Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Какво представлява един финансов план?

Какво представлява един финансов план?

Мъдрите хора казват, че съзнанието ни може да бъде оприличено на маймунка, която скача от клон на клон. Мислите ни се променят страшно бързо всяка секунда. Същото се случва и с нуждата и мотивацията ни за пестене, харчене и изкарване на пари. Безспорно има цели индустрии, които се стремят да ни принудят да си изхарчим парите при тях. Голяма част от маркетинговите похвати са насочени към увеличаване на продажбите, например. Това е възможно само когато аудиторията плаща за придобиването на продукта или услугата. В този ред на мисли, всички потребители са от другата страна на монетата и трябва да имат сериозен финансов план, как да издържат на изкушения, за да не си похарчат всичките пари, подведени от дадена реклама или промоция. Когато се случи нещо неочаквано, като ремонт например, винаги може да изтеглите онлайн кредит, с който да покриете разхода. Това обаче трябва да е сериозно обмислено финансово решение, а не импулсивно кандидатстване за покупка на нещо, което реално не ви е необходимо.

Какво представлява един финансов план?

Можем да използваме сложни думи, за да обясним колко е важно винаги да имате план за парите, с които разполагате, но така едва ли ще ви убедим в правотата ни. Най-важното нещо, което трябва да направите е да сте наясно с две неща:

· постоянните ви приходи,

· максималният размер разходи.

Само по този начин ще бъдете подготвени, дори и за неочаквани събития и ще можете да ги посрещнете финансово. Финансовият ви план трябва да е дългосрочен и да определите цели, към които да се стремите. Например, ако искате да си купите кола или пък да изплатите вече изтеглен кредит, то тогава към разходите, добавете и процент за пестене. Така може да внасяте редовно по-голяма сума, отколкото е вноската по заема или да ги заделяте за желаната покупка. Никога не пропускайте да си определите цели. Те са важна част от мотивацията ви за работа и за постижения.

Дори и да мислите, че колкото и да спестите, сумата няма да ви бъде достатъчна, то винаги може да кандидатствате за бърз кредит онлайн. Това е добро решение, обаче трябва да знаете, че парите от всеки заем, трябва да бъдат върнати в срок. Той може да варира, но най-често сроковете са кратки в рамките на един или няколко месеца.

Ако си поставяте дългосрочни цели, добре обмислете какви ще са разходите ви в бъдеще. Освен това, спрямо годините ви, не е никак лоша идея, да помислите и за малко повече сигурност, когато остареете.

Добрият финансов план винаги включва и отделени пари за пенсионно осигуряване

Колкото и да не ни се иска да го признаем, времето си тече и рано или късно ще трябва да помислим и за пенсионирането ни. Тогава е напълно възможно, доходите да не ни достигат и да не можем да покриваме спешните разходи с кредит, защото след това няма да има как да ги възстановим. Поради тази причина, винаги е добра идея, да влагате регулярно малки суми, които да ви остават за в бъдеще. Както са казали старите хора: „Капка по капка вир става“.

Колкото по-късно се сетим, да започнем да спестяваме, толкова по-малка сума най-вероятно ще съберем. Най-често това се случва, по време на създаване на семейство. Когато се появи идеята за децата, инстинктивно започваме да мислим за дългосрочното бъдеще. Високата заплата със сигурност ще улесни пестенето на пари, но финансовата дисциплина и план, ще помогнат много повече. Дори и да получавате ниски доходи, когато сте дисциплинирани и отговорни, ще можете да заделите сума, която да ви е от полза. Тогава няма да сте податливи на маркетинговите похвати на брандовете продукти и услуги и ще можете да се фокусирате върху вашите цели и таргети.