Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Промените, които предстоят от финансова гледна точка

Промените, които предстоят от финансова гледна точка

През изминалата година България се изправи пред редица неочаквани събития. Една част от тях засегнаха външнотърговските ѝ сделки, икономическата стабилност, постъпленията от износ, търсенето на определени стоки за внос и тн. След краят на година съвсем спокойно можем да отчетем промените на енергийно ниво, увеличените цени на тока, на някои суровини и естествено, засягащата всички живеещи в страната, нарастваща инфлация.

Специалистите твърдят, че потребителската кошница за четиричленно семейство се е оскъпила двойно през изминалата година. Разбира се, една част от тази инфлация е изкуствена и с времето ще затихне, стига правителството да предприеме правилните механизми. Спрямо икономическата теория, те не никак малко, но трябва да бъдат предприети от ниво правителство, а не от ниво БНБ, която в този случай е безсилна. На първо място това би трябвало да са облекчение за домакинствата, които имат финансови проблеми целогодишно. Няма смисъл от механизми, които помагат на цялото население, защото крайната цел на инструментите за потушаване на инфлацията е свиване на потреблението и когато се предложат на всички дадени облекчение, те всъщност насърчават потреблението, а него свиват. Въпрос на адекватност и последователна политика е внедряването на такива икономически инструменти, които да дадат спокойствие на най-уязвимите групи, като социално слаби семейства, такива, които по една или по друга причина са извън пазара на труда и тн.

Ако инфлацията не се охлади, много вероятно е на финансовите пазари да се получат смущения. В най-крайният вариант това изглежда като фалиране на банки. В най-добрият - като увеличаване на лихвите. За последната година, увеличенията в България, бяха по-скоро минимални. Ние следваме политиките на ЕЦБ, но с някакъв времеви интервал. От тяхна страна увеличенията на лихвите са планирани да бъдат съвсем малки и на периоди от време, като първите бяха края на годината.

Фирмите за бързи кредити обаче не се влияят от тези увеличения, за разлика от търговските банки, които задължително променят условията си. Това може би и е една от най-добрите страни на бързите кредити, защото в несигурни времена, те остават стабилни. Техните условия по кредитите зависят от пазара и от търсенето, а не в такава степен от политиката на Европейската Централна Банка. Заради това и много рядко ще видите, във времена на финансови кризи, да има фирми за бързи кредити, които да фалират. Това се случва предимно с банките, които са били повлечени от различни сложни финансови политики и активите им са станали с по-ниска стойност, отколкото задълженията им.

Какво означа всичко това за едно домакинство, което има кредит?

Каквото и да се случва на световната икономическа сцена, най-често това ни засяга, само когато не успеем да покрием кредитите си или да платим месечните разходи. Напълно вероятно е инфлацията да забави своя темп на развитие и домакинствата да си поемат въздух. Важно е обаче кредитите да продължат да бъдат покривани. Домакинствата, които не успяват да покрият вноските си ще бъдат насочвани към рефинансиране на кредитите и нови погасителни планове.

От гледна точка на несигурността в икономическата сфера, все повече хора ще се насочват именно към бързите кредити, вместо към банките. Като добавим и улеснената процедура по отпускане, както и факта, че бързите кредити все пак са регулирани от държавата и предлагат високо ниво на сигурност, това на практика означава, че напълно вероятно е нарастването на отпуснатите спешни заеми да е значително.

Много малко домакинства се интересуват откъде точно теглят спешни пари. Важното при повечето е условията да са добри и да покриването на вноските, да не затруднява твърде много семейния бюджет. Най-честата практика е да не се допуска една вноска по кредит, да бъде повече от 30-40% от месечните приходи. Това е горния таван, така че всичко, което е по-малко от тези проценти е напълно приемливо.