Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Как така парите никога не са достатъчни?

Как така парите никога не са достатъчни?

За никого не е тайна, че пари се пестят трудно. Дори и да получавате шестцифрени доходи, това не ви гарантира, че парите ще ви стигат. Даже има известна закономерност, което обуславя нуждата от повече, без значение колко много вече имате. Ние отпускаме бързи кредити вече редица години и забелязахме тази тенденция, при хората, получаващи много добри доходи. Решихме да ви разкажем кои са причините да нямате достатъчно пари и как може да го промените. Четете по-долу.

Имате твърде много сметки и правите твърде големи разходи

Месечните повтарящи се разходи могат бързо да изхарчат бюджета ви. Разбира се, всяко домакинство има няколко основни сметки, като например за ток, наем и всички други комунални услуги. Дори и малките сметки, като например месечните разходи за стрийминг услуга, могат да се окажат огромно перо, когато се натрупат няколко на брой. За да избегнете този капан на разходите, преценявайте редовно месечните си сметки и решавайте дали наистина трябва да поддържате тази конкретна услуга. Когато се откажете от един абонамент веднага смъквате от разходите си и за следващите месеци.

Пазарувате импулсивно, емоционално и без план

Случва ли ви се често да отивате в магазина, за да купите само едно или две неща, а да се прибирате с няколко торби? Ако е така, значи пазарувате импулсивно и под влиянието на емоции. Изгодната сделка е изгодна само и единствено, ако това е нещо, от което наистина имате нужда и за което бихте платили пълната цена. Следващия път, когато ви се наложи да пазарувате нещо, вземете само толкова пари в брой, колкото да покриете покупката, и изхарчете само парите, които имате в наличност.

Харчите повече пари, отколкото печелите

Възможно е постоянно да ви се случва да намалявате или да надхвърляте бюджета си. Когато харчите повече пари, отколкото изкарвате всеки месец, рискувате да задлъжнеете. Потърсете начини да намалите разходите си, като например оцените бюджета си за хранителни стоки и сметките си за комунални услуги. И ако все още не разполагате с достатъчно средства, може би е време да помислите за намиране на работа на непълно работно време или за започване на страничен бизнес, за да генерирате допълнителни доходи за спестявания. Ако пък са ви необходими бързи пари , то можете да ни се доверите на нас и на нашите заеми.

Купувате неща, от които нямате нужда

Всички сме пазарували импулсивно и след това сме съжалявали, че сме похарчили парите. И макар че еднократната импулсивна покупка няма да ви доведе до фалит, проблемът е, че е лесно свикваме да харчим пари точно по този начин. Ако си приготвяте обяд например, вместо да ядете навън, може да си спестите няколко долара, които с течение на времето значително ще увеличат спестяванията ви.

Не плащате първо на себе си

Винаги има начини да похарчите парите си. Една често срещана грешка е, че хората никога не плащат първо на себе си. А ако все пак заделят пари за спестявания, те спестяват само сумата, която им е останала. Накратко, те плащат първо на всички останали.

Трябва да плащате първо на себе си, дори ако това са само няколко лева от всяка заплата. Вашата спестовна сметка е нещото, което ще ви спаси при спешна финансова ситуация или ще ви подкрепи при пенсиониране. Това са нещата, които имат значение в дългосрочен план, така че не забравяйте да дадете приоритет на собственото си бъдеще.

Не следите къде отиват парите ви

Имате ли чувството, че парите ви просто изчезват? Тогава е време да си направите бюджет. Прегледайте разходите си, навсякъде, където сте харчили пари, за последните три месеца, за да създадете реалистичен бюджет за това къде отиват парите ви. След като го разпишете на лист хартия, ще можете да определите областите, в които можете да намалите или да премахнете разходите си.

Безспорно, усещането, че не ни достигат парите не е приятно. Има обаче начин това да бъде минимизирано, така че не се отчайвайте излишно.