Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Кога е добра идея да теглим бърз заем?

Кога е добра идея да теглим бърз заем?

За повечето хора вземането на заем не се асоциира с нещо позитивно. Това е така, защото е още един начин да си напомним, че парите все не ни достигат или пък че има нещо, което не може да си позволим, а много искаме. Има го и момента на това, че кандидатстването е затормозяващ процес, който отнема дълго и невинаги води до така желаното одобрение от банката.

Но има и друг вид кредитиране, т.нар. бързи заеми, които стават все по-популярни у нас. Има множество причини за това, най-важната от които е, че повече хора разчупват мисленето си към процеса на взимане на заеми. От нещо негативно, бързите кредити се превръщат в полезен инструмент, благодарение на който хората могат да се справят с непредвиден проблем, или просто да направят позитивна промяна в живота си.

Добрите примери

Как може един бърз кредит да промени живота ни към по-добро? Има много примери за това как парични средства навреме могат да бъдат използвани за нещо добро:

  • Получаване на допълнително образование и квалификация;
  • Спешен ремонт на къща или автомобил;
  • Планиране на екскурзия;
  • Покриване на непредвидени сметки.

Удобството се крие в начина на получаване на бързите кредити. Вместо да чакаме одобрение от банка и да минаваме през сложен процес, фирмите за бързи кредити могат да предоставят одобрение до минути. А парите получаваме дори без да се налага да посещаваме офис. Пестим време и усилия чрез кандидатстване и одобрение изцяло онлайн, с процедура, която отнема съвсем кратко време.

Нека да разгледаме и няколко от важните принципа, които е добре да се имат предвид преди тегленето на бързи заеми.

За какво ще отидат парите?

Ако теглим заем, добре е да имаме конкретна причина да го направим. Това е въпрос, на който е добре да си отговорим преди да пристъпим към каквато и да била следваща стъпка. Всяка работа с финанси изисква сериозно обмисляне, особено когато е свързана с взимане на пари назаем.

За какво друго трябва да помислим?

Все пак е добре да помислите как тегленето на заем ще се отрази на бъдещето ни. При бързите кредити има по-малък период на връщане, понякога в рамките на месеци. Ще успеем ли да върнем тези пари навреме? Очакват ли се промени в разплащателната ни способност? Налице е нужда за такъв заем? Това са все въпроси, на които е добре да отговорим.

Нуждаем ли се от това, което искаме?

Не е вярно, че бързите кредити не изискват някакъв вид разчет на ситуацията. Само защото можем да получим парични средства под формата на бърз заем в рамките на минути, не означава, че трябва да го правим. Заедно с нарастването на бързите заеми расте и бройката на необслужени кредити, което е причина да се замислим, дали наистина ни трябват тези пари.

Принципът на необходимостта е добра отправна точка. Това, което искаме, дали ни е необходимо точно в този момент? Дали има елемент на неотложност? Дали тези пари ще покрият реална нужда или просто прищявка и желание, което сме изпитали мимолетно?

Експертите съветват внимателно да премисляме необходимостта от взимане на бърз заем. Понякога улеснените процедури са предпоставка да вземем бързи пари , от които не се нуждаем веднага, в следствие на което месечния ни бюджет при връщането им ще бъде силно отслабен. Все пак знаем, че във всеки кредит, дори за малка сума, има вграден елемент на допълнителен разход. Затова е необходимо да претегляме плюсовете и минусите по взимането на пари назаем и да преценяваме истинската необходимост пред желанията.

Как ще изплащаме заема?

Проучването на условията по връщането на кредита е от огромно значение. Дори паричните средства да са малко, трябва да преценим дали връщането им в указания срок няма да бъде проблем за нашия бюджет. Много кредитни институции са готови да ни отпуснат заем, но задълженията по връщането му се падат изцяло на нас.

Важно е да премисляме кога точно да изтеглим кредит и необходимостта за това решение. Бързите кредити предоставят лесен достъп до пари, но това не значи да се отнасяме с тях лековато и без мисъл.