Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Трябва ли да се доверите на фирмата за бързи кредити за финансови съвети?

Трябва ли да се доверите на фирмата за бързи кредити за финансови съвети?

Не са малко хората, които са на мнение, че банките и фирмите за бързи кредити са лоши финансови съветници. Но не лоши, като некомпетентни, а лоши като предубедени и умишлено целящи да заблудят клиентите си. Истината е, че в това твърдение няма никакъв смисъл и ние като специалисти в областта на бързите кредити, ще ви разкажем защо финансовите съвети от фирмите за бързи кредити не са за изпускане. За никого не е тайна, че целият кредитен сектор се слави с лошо име, заради последствията, ако дадено лице не може да си изплаща вноските по заема и на база на това, се е формирало обществено мнение. Нека да разгледаме обаче въпроса в детайли.

Как функционират фирмите за бързи кредити?

За да разберете, че няма причина за целия този страх от заблуждение, може би първо трябва да обърнем внимание, на фактите. Банките и фирмите за бързи кредити не се издържат от непокритите кредити. Точно обратното, за тях, всеки невърнат кредит означава по-малко печалба от лихви и такси. Когато дадено лице кандидатства за кредит, то кредитната институция очаква от него, че в продължение на целия срок на заема, това лице ще носи постоянен приход под формата на изплатена лихва и такса. Ако обаче лицето получи финансови затруднения и не може да плати сумата по кредита , дори и главницата, тогава кредитната фирма е на загуба.

Горното обяснение на практика означава, че няма фирма за бързи кредити, която да иска да отпусне заем на лице, което със сигурност няма да може да си върне кредита. Няма фирма в модерния свят, която да иска да се доведе до фалит.

Откъде тръгват митовете?

Откъде се е зародил целия страх тогава? Много дълго време е имало фирми за кредити, които не са били държавно регулирани и са спекулирали с финансовата ситуация на клиентите си. Това е оставило следа в реномето на кредитните фирми и мерките, които предприемат при непокрит заем. Днес обаче всяка една фирма на българския пазар, отпускаща кредити, е регистрирана и нейната дейност е регламентирана от държавата и законите. За съжаление обаче има още много време, докато се изчисти напълно реномето на бранша.

Отпускането на кредит не е субективно решение

Не е тайна, че голяма част от хората остават с убеждението, че фирмите вземат решения случайно, дали да отпуснат на някого кредит или не. Истината е, че има спуснати от Органа за финансов надзор указания, които трябва да се следват и фирмите, отпускащи кредити го правят стриктно. Тоест, много рядко фирма за кредити може да вземе решение, което не е регламентирано.

Ако дадено лице е одобрено за кредит, това означава, че отговаря на изискванията и ще може в бъдеще да покрива вноските по изтегления кредит. Това означава, че вноската няма да надвишава 40% от приходите му. Това важи и за общата сума от всички кредити, които лицето притежава. Сумата на месечните вноски не трябва да минава тези 40%.

Да послушате ли финансовите съвети на фирма за бързи кредити?

Абсолютно да. Фирмите за бързи кредити имат добър поглед върху икономическата обстановка в страната. Те знаят колко е търсенето на кредити, знаят и дали хората като цяло с влошена кредитна история се увеличават или намаляват, могат да съдят и по върнатите или невърнатите вноски, така че техният поглед включва огромна картина. Както споменахме по-горе, фирмите за бързи кредити нямат изгодата да ви отпуснат кредит, ако изглежда така, все едно че няма да успявате да покривате вноските. Ако от фирмата за бързи кредити са ви отказали заем, най-вероятно трябва да направите внимателна оценка на приходите и разходите ви и да потърсите допълнителни приходи, с които да покриете спешния разход, който ви е застигнал и заради който ви е бил необходим кредит.