреки че мъжете и жените имат сходни финансови цели, има огромна разлика между това колко пари отделя всеки пол за тези цели. Мъжете отделят близо два пъти повече пари за дългосрочните си финансови цели, отколкото жените. Тук обаче трябва да споменем и че по-високата заплата при мъжете влияе на този факт. Тоест ако трябва да съпоставяме процентът от заплатата, който мъжете и жените отделят настрани, то жените са на първо място. Те заделят повече от по-ниското си трудово възнаграждение.

Изглежда, че мъжете пък проявяват по-голям интерес към инвестициите, като 70% от мъжете милениали управляват свои собствени инвестиции, спрямо 36% от жените. Поради това мъжете са склонни да се чувстват уверени във финансовите си познания и са по-отворени за рискови инвестиции. Жените са склонни да бъдат по-предпазливи, по-търпеливи и не толкова смели инвеститори. Интересното е, че докато жените са по-склонни да признаят, че знаят много малко за инвестициите, техният консервативен подход ги поставя малко по-напред от мъжете в дългосрочен план, тъй като макар да генерират по-малки печалби, те имат и по-малко загуби.