Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Кои са признаците, че попадаме в дългов капан

Кои са признаците, че попадаме в дългов капан

Попадането в дългов капан е сериозен проблем и за съжаление повечето от кредитополучателите дори не осъзнават, че са в такъв. Но за да бъде финансово адекватен, човек трябва да знае кои са признаците, които показват, че попада в дългов капан. Има дори някои грешки при консолидирането на дълг, които задължително трябва да се избягват.

Дълговата спирала може да се окаже опасна, защото остава незабелязана, докато човек не влезе в нея. Хората са принудени от обстоятелствата да търсят нов заем, за да погасят предишните . Ще ви разкажем кои са често срещаните причини, които могат да доведат до дългов капан и как никога да не ги срещате в живота си. Нека да започваме.

Най-чести причини, които могат да доведат до непосилен дълг

Не откриване на първопричината за това как сте попаднали в него

Консолидирането на дълг е едно от решенията за излизане от проблем с дълг. Но ако не се притеснявате да откриете първопричината за това, може да не успеете да прекратите този процес. Освен това, познаването на точната причина за получаване на дълга може да ви помогне да промените някои от навиците си за харчене. Така че, за да се измъкнете от дълговата спирала, най-доброто нещо, което можете да направите, е да коригирате причината да влезете в нея на първо място.

Как да коригирате причината за попадане в дългов капан?

1. Прегледайте месечните си разходи, вашите сметки, извлечения от кредитни карти, разписки и т.н.

2. Получете разбивка на разходите си, за да разберете къде отива по-голямата част от доходите ви

3. След като идентифицирате причината, направете бюджет за разходите си за следващия месец и го спазвайте стриктно.

4. Проверявайте използването на кредитната си карта

Най-лесно се влиза в дългове по кредитни карти. Това е така, защото идват с огромни оферти и повечето хора се включват лесно и без много да мислят. Но едно от важните неща, които трябва да знаете тук, е че лихвата, начислена по кредитни карти, е много висока и варира от 16 до 32 % годишно. Така че, когато използвате кредитната си карта, е необходимо да я следите. Второто важно нещо, което трябва да направите, е да плащате навреме сметките на кредитната карта. Плащането на сметки за кредитна карта след безлихвения период може да наложи лихва върху вашите употреби, а забавените плащания могат да доведат до налагане на тежки санкции.

· Не използвайте кредитната си карта, ако не сте сигурни в изплащането.

· Бъдете навременни с плащането на сметката за кредитна карта, опитайте се да изчистите цялата сметка в безлихвен период. Ако не е пълен, платете минималната сума.

· Ако сте шопинголик и се изкушавате от атрактивните оферти, избягвайте да използвате кредитна карта за пазаруване.

Имайте план за погасяване, преди да вземете заем

Въпреки че кредитните карти изглеждат примамливи, все пак преди да ги вземете, е много важно да имате стратегия за погасяване. Не забравяйте, че вземането на бързи пари в повечето случай е много по-изгодно, отколкото използването на кредитна карта. На първо място, трябва да отбележим, че се взема заем само според погасителната способност на лицето. Освен това на заемите като цяло се гледа по-сериозно, отколкото на още една карта, която да ви стои в портмонето.

Хубаво е ако сте решили да теглите заем, да имате стратегия за най-лошия случай (в случай, че нямате доходи) и не можете да покривате вноските си в онзи размер, в който сте го договорили в първия момент.

Бързайки да вземат заем, много хора кандидатстват за всеки от тях, който им се предложи първоначално. Това е огромна грешка и може да доведе до сериозен дългов капан. Така че, когато разберете, че имате нужда от заем, първата ви стъпка трябва да бъде да проучите условията на пазара точно в този момент, за да не се съгласите на условия, които няма да са изгодни.

  • Анализирайте изисквания, които имате;
  • Проучете добре на пазара;

· Вземете заема, който най-добре отговаря на вашите изисквания;

· Не превишавайте капацитета си за вземане на заеми;

· Не пропускайте никое от плащането.

Най-важното от всичко е да избягвате да търсите нов заем, за да платите съществуващия. Това е допустимо само и единствено, когато условията по новия са двойно по-добри от условията по стария.