Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Как да намалите сметките за ток

Как да намалите сметките за ток

Днес ще си поговорим за това как да съкратите разходите за електроенергия у дома. Като се има предвид високата инфлация от последните години, все повече домакинства търсят начини да свият потреблението си на битови услуги и да управляват парите си по-разумно . Затова ви предлагаме няколко съвета, с които да намалите сметките за ток.

Преминете на енергоспестяващи крушки

Крушките с нажежаема жичка все по-рядко се срещат на пазара, тъй като тенденцията е да се премине изцяло към светодиоди. Ако обаче вие все още използвате старите видове крушки, ви съветваме да ги подмените с енергоспестяващи такива. Макар и да изглежда като малка промяна, уверяваме ви, тя би могла да намали сметката ви за ток осезаемо в дългосрочен план. Самата замяна на крушки няма да ви излезе много скъпо, тъй като LED осветлението е сравнително достъпно, въпреки че - няма да ви лъжем - цената му е по-висока от тази на лампите с нажежаема жичка.

Предимството на светодиодите е, че имат дълъг гаранционен срок от 2-3 години и не изгарят като предшествениците им. Жизненият им цикъл е 5-6 години в зависимост от това колко често се ползват. Има различни видове цветове, с които може да експериментирате. Например ако искате дневна светлина, трябва да търсите модел, излъчващ студена бяла светлина. Това обикновено са крушки над 4000 келвина, но в помещения като банята например 3500 келвина са напълно достатъчни.

За сметка на това, класическата крушка с нажежаема жичка отделя повече топлина, отколкото светлина, което съответно консумира повече електроенергия. Ако трябва да говорим в цифри, ще кажем, че приблизително 95% от изразходваната енергия на един такъв модел се отделя като топлина.

Изключвайте уредите, когато не ги ползвате

Винаги изключвайте уредите и различните устройства, които не ползвате в момента. Звучи логично, но колко често го правите всъщност? На пръв поглед не изглежда, че зарядното на телефона консумира много енергия. Но когато това се повтаря във времето като ежемесечен разход, може да се окаже, че за една година консумираната енергия не е оправдана. Ако всеки месец спестявате по 5% от сметките за ток, заделената сума пари в дългосрочен план ще си заслужава. Същото важи за всички останали зарядни, микровълновата печка, телевизорът, кафемашината и други електроуреди.

Перете на по-ниски градуси

Друг начин да намалите сметките за ток е като избирате опцията за „икономично“ пране. Това означава да перете на по-ниски градуси. Много модели имат отделен режим, наречен Eco, който е специално предвиден за това. Истината е, че пералнята изразходва голяма част от електроенергията за стопляне на водата. Това значи, че ако намалите градусите, уредът ще консумира по-малко енергия. Имайте предвид, че повечето препарати за пране днес са пригодени за студено пране, така че няма нужда да се притеснявате, че дрехите ви ще останат мръсни.

Вземете нови кухненски уреди

Няма съмнение, че уредите от висок клас помагат да се намали сметката за ток. Те са специално проектирани да работят оптимално с нисък разход на енергия. Най-използвани са готварската печка, хладилникът и съдомиялната, така че ако вашите са стари, би било добре да ги подмените с по-енергоспестяващи модели. Трябва да се целите в енергиен клас А, тъй като той е най-високият.

Въпреки че една такава покупка изисква немалка сума пари, инвестицията ви ще се възвърне с времето в по-малки сметки за ток. Като цяло можете да спестите до 30% от електроенергията, която обикновено изразходвате на месечна база, а това не е малко. Освен това уредите ще имат по-дълъг живот, което означава, че няма да се налага да ги сменяте през 2-3 години заради неизправности. Ремонтите не са евтини, а понякога цената им може да надхвърли цената на един нов уред, затова невинаги си заслужава да тръгнете по този път.

Помислете за климатик от висок клас

Тази тема изисква отделна секция, защото климатикът е електроуред, който може значително да увеличи сметката за ток, особено през отоплителния сезон. Затова е важно да му отделите специално внимание. Ако климатичната система, която ползвате, е от нисък клас, това определено се отразява върху количеството електроенергия, което вашето домакинство потребява.

Старите модели са по-малко енергийно ефективни, не успяват да поддържат желаната температура и като цяло по-лесно дават дефекти. Те също така не пречистват въздуха както уредите от клас А. Освен това могат да бъдат доста шумни и да създават някои неудобства за цялото семейство. Препоръчваме ви да се насочите към производители, които са се доказали във времето като надеждни, издръжливи и качествени.

Даваме си сметка, че една такава покупка не е по джоба на всеки. Затова ви съветваме малко по малко да обновявате уредите у дома, вместо да вземете всички наведнъж. Също така можете да изтеглите бърз кредит, за да покриете част от сумата, като по този начин няма да подлагате бюджета си на изпитание.