Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Как да пътувате при ограничен бюджет?

Как да пътувате при ограничен бюджет?

Обичате ли тръпката от пътуването, възможността да изследвате нови места и да се срещате с нови хора? Но как да си позволите това удоволствие, ако сте студент с ниски доходи или работите, но заплатата ви все не ви достига? Или може би имате заем и смятате, че трябва да влагате всеки един допълнителен лев за изплащане на дълга?

Всички знаем, че пътуването може да бъде скъпо, особено когато става въпрос за по-екзотична дестинация. Въпреки това, хората по целия свят продължават да се впускат във вълнуващи приключения. В една предизвикателна глобална икономическа среда само това е доказателство, че е възможно да се насладите на хубава ваканция без да харчите купища пари. Всъщност, наличието на предварително определен бюджет може да подобри почивката ви по много начини. Някои хора дори предпочитат този тип пътешествия, заради това, че насърчават креативността им.

Има много начини да пътувате с ограничен бюджет и тук ще разкрием някои от тях. Независимо дали сте студент или работещ с ниски доходи, или просто искате да оптимизирате разходите си по време на ваканция, тези съвети ще ви помогнат да се насладите максимално, без да харчите твърде много.

Изяснете приоритетите и очакванията си

Искате да отидете някъде. Но къде? С каква цел? За колко време? Превъртането на Instagram или запаметяването на мечтани дестинации е забавно… но не се настройвайте за изживяване, което не можете да си позволите.

Това не означава, че не можете да си прекарате добре, да видите и правите невероятни неща, и да създадете прекрасни спомени. Можете - дори с ограничен бюджет. Просто трябва да започнете планирането на ваканцията си с реалистични очаквания за това, какво можете и какво не можете да си позволите .

Така че, на първо място, помислете какво искате. Плаж, планина или нещо по средата? Релаксиращ уикенд или приключенско пътуване? В България или в чужбина? След като разберете какъв вид ваканция искате, можете да започнете да задавате очаквания и да правите проучвания.

Ако сте избрали луксозна плажна дестинация, не е нужно да харчите куп пари за двуседмичен престой. Потърсете начини да се насладите на това фантастично изживяване без високите разходи. Вашата изискана ваканция не е задължително да включва 5-звездно настаняване и хранене в луксозни ресторанти всяка вечер. Вместо това, изберете 2 по-хубави заведения, където да хапнете няколко пъти. Потърсете по-бюджетно жилище, купете си бутилка шампанско и хубаво сирене, и им се насладете докато си почивате в стаята.

Най-важното, е да планирате ваканцията за себе си. Не се фокусирайте върху това, което може да изглежда добре за другите или това, което изглежда завидно в социалните мрежи. Избягвайте да си създавате твърде високи очаквания, въз основа на внимателно подбраните и често преувеличени версии, които виждате онлайн.

Пътувайте извън сезона

Пътуването извън сезона може да ви спести доста пари от самолетни билети, настаняване, вземане на кола под наем и т. н. Тъй като търсенето по това време е по-малко, хотелите и авиокомпаниите често намаляват цените, за да запълнят местата си. Според GoBankingRates (популярен уебсайт за лични финанси), можете да спестите от 20 до 60%, като пътувате извън сезона. Това не са никак малко пари.

Разбира се, пътуването извън сезона има и своите недостатъци. Ако имате деца в училищна възраст, например, може да е трудно да пътувате извън лятото или училищните ваканции – периоди, в които цените на билетите и хотелите са най-скъпи. В такъв случай, може просто да изберете по-кратки пътувания или да изберете не чак толкова популярна дестинация. Освен това, вместо да отсядате в хотел, помислете за по-бюджетни места за настаняване. Има доста онлайн платформи, където може да намерите ваканционни жилища под наем на по-достъпни цени.

Отидете на гости на ваш приятел

Имате ли приятели, които живеят в друг град или в друга държава? Защо просто не ги попитате, дали може да останете при тях за няколко дни? Така не само ще си спестите пари от нощувки, но и ще имате възможност да прекарате време с близки хора. Това може да направи вашето пътуване още по-приятно и запомнящо се. Да не говорим, че вашият приятел може да ви препоръча места и атракции, които туристите често пропускат.

Изберете близки до дома ви дестинации

Кой казва, че трябва да отидете далеч, за да имате пълноценно пътуване? Вероятно има десетки, може би стотици места наблизо, на които никога не сте били. Може да посетите съседен град или да отидете на поход в планината. Ако сте любител на историята и културата, проучете за някои близки до вас паметници и музеи.

Ако сте любители на природата, опитайте да откриете близки паркове, езера или планински местности. Пътуването до такива места не само ще ви даде възможност да се насладите на красотата на природата, но и да се отпуснете в спокойна обстановка, далеч от градската суета.

Разумно ли е да вземете кредит за пътуване?

Вероятно, повечето хора ще ви кажат, че това не е добра идея. Истината е, че всичко зависи от конкретната ситуация.

Ако сте безработни и нямате редовни доходи, то тегленето на кредит за почивка може би не е най-разумното решение. От друга страна, ако имате стабилна и постоянна работа, от която печелите достатъчно, за да може да изплатите задължението си навреме, то тогава нищо не ви пречи да реализирате мечтата си за пътуване с помощта на кредит.

Разбира се, да изтеглите 10000 лв., за да отидете на Малдивите, не е най-разумното нещо, което да направите. Заемането на малка сума пари обаче, нещо от порядъка на 500 или 1000 лв., вероятно няма да засегне значително финансовото ви състояние в дългосрочен план.