Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Прогнозите са само за половин процент увеличение на лихвите

Прогнозите са само за половин процент увеличение на лихвите

За никого не е тайна, че финансистите имаха различни предположения какви ще са лихвите по кредитите до края на годината. Промените от Европейската Централна Банка бяха очаквани, но въпреки това спекулациите за влиянието им върху българската икономика, се различаваха драстично. Съвсем скоро стана ясно обаче, че увеличение по лихвите няма да има до края на годината, в размер по-голям от половин процент. През следващите няколко месеца ще можем да се отпуснем и да сме спокойни, че драстични увеличения няма да последват.

Без значение, дали вече имате бърз кредит или тепърва ще теглите такъв, лихвата ви няма да нарасне. Повечето хора изпитват истински ужас, като си помислят, че лихвите са нещо променливо. Истината е обаче, че те растат драстично в много специфични ситуации. Ако вземем пример от 2009 г., то тогава стартовото повишение беше от база 5%. Лихвите започнаха да се качват от тези 5% нагоре. Днес базата е много по-ниска и заради това увеличенията са съвсем леки.

ЕЦБ повиши нивата, с оглед на това, да не се стига до рецесия. Вярно е, че има планове за поетапно въвеждане на още увеличения, но това няма да се отрази пряко в страната. Естествено, ЕЦБ се съобразява с ФЕД, защото по този начин се бори инфлацията.

Каква е връзката между централните банки и инфлацията?

Икономиката не е магия, зад всяко нещо, което обществото усеща като промяна стои ясна причина. Освен това икономиките се развиват по един и същи начин, когато са поставени пред едни и същи условия. Дебелите книги твърдят, че когато има наличие на инфлация, без значение от причините за нейната поява, съществуват няколко механизма за нейното ограничаване. Определено най-голям ефект може да постигне Централната банка на страната и нейните инструменти.

В България обаче Централната банка е с ограничени правомощия, защото валутният ни курс е фиксиран преди повече от 20 години. Това на практика означава, че ако в Англия могат да се печатат пари, когато са необходими, това тук не е възможно. Следователно, БНБ не може да постави и различен лихвен процент. Има ли обаче инструмент, който все пак нашата централна банка може да използва?

За тези от вас, които не са запознати, Централната банка представлява нещо като майката на търговските банките и не работи с крайни клиенти. Тя обаче задължава всички търговски банки, опериращи на територията на страната, да имат дял, който да ги подсигури, ако нещо се обърка. У нас, този дял е в размер на 10%, докато в другите страни от ЕС е 1%. Следователно и това е нещо, което едва ли ще се увеличи повече.

Както може би забелязвате, досега споменавахме търговските банки, но нищо не споменахме за фирмите за бързи кредити. Според българското законодателство, всички законно опериращи кредитни институции са под контрола на БНБ. Тоест тяхната дейност е регулирана и контролирана точно по същия начин, по който и банките.

Ниски лихви по кредитите

Въпреки че инфлацията рано или късно ще наложи промени по лихвите, те няма да са следващите месеци. Поне до началото на 2023 година можем да разчитаме, че лихвите по кредитите ще останат същите. Ако сте планирали ремонт или голяма покупка, съвет от нас е да си осигурите финансиране сега. По този начин, дори и да има увеличение на по-късен етап, то няма да засегне условията по кредита, който най-вероятно даже вече ще сте върнали. Не отлагайте до последната секунда, за да не изтървете златния момент. От друга страна, нашите кредити до заплата се отпускат за изключително кратки срокове и можете да свършите всичко за нула време и да възстановите сумата след един месец. Така няма да се налага да плащате вноски следващите няколко месеца и да се притеснявате излишно за икономическата ситуация в страната. В крайна сметка, ние като фирма за бързи кредити, сме насреща, да ви ударим рамо в трудни за вас времена.