Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Лесно ли е да бъдем независими от финансова гледна точка

Лесно ли е да бъдем независими от финансова гледна точка

Финансовата независимост е мечта, която много от нас се стремят да постигнат. Способността да живеем живота според собствените си условия, без да се тревожим за пари, е цел, която изглежда непостижима за повечето. Но наистина ли е толкова трудно да се постигне?

Тук ще проучим какво означава финансова независимост и какво е необходимо, за да я постигнем. Ще разгледаме и каква е ролята на бързите заеми в преследването на финансова независимост и как те могат да помогнат на вашия напредък.

Какво означава да си финансово независим?

Да бъдеш финансово независим означава, че имаш достатъчно доходи, за да поддържаш начина си на живот, без да се налага да разчиташ на нечия финансова помощ. Това означава, че имате достатъчно спестени пари, за да покриете вашите разходи и можете да живеете комфортно, без да се притеснявате кога ще получите следващата си заплата.

Тук обаче, е важно да се отбележи, че финансовата независимост може да означава различни неща за различните хора. За някои това е да имат достатъчно пари, за да се пенсионират рано, да пътуват по света или да преследват своя страст, без да се притесняват за цената. За други, това може да означава да имат способността да преодоляват неочаквани финансови трудности, като загуба на работа или спешни медицински разходи, без да се налага да разчитат на чужда помощ.

Колко пари са ни необходими за финансова независимост?

Това е изключително сложен въпрос, защото отговорът му не е еднакъв за всички. На първо място има значение колко разходи прави даден човек, както и доходите, които идват в месечния му бюджет. За някои това са няколко хиляди лева, а за други няколкостотин. Освен това е от голямо значение с какво се издържа човек и къде живее. Разходите в малък град са много по-малки, докато тези в голям могат да достигнат до 2-3 хиляди лева само за основните неща, като наем, сметки и разходи за храна.

Освен това, съществуват и различни видове финансова независимост. Понякога, за да сме независими не ни достигат доходи в последната седмица от месеца, точно преди заплата. А понякога не ни достигат през целия месец. Естествено, на хората, които не им достигат през целия месец трябва да се обърне специално внимание на начина им на изготвяне на семейния бюджет, защото явно нещо не е достатъчно добре преценено.

Какъв е пътят към финансовата независимост?

Постигането на финансова независимост изисква внимателно финансово планиране и дисциплина. Това включва създаване и спазване на бюджет, спестяване и инвестиране, избягване на дългове или бързото им изплащане, и вземане на мъдри финансови решения. Може да отнеме години упорит труд и жертви, но наградата е свободата и спокойствието, които идват с финансовата стабилност.

Много важна особеност е, как харчи пари даден човек, както и дали има допълнителни разходи като кредити, ипотека и други. Всеки един кредит или кредитна карта се счита за допълнителен разход. Съществуват хора, получаващи големи заплати, но въпреки това трудно справящи се с месечните разходи, именно защото кредитите и кредитните им карти са твърде много.

При бързите кредити и изобщо формите на кредитиране, най-разумно е да бъдат пресметнати по такъв начин, че да заемат до 30% от доходите. В противен случай ще натоварят семейния бюджет твърде много и е напълно възможно човек да се нуждае от още един кредит, за да изкара спокойно месеца.

За да постигнете пълна финансова независимост най-общо казано, ще са ви необходими доходи поне 3 пъти по-големи от разходите ви през месеца. Естествено, тук трябва да направим и уточнението, че разходите трябва да останат непроменени, а не да нарастват правопропорционално на доходите. Ако това се случи, ще имате нуждата от по-високи доходи, за да поддържате финансовата си независимост.

Каква е ролята на бързите кредити в преследването на финансова независимост?

Бързите кредити могат да ви помогнат да постигнете финансова независимост по няколко начина. Те например, могат да бъдат идеалното решение за покриване на неочаквани разходи. Дори и да имате добре планиран бюджет, все още могат да възникнат неочаквани разходи. Бързите заеми могат да ви помогнат да покриете тези разходи, като ремонт на кола или медицински разходи, без да провалят финансовите ви цели. По този начин, няма да се налага да „дърпате” от вашите спестявания или инвестиции, което може да забави напредъка ви към финансова независимост.

Бързите кредити, също така могат да ви бъдат от полза, ако искате да стартирате нов бизнес или да инвестирате във възможност, която има потенциала да генерира пасивен доход. С внимателно планиране и изпълнение това може да ви помогне да постигнете финансова независимост по-рано, отколкото бихте имали иначе.

Важно е обаче да се отбележи, че бързите кредити трябва да се използват отговорно и само когато е необходимо.