Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Как да спрем да харчим безразсъдно?

Как да спрем да харчим безразсъдно?

Когато някой друг ни контролира парите и най-дългият период, в който трябва да си разпределим джобните е 1-2 дни, е изключително лесно да се справим. Какво обаче става, ако получавайки заплата си я изхарчим за 2 дни, а до аванса има още 2 седмици? Напълно вярно е, че финансовата грамотност се учи още в училище, но дори и да сте я пропуснали, не се страхувайте, ще ви дадем някои насоки как по-лесно да се справяте с безразсъдното пазаруване.

Имате ли необходимост да виждате количката ви пълна с покупки?

За съжаление, придобиването на нови неща, което излиза извън контрол, може да се категоризира и като пристрастяване. Ще осъзнаете, дали имате реален проблем, когато започнете да изпитвате вина или срам от това, че не сте си купили нищо или че сте си купили твърде малко неща. Няма да ви залъгваме, всички маркетингови инструменти днешно време се опитват да ви накарат да купувате, така че трябва да може да казвате „Не“, когато нямате нужда от даден продукт.

Ако ви се е случвало да пазарувате, с ясното съзнание, че харчите пари излишно, но не се успявате да спрете, е добра идея да започнете да си налагате дисциплина. Това няма да е лесно, но в същото време ще ви е изключително полезно.

Има вариант, в който вие не обичате да пазарувате, просто са ви необходими много стоки. Това обаче важи само за стоките от първа необходимост, така че не го използвахте за оправдание. Ако сте в такава ситуация и не ви достигат парите, винаги можете да ни потърсите нас за бърз заем до заплата, който да ви помогне да напазарувате и да си осигурите всичко нужно.

Проследете си разходите през деня

Сметнете с колко пари излизате сутрин от у вас и с колко се връщате. Ако ви е необходимо, съберете си касовите бележки и сметнете всичко, което сте похарчили за храна, цигари, кафета и т.н. Когато видите сумата и тя не ви устройва, вижте дали не можете да я намалите. Например, да си правите първото кафе за деня във вас, да си приготвяте храна за обед от вкъщи и т.н. Следващата ви стъпка е да си развалите парите, ако са на по-едри банкноти и да вземате навън с вас само толкова колкото ще похарчите. Оставете вкъщи и дебитните и кредитните карти.

Не са малко хората, които не си следят дневните разходи и си изхарчват парите без реално да осъзнават къде са отишли. Това е един много популярен капан, който ние наричаме „капана на кафетата“. За да не попадате в него, последвайте горните ни съвети.

По-добре плащай на ръка, ако имаш проблем с харченето

Безспорно, банковите карти са огромно удобство. Те ни позволяват да харчим обаче без реално да виждаме парите и това може да ни подведе. За съжаление, чисто човешко е желанието да докоснем нещо, за да повярваме в него, и това се случва и с парите. Според проучвания по-лесно ни е да платим по-голяма сума, ако я платим с карта, отколкото в брой. Вземаме бързо решението, бързо слайдваме картата и все едно нищо не се е случило. Когато обаче плащаме в кеш и видим как даваме физически парите, както и забележим колко остават, като махнем сумата от портфейла ни, това ни кара да сме по-умерени и по-разумни. Винаги когато имате възможност, плащайте в брой.

Опитайте се да не поддържате социални контакти на основата на пари

Това е житейски капан, в който влизат и мъже и жени. Не са малко хората, които искат да зарадват приятелите си, като ги почерпят и в това няма нищо лошо. Лошото идва, когато това се случва твърде често и с твърде много разходи. Ако дадени социални отношения се градят само върху това, замислете се, имате ли нужда наистина от тях.